Uukuniemellä kirjasto 160 vuotta

Viime torstaina, uudenvuoden aattona, vietettiin Uukuniemen kirjastossa juhlapäivää. Oli kulunut 160 vuotta kirjaston perustamisesta Uukuniemelle. Suomalainen lainakirjaston seura perusti vuonna 1849 pitäjään kirjaston lahjoittamalla 33 kirjaa. Päivän aikana kirjaston tarjoamilla torttukahveilla ja juhlaohjelmaa seuraamassa kävi viitisenkymmentä kirjaston asiakasta.

Tilaisuuden avasi kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Sakari Hämäläinen, joka sanoi olevansa myös itsekin säännöllinen kirjaston käyttäjä.

Kirjastonjohtaja, Timo Kovanen, kertoi puheessaan kirjaston historiasta sekä loi katsauksen tämän hetken tilanteeseen. Hän totesi, että poikkeuksena yleiseen kehitykseen on Uukuniemen kirjaston lainausmäärät olleet koko ajan nousussa.

Opettaja Irmeli Tiainen lausui uukuniemeläisen runoilija Olli Vuorisen runon Lumisilla.

Parikkalan kirjaston henkilökuntaan kuuluva, Jouko Seppänen, viihdytti juhlayleisöä laulullaan.

Edellisen kerran Uukuniemen kirjastoa juhlittiin sen täyttäessä 125 vuotta. Tuolloin juhlien puuhamiehenä ja kirjastonhoitajana toiminut opettaja Pentti Meuronen oli myös nyt läsnä tilaisuudessa. Vuonna 1974 pidettyihin 125-v juhliin hän oli tehnyt kattavan selvityksen kirjaston historiasta ja hän kirjoitti myös artikkelin Parikkalan sanomiin. Kattavassa jutussa on paljon mielenkiintoista tietoa, josta Sakari Hämäläinen otti aaton tilaisuuden avauksessaan esille kunnantuvassa pidetyt poikien ampumaharjoitukset. Maalitauluna käytettiin kunnan asiakirjoja joissa on ollut tietoja kirjaston historiasta, jotka näin siis menetettiin. Keskusteluissa Meuronen muisteli monia kiinnostavia kirjaston toimintaan liittyviä asioita 1960-70 luvuilla.

Entisistä kirjastonhoitajista oli paikalla myös Armi Ketolainen, joka toi nykyisen työpaikkansa Kesälahden kirjaston tervehdyksen.

Nykyisin Uukuniemen kirjastonhoitajana toimii Tuija Paakkinen.

Kirjaston väki kiittää tilaisuuteen osallistuneita ja toivottaa hyvää uutta vuotta kaikille asiakkaille!

JL

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>