Lintujen kevätmuutto vilkastuu

Pääsiäisen lämmin sää on jouduttanut lintujen kevätmuuttoa. Rannikoilla meno on ollut vilkkaampaa kuin sisämaassa. Viikon aikana on havaittu etenkin telkän, laulujoutsenen, kiurun, töyhtöhyypän sekä uuttu- ja sepelkyyhkyn muuttoa. Lounaisessa ilmavirtauksessa tulleita kurkia havaittiin Hangon lintuasemalla 30. maaliskuuta yli 250. Honkakylässä on tehty havaittu 4.4. rautiainen, kapustarinta. Uukuniemellä havaittiin 3.4. Lammintaus: merikotka, Timolahti: varpuspöllö ja punarinta.

Uukuniemen lintuhavaintoja voi päivittäin seurata Etelä-Karjalan EKLY:n sivulta:http://www.birdlife.fi/ekly/

Uusia kevätmuuttajia maassamme ovat olleet muun muassa metsä- ja tundrahanhi, merikihu, jouhisorsa, lapasorsa, sääksi, ruskosuohaukka, punajalkaviklo, valkoposkihanhi, kivitasku, rautiainen, tiltaltti, tylli, metsäviklo, luotokirvinen, meriharakka sekä kaulushaikara. Suurin osa uusista lajeista on havaittu ulkosaaristossa tai lounaisrannikolla. Monen ensimuuttajan kohtaloksi koituu kylmyys ja ravinnon puute, hyväkuntoiset usein palaavat takaisin etelään.

Lintulaudoilla on ollut vielä vilskettä lumisilla alueilla. Ahkeran laulamisen uuvuttamat talitiaiset tankkaavat pähkinöitä ahkerasti. Muutolta saapuneet peipot, vihervarpuset, mustarastaat ja kottaraiset ovat myös turvautuneet lintulautojen antimiin. Talviruokinnan voi lopettaa, kun lumet ovat sulaneet.

MA-N

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>