Ekomartta tutkii luontoa: Käärme haravalla ämpäriin

Kyykäärmeen pelon voi voittaa ja kyyn kanssa voi oppia elämään. Tapasin ensimmäisen elävän kyyn luonnossa vasta 40-vuotiaana Uukuniemen Timolahdessa. Entinen kaupunkilainen on uskaltanut elää pihapiirin kyitten kanssa, kun oppi niiden oleskelupaikat. Aluksi koitin vanhoilla kansanviisauksilla karkoittaa niitä ja valelin jopa nurmikolle aitoa tervaa pihapiirin merkitsemiseksi.
Kyy on luontokirjojen mukaan utelias ja palaa aina samaan paikkaan katsomaan. Se oppii sietämään monenlaista kuten koiriamme, jos se tietää ettei sitä häiritä. Tosin viime syksynä koiria liian lähelle lekottelemaan tullut pihan käärmeemme sai lapiosta.

Radio Suomen luontoillat tuovat kiitettävästi keskiviikkoisin luontomme ilmiöitä ja eläimiä. Kyykäärmeiden asiantuntija Urpo Koponen neuvoi 6.5. Luonto Suomen kyyillassa käärmeiden kuljettamisesta:
“Helpoin tapa on kuljettaa käärme elävänä. Hyvä kunnon 20l ämpäri, pohjalle kariketta ja kanteen reikiä. Sitten vaan rohkeutta, ämpäri kallelleen ja kepillä käärme vipaten sankoon. Käärme on paras kuljettaa 2 km päähän, silloin se ei palaa.Tietysti kumisaappaat ja suojaavat hanskat käteen.”

Koposen mukaan käärmeen elinpiiri on noin 1 km.
Seuraava pihakyy ei ehkä saakaan lapiosta. Tömistelin aamulla kyytä pois pihasta läheiseen kivikkoon. MA-N

Luonto Suomen kyyilta on kuunneltavissa Yle areenassa os.
http://areena.yle.fi/toista?id=2248429

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>