Linturetkellä Parikkalan Siikalahdella

Ekomartta kävi Hannu Siitosen opastamalla linturetkellä

Euroopan kansallispuistopäivänä 24.5. näyttää Siikalahden parkkipaikka olevan täynnä. Kilometrin mittaisen luontopolun alkupäästä löydän luontotuvan ja nuotiokatoksen. Lähden kävelemään pitkospuita pitkin lintutornille. Väkeä on tullut tapahtumaan tungokseen asti.

Tunnelma on silti kuin keskiviikon luontoillassa; rauhallinen ja kiireetön. Luontokuvaaja Hannu Siitonen vastailee kysymyksiin ja kertoo luontokokemuksistaan.

Keihäänheiton Euroopan mestarina tunnetun Hannu Siitosen mieleisin harrastus on pienestä pitäen ollut luonnossa liikkuminen. Kun Hannu oli pieni poika, isä otti hänet mukaan savottaan Parikkalan Melkoniemen metsiin pitämään tulta taukopaikan nuotiossa. Näistä metsistä tuli Hannu Siitoselle hyvin rakkaita.

Luontokuvaaminen on ollut Hannu Siitoselle sekä harrastus että elämäntapa. Mies johdattaa esimerkillisesti johdattaa kuulijat luontoelämyksiin.

– Näin keskipäivällä on hiljaista. Paras aika tulla kiikaroimaan on ennen auringon laskua tai auringon noustessa, Hannu kertoo. Näemme silti lukuisia lintulajeja kiikareilla.
– Monet linnut ovat uteliaita.
Samassa yläpuolellemme kaartaa kurki, joka pysähtyy yläpuolellemme katselemaan ihmisjoukkoa. Siivet räpyttävät paikallaan ja katsojat pidättävät hengitystään. Tovin jälkeen lintu jatkaa matkaansa.

-Kyllä tämä vetää vertoja pleikkareille, toteaa savonlinnalainen äiti ja katselee poikiaan, jotka innokkaina kiikaroivat lintuja.

Kipuan tornista alas ja jatkan piilokojulle. Siellä tapaan Metsähallituksen asiakasneuvoja Hanna Lindblomin.
– Euroopan ensimmäinen kansallispuisto muuten avattiin Ruotsissa 25.4.1909, Hanna tietää.

Palaan nuotiopaikalle ja pysähdyn matkalla tervehtimään savonlinnalaisia Pirkko ja Esko Mutkaa, jotka nauttivat termarista kahvia. – Linnut ja tämä luonto tuovat tänne. Täällä on Suomen suurin lintukosteikkoalue, he kertovat.

Nuotiopaikalla saan päivän kunniaksi nauttia kahvia ja pullaa. Istahdan penkille ja huokaan upeaa kokemusta. Vastapäätä pöytää istuu Parikkalan lukiota käyvä Aino Berg. Hän merkitsee papereihin Metsähallituksen toimesta päivä kävijämäärää. – Noin viitisenkymmentä, Aino laskee.
– Nuorten olisi hyvä ymmärtää miten hieno asia Siikalahti on. Täällä voi opiskelija ulkoilla ja älytä luonnon kunnioittamista, Aino sanoo.

Palaan rikkaampana Uukuniemelle ja alan suunnitella omaa retkeä Siikalahdelle kukon laulun aikaan. MA-N

Seuraava yleisötapahtuma järjestetään ma 8.6. klo 11-13.

Hannu lähettää terveiset uukuniemi.infon lukijoille lähellä ja kaukana sekä toivottaa lämpimästi tervetulleeksi kesäkuun Siikalahden tapahtumaan.

Hannu Siitosen sivustot löydät os.

http://web.mac.com/hannu.siitonen/Hannu_Siitonen/Tervetuloa.html
Hannu Siitosen julkaisuja:

* Siitonen, Hannu ja Willamo, Heikki: Kuukkeli – sielunlintu. Otava, 2003. ISBN 951-1-19086-5.

* Huttunen, Pertti ym. (pääkuvaaja Hannu Siitonen): Kotka ja tuhat joutsenta. Äyräpään lintuparatiisi. Helsinki: Otava, 2003. ISBN 951-1-17971-3.

* Ikävalko, Reijo, kuvat Seppo Haavisto, Hannu Siitonen, Seppo J. J. Sirkka: Laulujoutsen – kansallislintu. Helsinki: Minerva Kustannus Oy, 2006. ISBN 952-5591-74-3.

* Jokinen, Seppo ym., kuvat Hannu Siitonen: Metsä vastaa. Suomalaiset miehet kertovat levon ja latautumisen etsinnästään. Karas-sana, 2000. ISBN 951-655-553-5.

* Dokumenttielokuva Kuukkeli, metsän emäntä, pääkuvaaja Hannu Siitonen. Mandart Production 2004.

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>