Ilmastotohtorin vastaanotolla keskustellaan kulutustottumusten ilmastovaikutuksista

YLE Teeman maanantaina 22.3. alkavassa dokumenttisarjassa “Ilmastodieetit” seurataan, miten neljä perhettä pyrkii pienentämään ilmastopainoaan. Ohjelma on osa Hiilineutraalit kunnat -kansalaisviestintää.
Ilmastotohtori, Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Ari Nissinen, on laskenut perheiden hiilipainot ja laatinut jokaiselle ilmastodieetin. Autoilu on vaihtunut junaksi, liha kalaksi ja linssikeitoksi ja Kanarian kohteet kotimaisiksi.
http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkisto/ilmastodieetit

“Ihmiset eivät tiedä mistä ilmastovaikutusten kokonaisuus syntyy, on vain hajatietoa. Vaikeimpia vähentämiskohteita taisivat olla lomalennot, liha ja talviaikaan kasvatetut tomaatit. Autoilua ja kodin lämmitystä on helpointa vähentää. Neljän perheen välillä oli hämmentävän suuria eroja ilmastopainoissa. Kasvihuonekaasupäästöt vaihtelivat välillä 1,4 – 14 tonnia vuodessa. Jokaisella perheellä oli omat keinonsa vähentää ilmastopainoaan”, Ari Nissinen sanoo.
http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=354772&lan=fi&clan=fi

YLE Teema, maanantaisin 22.3.2010 alkaen klo 20.15, uusinnat tiistaisin ja perjantaisin:

* Ilmastodieetit (YLE)
* Osa 1 Kaikki puntariin! 22.3.2010
* Osa 2 Ruokailun jäljet 29.3.2010
* Osa 3 Lomalla ja töissä 5.4.2010
* Osa 4 Asumisen päästöt 12.4.2010
* Osa 5 Uudet tavat 19.4.2010

Ilmastodieetti-työkalu ja Ilmastotohtorin vastaanotto:
http://ilmastodieetti.fi/

Parikkala on neljän muun kunnan (Kuhmoinen, Mynämäki, Padasjoki ja Uusikaupunki) kanssa mukana Suomessa käynnistyneessä kansainvälisestikin ainutlaatuisessa hiilineutraalikunta HINKU -hankkeessa, jossa pyritään vähentämään kuntien kasvihuonekaasupäästöjä.

HINKU-hankkeessa luodaan mukana oleville kunnille työkaluja ja toimintamalleja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi sekä edistää ilmastomyönteisen teknologian käyttöönottoa. Ratkaisuja haetaan tutkimuksen, julkisen sektorin ja yritysten yhteistyöllä.
Tavoitteena on sitouttaa 5 kuntaa Suomessa vähentämään kasvihuonepäästöjään EU:n asettamia tavoitteita enemmän ja sovittua aikataulua nopeammin. Projektissa luodaan ns. “pienois-Suomi” laboratorioita.

Parikkala tiellä kohti hiilineutraalikuntaa?
– Biokaasu ja peltohiili maaseudun tulevaisuutta

” Ajoimme juuri biokaasulla Laukaasta Parikkalaan lähes koko 300 kilometrin matkan”, Erkki Kalmari Metener Oy:stä toteaa. On uskomatonta, että valtioneuvosto puuhaa erittäin ympäristöystävälliselle biokaasulle tuntuvaa liikennepolttoaineveroa, Kalmari ja muut biokaasu- ja biohiilitilaisuuteen osallistuneet ihmettelivät Parikkalan Harjulinnassa perjantaina 12. maaliskuuta.

Mikäli autolla ajetaan vajaat 20 000 kilometriä vuodessa, Parikkalan eläin- ja kasviperäiset raaka-aineet riittävät karkeasti arvioituna 750 biokaasuauton käyttöön, Kalmari laskelmoi. Mikäli biokaasua ei haluta jalostaa polttoaineeksi asti, sitä voi myös käyttää lämmitykseen ja sähköntuotantoon. Biokaasulaitoksia mahtuisi Parikkalaan pari suurta tai 6 – 14 pienempää paikallista taloutta rikastuttamaan.
Suomen ympäristökeskuksen tutkija Olli-Pekka Pietiläinenkorosti, että Parikkalan mahdollisuudet ovat bioenergiassa. Pietiläinen toivoi, että alueelle perustettaisiin pian ennakkoluuloton plusenergiamaatilatiimi.
Lisää: http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=354504&lan=fi&clan=fi

Parikkala ja ilmastonmuutos – mistä on kyse?

HINKU-hankkeen ajankohtaiskatsauksen ja Jyrki Tenhusen esitys Parikkalassa. Ajankohtaista-osiossa myös Olli-Pekka Pietiläisen ja Kaarina Toivosen esitykset.
http://194.251.35.222/Kiinteasivu.asp?KiinteaSivuID=14943&NakymaID=520

Parikkalan sivustolta löytyy myös ekotallaajalaskuri.
http://www.tampereenkaupunki.net/ekotallaaja/peli/index.html

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>