Merimetso – uusi rantojemme asukas?

Suomessa pääasiassa merialueilla pesivän merimetson voi bongata syksyisin myös Uukuniemen rannoilla. Itsenäistyessään elinpiiriä kartoittaessaan nuoret linnut lähtevät liikkeelle kauaskin ja lisäksi niitä voi esiintyä sisäjärvillä muuttomatkoillaan Välimeren maihin. Muutamia merimetsoja on voinut ihailla viimeisen kuukauden aikana myös Pyhäjärvellä. Ovatko ne hakemassa uutta reviiriä vai ohikulkumatkalla?
Soitto parikkalalaiselle lintuharrastaja FM Hanna Aallolle valaisee asiaa.
-Oletan näiden yksilöiden olevan matkalla Jäämeren tai Venäjän suunnalta Välimeren alueelle, jossa merimetsot tyypillisimmillään talvehtivat. Merimetsoja on tavattu jo parin viime vuoden aikana mm. Simpelejärvellä, joten laji ei ole aivan ensitulokas alueellemme. Aikoinaan merimetsot olivat lähes sukupuuttoon metsästetyt, kunnes laji alkoi pikkuhiljaa elpyä. Merimetsojen kanta Itämerellä on kasvanut viime vuosina. Suomenlahden lisäksi linnut ovat levittäytyneet mm. Perämerelle ja Merenkurkkuun.
Suomessa ensimmäiset pesinnät havaittiin vuonna 1996. Tätä aikaisemmin merimetso on pesinyt Suomessa viimeksi ilmeisesti pari sataa vuotta sitten. Nyt kanta on jo 17100 yksilöä v. 2012 laskennan mukaan.
Merimetson kannan runsastumiseen liitetään monesti kielteisiä ilmiöitä. Tutkimusten mukaan on todettu, että merimetso syö enimmäkseen roskakalaa, joten se ei ole uhka kalastukselle elinkeinona. Nykyään merimetso on Suomessa täysin rauhoitettu laji.

Lisää merimetsoista http://www.birdlife.fi/suojelu/lajit/merimetso.shtml
Sah

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>