On aika sytyttää lukulamppu – Uukuniemen kirjaston uutuuksia

On aika sytyttää lukulamppu,
avata mieluinen kirja.
Suoda itselleen pehmeä lasku
kaamoksen valtakuntaan.

Kun illat pimenevät, on aika etsiytyä nojatuoliin ja sytyttää lukulamppu. Hyvä kirja on parasta mahdollista seuraa. On ihanaa kääriytyä lämpimään peitteeseen teekupposen kanssa ja lähteä seikkailulle kirjan matkassa.

Uukuniemen kirjastosta löytyvät Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat, Raija Orasen Kuninkaiden tiet, Niilo Lauttamuksen Karjalan korpipartiot ja monta muuta. Pienen kirjaston etu on se, että kaikki uusi tulee heti tai pian luettavaksi.

Muutamia poimintoja syksyn kirjauutuuksista.

Postikortit: Kimmo Pälikkö

Pälikön kortteja on luetteloitu vuodesta 1972 ja niiden yhteinen painosmäärä ylittää 85 miljoonaa kappaletta. Jokaiseen suomalaiseen kotiin on vuosien saatossa lähetetty yli 40 erilaista Pälikön tekemään kuvaan perustuvaa korttia. Nyt julkaistava kirja sisältää tiedot yli 1450 kortista ja muista keräilyaiheista. Pälikön kuvallinen tuotanto sisältää kulttuurimaisemia, kadonneita kaupunki- ja maaseutukuvia sekä luontoa.

Sotavankileiri n:o 23: Tenho Pimiä

Sotilashallinto luovutti rautatietyömaan käyttöön tuhat venäläistä sotavankia, joiden oli määrä rakentaa junarata Orivedeltä Jämsään. Sotavankileiri n:o 23 on ensimmäinen kokonaisesitys yhden yksittäisen sotavankileirin toiminnasta ja sen vaikutuksista lähiseuduilla. Pimiä kuvaa, miten suomalaista sotavankileiriä johdettiin jatkosodan aikana ja miten hurjaa sen arki oli.

Patalappuja a la carte: Jaana Vehkasalo

Kirjan patalappumallit ovat valtakunnallisen keräyksen satoa eri puolilta Suomea. Ihanan nostalgiset patalaput saavat teoksessa uuden elämän tämän päivän langoilla ja väreillä.Upeasti kuvitetussa kirjassa on 26 patalappumallia, joiden virkkaaminen onnistuu helposti selkeiden ohjeiden ja kuvien avulla. Ohjeet on jaoteltu tekniikan ja vaikeusasteen mukaan kolmeen osioon. Kaikki ohjeet ovat Suomesta saataville langoille. Mausteeksi kirjaan on ripoteltu muutama resepti.Päästä sinäkin luovuutesi valloilleen ja kokeile rohkeasti eri tekniikoita sekä väriyhdistelmiä. Sopisiko pinkki röyhelöinen “Iloinen keittiö – Ciao Bella” -patalappu ystävälle? Tai kaksinkertainen “Paistinkääntäjä – Chef Rotisseur” -patalappu pihvin paistajalle?

Lakimiehet: John Grisham

Finley & Figg on pieni kahden miehen lakitoimisto ja uhkaa sellaiseksi jäädäkin. Paikallisten pika-avioerojen ja rattijuopumusten hoitelu ei ole mikään varsinainen rahasampo. Kahdenkymmenen yhteisen vuoden jälkeen Oscar Finley ja Wally Figg kinastelevat jo kuin vanha aviopari, mutta onnistuvat aina jotenkin raapimaan elantonsa kasaan.
Eräänä päivä se sitten tapahtuu. Suuri muutos. Nuori mutta burnoutin läpikäynyt ja oravanpyörästä sivuun hypännyt huippuasianajaja David Zinc ottaa ilomielin pestin pienestä toimistosta. Niinpä Finley & Figg on kohta täydessä iskussa jahdatakseen isompaa saalista.
Ilmassa tuoksuu rutkasti riihikuivaa, kun vastaan purjehtii mahdollisuus ryhmäkanteeseen jättimäistä lääkefirmaa vastaan. Kenties liiankin hyvää ollakseen totta?

