Parikkalan kunta kannustaa pihasuunnitteluun

Ympäristöönsä sopivat, asukkaiden asumisviihtyvyyttä lisäävät ja käyttötarpeita vastaavat hoidetut pihat ovat ilo koko ympäristölle. Valtuutettu Kari Niiranen jätti asiaan liittyen kesällä 2008 Parikkalan Kokoomus ry:n -valtuustoryhmän valtuustoaloitteen, jossa esitettiin kunnan tukea omakotitalojen pihasuunnitteluun, kuten maaseutuelinkeinolautakunta on tukenut maatilojen pihapiirien suunnittelua.

Aloite on edennyt maaseutuelinkeinolautakunnan päätökseksi ja nyt Parikkalassa vakituisena asuntona käytettävien omakotitalojen vuonna 2009 valmistuneita ja valmistuvia pihasuunnitelmia kunta tukee 50 %:lla / suunnitelma, kuitenkin enintään 250 €/ kohde. Maatilojen pihapiirien suunnittelun tuki säilyy ennallaan ja on samansuuruinen omakotitalojen pihasuunnitelmien kanssa.

Tuen saa palauttamalla täytetyn hakulomakkeen ja kopion maksetusta laskusta kunnanviraston Saaren toimipisteeseen tai Harjulinnaan. Lomakkeita löytyy kunnan nettisivulta ja virastoista. Tuen maksatuksesta päättää maaseututoimenpäällikkö talousarviomäärärahojen puitteissa ja lista tukien saajista viedään maaseutuelinkeinolautakunnalle tiedoksi.

Kesä on hyvä aika suunnittelun aloittamiselle

Suunnitelman tekeminen on monivaiheinen prosessi. Ensimmäisenä on etsittävä ammattilainen, joka kartoittaa asukkaiden toiveet ja sopeuttaa ne pihan paikkaan, ympäristöön ja budjettiin sopivaksi. Suunnittelija antaa myös uusia vinkkejä, koska ulkopuolisena näkee erilaisia ratkaisumahdollisuuksia moniin ongelmiin. Luonnosvaiheessa talonväki voi vielä tarkistaa kasvivalinnat ja sijoittelun ja esittää viimehetken muutokset. Lopullinen pihasuunnitelma valmistuukin sitten syksyksi ja kenties jo syysistutuksiin pääsee suunnitelman mukaisesti. Jo seuraavana kesänä voi nauttia uudistuneesta pihasta. Vuosien varrella ja kasvien voimistuessa kaunis piha nostaa koko kiinteistön arvoa.

Toivomme uudistuneita pihoja ja silmäniloa ympäri vuoden. Mahdollisimman moni toteutunut pihasuunnitelma kannustaisi kokeilun jatkamiseen myös tulevina vuosina.
Lisätietoja maaseututoimesta Maija Sairaselta p. 044-7811359

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>