Laajakaistahankkeisiin toivotaan vauhtia

Maa- ja metsätalousministeriö ja Liikenne- ja viestintäministeriö on julkaissut eri kuntien maksuosuudet laajakaistan rakentamishankkeissa. Parikkala kuuluu ryhmään, jossa kunnan maksuosuus on 33% eli saman verran kun valtion ja operaattorin osuus. Liittymän hankkija maksaa varsinaisen liittymismaksun lisäksi kulut kaapelin vetämisestä omalla maallaan, kuitenkin enintään viimeisen kahden kilometrin matkalta.

Parikkala on kuntastrategiassaan linjannut laajakaistayhteyksien parantamisen yhdeksi painopistealueeksi. Myös kunnan maaseutuelinkeinolautakunta on keskittänyt tämän vuoden maaseutuelinkeinojen kehittämisen määrärahan juuri laajakaistayhteyksien parantamishankkeisiin. Eri puolilla kuntaa odotetaan nyt nopeita toimenpiteitä konkreettisten rakentamishankkeiden käynnistämiseksi.

Yhä suurempi osa yhteiskunnan palveluista siirtyy verkkoon ja asiointipisteiden määrä harvenee edelleen. Maatiloille ja yrityksille internetin hyödyntäminen on arkipäivää. Monen yrityksen koko toiminta perustuu verkkojen hyväksikäyttöön. Perus laajakaista ei usein vielä riitä, vaan tarvitaan nopeita jopa 100 megan yhteyksiä esim. liikkuvan kuvan siirtoon. Myös Uukuniemellä on käytännön esimerkkejä, joissa yritystoiminnan kehittäisen pullonkaulana on ollut nimenomaan nopeiden yhteyksien puuttuminen tai työn siirtäminen etätyönä tehtäväksi edellyttää kalliita tilapäisratkaisuja. Tällä hetkellä Uukuniemellä on saavilla maksimissaan 8/1 megan langallinen laajakaista, mutta vain puhelinkeskusten läheisyydessä.

JL

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>