Kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään!

Vanha sananlasku ennustaa muuttolintujen saapumisesta, kuinka lähellä kesää jo ollaan. Sananlaskun lupauksia kesän saapumisen nopeudesta ei ehkä kannata sokeasti uskoa, mutta selvää on, että muuttolintujen saapuminen Suomeen on selvä kevään merkki.

Lämmin sää on jouduttanut lintujen kevätmuuttoa. Rannikoilla meno on ollut vilkkaampaa kuin sisämaassa, missä muuttajien yksilömäärät ovat olleet vielä pieniä. Kiuruja on maamme lounaisrannikolla useiden kymmenien lintujen parvina odottamassa peltojen sulamista ja töyhtöhyyppiäkin on havaittu jo pitkin lounaisrannikkoa. Lämpimät säät saivat myös liikkeelle ensimmäiset hiirihaukat.

Uusia kevätmuuttajia ovat olleet muun muassa merihanhi, haapana, ristisorsa, lehtokurppa, kapustarinta, sinisuohaukka, kulorastas, selkälokki, lapin- ja pajusirkku sekä harvinainen virtavästäräkki. Saaren kylällä(Parikkala) on havaittu uuttukyyhky,maakotka ja tuulihaukka.
Kevään edistymisen jatko on täysin kiinni säästä: lounaiset ilmavirtaukset tuovat lisää muuttolintuja, mutta pohjoisenpuoleiset tuulet pysäyttävät muuton. Takatalven yllättäessä osa muuttajista voi jopa joutua kääntämään nokan takaisin kohti etelää.

MA-N

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>