Hyvää kalaruoka päivää!

Kesällä opin Koukussa kalaan – ruokakurssilla helppoja kalaruokia, joiden tarpeet löytyvät omalta pihalta tai lähikaupasta.
Ladotaan vaan päällekkäin vuokaa ja uuniin. Valmistuu raikasta lisää uusien perunoiden kaveriksi tai iltapalaksi leivän päälle.
Nautitaan syksyn antimista!

Kala sisältää hyviä rasvoja, vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiineja.
Kalaa syödään fileeksi laskettuna n. 16 kg/henkilö/vuosi. Olemme EU:n viidenneksi paras kalansyöjäkansa Portugalin, Espanjan, Liettuan ja Ranskan jälkeen.

Valtakunnallista kalastuspäivää vietetään muuten 31.8.

Muikkukurkku
1 prk (220 g) muikkuja tomaattikastikkeessa

½ ( noin 150 g) kurkkua

noin 1 dl hienonnettua tilliä

mustapippuria myllystä

(2-4 rkl ranskankermaa)

Suikaloi tai raasta kurkku. Jos kurkun siemenosa on vetinen, halkaise kurkku pitkittäin ja poista siemenet lusikalla kovertamalla ennen suikaloimista.

Kaada muikkusäilyke kulhoon ja riko muikut haarukalla. Lisää kurkkusuikaleet, tilli ja mustapippuria maun mukaan. Pyöristä makua halutessasi ranskankermalla.

Tarjoa muikkukurkku kylmänä leivän päällisenä, uusien perunoiden kaverina, vihersalaatin mehevöittäjänä tai muurinpohjalettujen täytteenä. Tai lämmitäranskankermalla höystetty muikkuherkkuja tarjoa se pastakastikkeena. Annoksesta riittää 2:lle.

Voit korvata muikkusäilykkeen esim. särkisäilykkeellä.

Punajuurimuikut

500 g perattuja muikkuja tai silakkafileitä

0,5 – 0,75 tl suolaa

3 – 5 (250 g) etikkapunajuuria

150 g sinihomejuustoa

2 dl ruokakermaa

Vuoan voiteluun rasvaa

Poista halutessasi muikuista ruoto. Lisää kaloihin suola.Voitele vuoka. Kuutioi punajuuri ja pane kuutiot vuoan pohjalle. Ripota puolet murennetusta sinihomejuustosta punajuurien päälle. Lado kalat päälle. Ripota loppu sinihomejuustomuru kalojen päälle. Kaada ruokakerma vuokaan. Paista 200 asteessa n. 35 min kunnes kalat kypsiä ja juusto saanut kaunista väriä.

Kuvat: Pro kala

Maija Ala-Nikkola

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>