Kevät kutsuu pihalle ja puutarhaan

Luutnantin sydän ja muuta pihapohdintaa

”Kaikki aika on nyt.
Aurinko lämmittää,
omenapuu kukkii,
kimalainen surisee.
Sieluun leviää hyvänolon tunne,
joka on vanhinta meissä. Paratiisin muisto.”

Tuulia Aho ja Minna Kujanluoman Lumoava kirja puutarhojen ja elämänkauneuden ystäville – yhdistelmä puutarhafilosofiaa, käytännön ohjeita ja elämää puutarhassa eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

Risu on muutakin kuin roska

Raija Puukon mukaan koivunrisut kietoutuvat helposti näyttäviksi koristeiksi ja käyttöesineiksi. Risutyöt sopivat hyvin aloittelijalle, koska niihin ei tarvita kalliita materiaaleja eivätkä tekniikat ole monimutkaisia: tarvitset vain risuja, rautalankaa ja mielikuvitusta. Risuja löytyy metsäretkiltä tai mökkipihasta, ja töissä voi käyttää koivunrisujen lisäksi villiviiniköynnöksiä, heiniä, sammalta, mustikan- ja puolukanvarpuja, havupuiden oksia, käpyjä ja jäkälää.

Karheapintaiset risutyöt sopivat elävöittämään oman kodin sisustusta mutta ilahduttavat myös tuliaislahjana.

Aloittelijan perustietoa

Sonja Lumpeen puutarhakirja ilmestyi otolliseen aikaan, sillä hyötykasvinviljelijät ovat viimeistään nyt heräilemässä talviuniltaan. Satoa saunan takaa onkin erinomainen tieto- ja insipiraatioteos kaikille hyötykasveihin hurahtaneille.

Kirja kertoo itse kasvatetun sadon ihanuudesta maanläheisesti ja selkeästi. Laulajana ja näyttelijänä tunnettu kirjailija kertoo rakkaasta harrastuksestaan mukaansatempaavasti ja innostavasti. Runsas ja havainnollinen kuvitus antaa uusia ideoita oman puutarhan hyödyntämiseksi ja innostaa kokeilemaan uutta.

Oman osansa kirjan sisällöstä muodostavat Sonjan pienet tarinat omista kokemuksista ja havainnoista. Niistä huokuu kotoisan lämmin tunnelma ja rakkaus luontoa kohtaan.

“Ohjelmista ja omasta harrastuksestaan oppinsa ammentanut puutarhuri on koonnut viljelyosaamisensa mukaansatempaavaksi kirjaksi. Sonjan opeilla luvassa on maittavaa satoa omasta maasta!”

– Talo & Koti 2012/4

“Satoa saunan takaa on mukavan konkreettinen ja kotikutoinenkin, kertoohan kirjailija pääosin omista kokemuksistaan. Myös kuvat ovat sopivan kertovia. — — Kirjan vinkkien ja ohjeiden mukaan aloittelijakin uskaltaa lähteä kasvattamaan omaa satoaan, mutta löytää kokenutkin tarhuri vinkkejä.”

– Puutarha & Kauppa 2012/6

“Television puutarhaohjelmista tuttu artisti kertoo hyötykasvihurahduksensa onnistumiset ja murheenkryynit hauskan omakohtaisesti. Hänen kokemuksistaan ja vinkeistään kertyy ainakin intoa yrittää.”

– Meidän Mökki 2012/4

Nämä kolme kirjaa löydät kirjastosta.

Kasvun ihmeestä, tomaatin lumosta ja hyötykasvien ihanuudesta keskustelevat Kaisaniemen sademetsässä laulava puutarhuri Sonja Lumme ja toimittaja Anu Packalén
Kuuntele yle areenasta
http://areena.yle.fi/video/1334294554220

MA

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>