Elotulirockissa soi karjalainen rytmimusiikki

Hieno sää, hyvät esiintyjät, runsas yleisö ja kaunis ympäristö takasivat sen, että lauantaina 27.8. Uukuniemen Papinniemessä järjestetty Elotulirock onnistui jälleen yli odotusten.
Uukuniemen Ilo ry. järjesti tapahtuman nyt toista kertaa; elokuussa 2009 tapahtuma oli kaksipäiväinen, nyt ohjelma oli tiivistetty yhteen iltapäivään ja iltaan. Tänä vuonna yleisö-
määrä oli n. 550, lisäksi paikalla oli lähes 50 muusikkoa ja järjestelytehtävissä hääri yli
puolensataa talkoolaista. Ilo ry. vastasi varsinaisista festivaalijärjestelyistä, tehden tiivistä
yhteistyötä Papinniemicampingin yrittäjäkolmikon kanssa, jotka puolestaan hoitivat tapahtuman anniskelupuolen omalla alueellaan.

Esiintyjien yhteinen nimittäjä oli tänä vuonna karjalaisuus. Bändejä kutsuttiin niin Suomen
kuin Venäjänkin Karjalasta. Festivaalin avannut, energinen folkpunkbändi 7 Stout Clan tosin tulee Savonlinnasta, mutta tämänkin yhtyeen jäsenillä on vahvat siteet Etelä-Karjalaan ja Uukuniemelle. Bändi oli tuttu jo edellisestä Elotulirockista, ja varsinaisen keikkansa jälkeen tuntikausia alueella jammaillut iloinen ja sympaattinen muusikkoporukka
ihastutti jälleen.

Toisena esiintynyt L.R.Phoenix puolestaan tarjoili intensiivisen, jopa hypnoottisen blues-setin. Englannista Joensuun kautta Rääkkylään asettuneen Leigh´n laulussa saattoi kuulla kaikuja bluesin mestareiden, kuten Howlin´ Wolfin tai Mississippi Fred McDowell´in tyylistä.Tämän bottleneck-kitaravirtuoosin keikassa oli vahvaa draivia, kun setin kuluessa mukaan liittyivät huuliharpisti ja rumpali.

Jolla on sympaattinen, uusi bändi Joensuusta, jonka kuulas pop löysi varmasti monta
uutta kuulijaa. Rautaista kokemusta sen sijaan edusti mainio Huojuva Lato, niinikään Joensuusta, joka tarjoili reilulla talikolla countryn, rillumarein ja rockin aineksista sekoitettua ja hyvin kompostoitunutta, muhevaa musiikkia. Bändin laulaja Suonna Kononen on mainio biisintekijä, ja vahvan leiman yhtyeen soundiin tuo harvojen taitama pedal steel-kitara (tunnetaan myös “havaijinkitarana”), jota Ilkka Vartiainen mainiosti soittaa.

Peruuntunutta Santtu Karhu & Talvisovat-yhtyettä paikkaamaan kutsuttu, niinikään petroskoilainen Sattuma ylitti kaikki odotukset – jotka ainakin järjestäjillä olivat jo valmiiksi kohtalaisen korkealla. Uukuniemellä aiemmin Myllärit-yhtyeen riveissä vieraillut Arto Rinne toi paikalle kuusihenkisen Sattuman, joka yhdistelee karjalaista perinnemusiikkia folk- ja rockpoljentoon. Andrei Habosen (basso) ja Andrei Lukinin (rummut) muodostama komppiryhmä rakensi erinomaisella soitollaan vahvan ja svengaavan pohjan, johon kantele (Olga Terehova) ja viulu (Vladik Demin) loivat värikkään sointu- ja melodia- maailman. Dmitri Demin soitti taiturimaisesti useita perinteisiä puhallinsoittimia, ja suurimman lauluvastuun kantanut Arto Rinne soitti myös kielisoitin buzukia. Oma osansa Sattuman hienoon soundiin oli parikkalalaislähtöisellä ääniteknikko Mika Venhovaaralla, joka miksasi yhtä lukuun ottamatta Elotulirockin kaikkien bändien keikat.

Etelä-Karjalan soihtua kantoi vakuuttavasti joutsenolainen South Karelia Posse, jonka edustamaa hiphop/reggae-musiikkia tuskin aiemmin on Uukuniemellä “livenä” kuultu. 7 muusikon ja kolmen räppärin muodostama yhtye soi ja sanaili todella vahvalla otteella, ja toivottavasti bändistä kuullaan jatkossakin, niin meillä kuin muualla. Possekin kunnostautui jamirintamalla: herrat toivat rytmiä paitsi backstagen hiekkarannalle, myös anniskelualueen terassille, joka toimi ilta-aikaan “kakkoslavana”. Muita esiintyjiä terassilla olivat Uukuniemellä ahkerasti keikkaileva punkin sanansaattaja TuomasKuona sekä Elotulirockin juontaja Mikko Europaeus klarinetteineen, kera kitaristi Juhani Tiaisen.

Elotulirockin päätösesiintyjä Trollfolk Joensuusta täydensi tapahtuman Karjala-teeman niin kielen kuin musiikin tasolla. Yhtyeen laulaja ja voimahahmo Usi Riikonen ammentaa laulujen sanat vanhoista tarinoista ja myyteistä, ja esittää ne äidinkielellään ruotsilla. Yhtyeen soittajat tulevat Pohjois-Karjalasta, ja bändi ammentaa musiikkiinsa sävyjä myös itäisestä perinteestä. Tämän lisäksi bändin soitossa oli kuultavissa myös vahvoja rock-, proge- ja punkvaikutteita. Länsi ja itä, muualta tulleet vaikutteet jotka on suodatettu ja yhdistetty omaan, vahvaan perinteeseen – siinä karjalaisen kulttuurin rakennusaineet ennen ja tänäkin päivänä.

Elotulirock toteutettiin Uukuniemen Ilo ry:n jäsenistön talkootyönä, mutta apua ja tukea järjestäjät saivat monilta yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityisiltä henkilöiltä niin Uukuniemeltä kuin muualtakin. Heille kaikille kuuluu suuri kiitos. Tärkeässä roolissa tapahtuman onnistumisessa olivat järjestyksenvalvojat Arto Auruksenahon johdolla ja Kai Laineen luotsaama Uukuniemen ensivaste, jotka omalta osaltaan takasivat sen, että Elotulirockia 2011 vietettiin hyvässä hengessä, ilman häiriöitä ja haavereita.

PT

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>