Runon ja laulun viljelijä

Kylältämme löytyy yllättävän paljon taiteellisesti lahjakkaita uukuniemeläisiä, joka tulee jälleen todennettua kun ensi keskiviikkona voidaan kirkossa kuulla musiikkia Petri Tiaisen uudelta ”Maan ääni” -levyltä. Jo kymmenisen vuotta sitten Parikkalan nykyinen kanttori ja muusikko Petri Tiainen löysi uukuniemeläisen Väinö Vuorinteen runokirjan ja tykästyi niiden luontoa, maalaiselämää, rakkautta ja sisäistä pohdintaa käsitteleviin runoihin. 1900-luvun alkupuolella syntynyt Vuorinne oli maanviljelijä ja runoilija, jonka tuotokset kerättiin kansien väliin 80 -luvulla Vuorinteen lasten toimesta.

– Väinö oli todella taitava sanankäyttäjä ja runot tuntuivat sopivilta sävellettäviksi. Pystyin myös samaistumaan hyvin niiden aiheisiin ja välittämiin tunnelmiin, kertoo Petri.

Vuosien varrella lyriikoiden ympärille alkoi kehittyä sävelmiä, joista neljätoista on päätynyt Maan ääni -levylle. Vuonna 2009 Petri esitti näitä lauluja ensikertaa nuorisoseuran talolla muusikkoystäviensä Antti Nykäsen ja Marko Salmelan kanssa. He esiintyvät myös tulevassa konsertissa ja levyllä, jossa Nykänen soittaa selloa ja Salmela lyömäsoittimia. Petri laulaa sekä soittaa pianoa, harmoonia ja urkuja. Laulun ”Syysyö” hän esittää duettona vaimonsa Mirvan kanssa ja mukana on myös uukuniemeläinen Topi Pöyhönen, joka soittaa kitaraa kappaleessa ”Näin unta”.

Levyn tekoon sisältyy monia eri työvaiheita ja Petri sai paljon apua niin ystäviltä kuin paikallisilta tahoiltakin. Tuotantoon saatiin tukea Suomen kulttuurirahaston Etelä- Karjalan rahastolta ja Parikkalan kunnalta. Kappaleet äänitettiin tänä keväänä Uukuniemen seurakuntatalolla ja lauluosuudet Uukuniemen kirkossa, jonka akustiikka sopi hyvin tarkoitusta varten. Sävellykset saivat lopullisen muotonsa vasta viimeisissä äänityssessioissa improvisaation kautta.

– Sain pojilta paljon ehdotuksia ja lopputuloksen kannalta on hienoa, että kappaleissa säilyi spontaanius ja tuoreus tämän vapaan muokkausprosessin ansiosta, säveltäjä kuvailee.

Levyn visuaalinen ilme on kanttorin mukaan myös olennainen osa kokonaisuutta, joten hän halusi tehdä tämänkin vaiheen kunnolla. Lukioaikainen ystävä Antti Litmanen suunnitteli levyn kannet, joiden pohjana on käytetty vanhoja kunnanviraston asiakirjoja ja tekstit ovat saman mallin mukaista käsialakirjoitusta. Tyyliltään Maan ääni -levyn kappaleet ovat muusikon mukaan laulelmia, joissa on hitusen jazz -vaikutteita ja mahtuu mukaan myös muutama tangokin. Alkuperäisiä runojen tekstejä ei levyyn ole liitetty, mutta sanoitukset ovat silti tuotoksen keskiössä:

– On hienoa, että omalta kotiseudulta löytyy tällainen runoilija ja että voi olla osaltaan tuomassa esille tätä perintöä. Erityiskiitos kuuluu Väinön tyttärelle Inkeri Vanhaselle ja koko Vuorinteen suvulle, jotka suhtautuivat niin myötämielisesti projektiin.

”Maan ääni” -levyn julkaisukonsertti Uukuniemen kirkossa keskiviikkona 10.7 klo.19. Levyä voi ostaa omakseen kirkosta konsertin aikana sekä Hoviselän kahvilasta, Papinniemen leirintäalueelta ja Iloisen Pässin Maalaispuodista Parikkalasta.

SMM

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>