Popula: Pirjo Hassinen

Viisikymppinen Pirjo ja kolmekymppinen Perttu ovat naapurukset, jotka viihtyvät yhdessä viinipullon äärellä. Portsarina työskentelevä komearaaminen Perttu, nimikirjaimiltaan P.A.H.A., on tuuliajolla äidin jouduttua dementiakotiin. Pirjon perheessä epävarmuus ja levottomuus ovat siirtyneet äidistä tyttäreen jo monessa polvessa. Pirjon oma tytär Rita kantaa huolta äidin ohella omasta hauraasta uusperheestään.
Naapurusten omalaatuinen ystävyys särkyy, kun Perttu löytää
henkisen kodin oikeistopopulistisen Popula-puolueen riveistä. Populan muukalaisvihan tielle joutuu Ritan tytärpuoli, Afrikasta adoptoitu teini-ikäinen Tuulia.
Romaani pakottaa lukijan katsomaan öykkäröivää portsaria, vaipoissa makaavaa vanhusta, ihonväriltään erottuvaa teinityttöä ja vallanhimoista populistipoliitikkoa – ja näkemään ihmisen.

Maalaislääkärin päivää: Tapani Kiminkinen

Saarijärvi herää. Tohtori Kiminkinen antaa Ulla-suukon ja karauttaa pihastaan autolla kohti terveyskeskusta ja päivän ensimmäistä potilastaan. On uusi päivä ja uusi mahdollisuus. Näin olemme tottuneet näkemään maalaislääkärin televisioruudussa. Eihän tuo nyt voi olla totta, ei oikea lääkäri puhu ja kohtele potilaitaan noin, se on joku näyttelijä. Tämä kirja kertoo totuuden maalaislääkärin päivästä – tai pikemminkin vuorokaudesta. Paljon tapahtuu ja monenmoista sattuu, ja tilanteet seuraavat toistaan kuin lehmät kesälaitumella. Siispä sukelletaan
seikkailuun nimeltä elämä, josta ei voi jäädä eläkkeelle.

Ei kenenkään maassa: Anna Kortelainen

Anna Kortelainen tiesi äidinpuoleisesta isoisästään hyvin vähän, mutta muutamat johtolangat eivät antaneet rauhaa. Kaiken sen, mitä ei voi tietää, saa kuvitella. Miten suomalaisen naisen ja venäläisen välskärin avioton poika selviää sisällissodan ruhjomassa Viipurissa? Kun nuori sotilassoittaja lähtee siviiliin 1920-luvun lopulla, hänelle on kehittynyt kielletty maailmankatsomus. Muusikonelämä 1930-luvun Tampereella murtuu sotaan, joka vie miehen lopulta Äänislinnaan asti. Sodan jälkeen mies muuttaa Tukholmaan eikä koskaan enää palaa. Valokuvat saavat epäilemään, että miehen ulkomaanmatkoille oli erityiset syynsä. Viimeisen sanan saa isoisä.

Tuhansien aamujen talo: Tuija Lehtinen

Luutnantti Martta Vaara on uralleen omistautunut nainen, joka toimii kouluttajana aliupseerikoulussa. Tykkimies Smilla Aarnio pitää välivuotta opinnoista armeijan palveluksessa. Näiden kahden naisen tiet kohtaavat tuhansien aamujen talossa, satojen miesten seassa.
Millaista naisen on olla esimiehenä tässä joukossa? Luutnantti Vaara on jo monessa sopassa keitetty, mutta tykkimies Aarnio vasta totuttelee kuriin ja järjestykseen.
Sekä yksityiselämän kuviot että ammatilliset odotukset menevät uusiksi, kun kaksi vahvaa naista koettelee maanpuolustushierarkian rajoja.

Rauta-antura: Antti Tuuri
Sotamies Heikki Ojala joutuu yhdeksäntoistavuotiaana Kannaksen
suurtaisteluihin venäläisiä vastaan. Kun aselepo on solmittu, Ojalan joukko-osasto viedään Ouluun ja sieltä laivoilla valtaamaan Tornion kaupunki saksalaisilta.
Tornion ankarien taistelujen jälkeen suomalaiset joukot seuraavat saksalaisia, jotka hävittävät ja miinoittavat Lappia perääntyessään kohti pohjoista. Joukkue, johon Ojala kuuluu, kotiutetaan Kolarissa ja määrätään kuljettamaan etelään suomalaisia naisia, jotka saksalaiset sotilaat ovat hylänneet. Heikki Ojala joutuu näkemään sodan tuhot ja ihmisten raakuuden nuoria naisia kohtaan

Uukuniemen kirjasto

maanantai
klo 16.00 – 18.00

torstai
klo 11.00 – 18.00

Hyviä hetkiä kirjojen ääressä syystuulen tuivertaessa.

t. Kirjavinkkari

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>