Uukuniemen Matikaiset juurillaan

Uukuniemen Matikaiset -sukuseura ry kokoontui 7.-8. elokuuta Parikkalan Uukuniemellä toiseen varsinaiseen sukukokoukseensa. Savo-karjalan Virkistyskeskus tarjosi hyvät puitteet noin kahdeksallekymmenelle sukuseuralaiselle. Uukuniemi näytti parhaat puolensa hellivässä kesäsäässä ja tyyni Pyhäjärvi kutsui vieraansa pulahtamaan lämpimiin aaltoihinsa.

Sitkeää ja yritteliästä joukkoa
Puheenjohtaja Anneli Minks kuvaili tapaamisen aluksi Matikaisia, uukuniemeläisiä ja karjalaisia. Suvussa ei ole ollut suurmiehiä, joskaan ei myös rikollisia. Elinolot ovat olleet vaatimattomat ja ankarat. Asuinalue on ollut Ruotsin ja Venäjän rajakiistojen tannerta. Osa sukuhaaroista on kuollut jopa sukupuuttoon. Sitkeydestä kertonee sekin, ettei sovittua kokousta peruttu. Asta -myrskyn jälkeen sähkö palautui Virkistyskeskukseen perjantaina. Samaisen myrskyn jäljet katkenneine puineen ei myöskään säikyttänyt tapaamiseen saapuneita.

Messu ja sukulaisten muistaminen
Lauantai alkoi yhteisellä sukujuhlalla, missä pienten ohjelmien lisäksi puhuivat puheenjohtaja ja sukututkija Pirkko Matikainen. Juhlassa paljastettiin seuran logo ja postikorttisarja. Ne oli suunnitellut taidegraafikko Jaakko Matikainen. Uukuniemi-seuran puheenjohtaja Sakari Hämäläinen kertoi Uukuniemen menneestä ja nykyisyydestä. Illalla väki kokoontui Uukuniemen kirkkoon messuun. Pappina toimi Parikkalan/Uukuniemen oma pappi Heli Melanen. Ehtoollisen jaossa avustajana toimi Matti Matikainen. Messun jälkeen laskettiin seppele sankarivainajien muistolle, joiden rivistöstä löytyy kolme sukuun kuuluvaa. Kirkon jälkeen matka jatkui hautausmaille, mihin istutettiin kuunliljoja jokaisen esi-isän haudoille. Kaikilla ei edes ollut hautakiveä jäljellä, mutta hautauspaikka oli pyritty selvittämään. Uukuniemellä oli aikoinaan toiminut haudankaivajana omatoiminen mies, joka ei ollut merkinnyt kaikkia paikkoja karttoihin. Yksi suvun erikoisuuskin on hautaus, missä avioparin väliin on haudattu täysin vieras henkilö ja pariskunnan miehellä sekä naisella on jouduttu laittamaan oma hautakivensä!
Loppuiltaa Uukuniemen Matikaiset viettivät Virkistyskeskuksen rantasaunalla runsaan iltapalan kera. Omasta takaa sinne oli tuotu savustettuja muikkuja, jotka saavuttivat suuren suosion. Matikaiset osoittautuivat myös herkkusuiksi.

Kiertoajelu ja sukukokous
Sunnuntain ohjelmassa oli parin tunnin kiertoajelu. Esittelijänä toimi Sakari Hämäläinen ja osin retkeläiset. Uukuniemestä jäi 4/5 Neuvostoliitolle sodan jälkeen. Bussi vieraili aivan nykyisen rajan pinnassa ensin entisellä rajanylityspaikalla ja uudelleen Pentti Hannosen mökillä. Se on ainoita Matrin kylästä Suomen puolelle jääneistä taloista. Ilman lupaa matkalaiset eivät toki rajalle uskaltautuneet, mukana oli kaksi rajavartijaa. Bussiretkellä vierailukohteina olivat myös jokunen vanha Matikaisten asuttama talo. Väinö Matikaisen rakentamaan Onnelanmäkeen päästiin käymään sisällä.
Kiertoajelun ja karjalaisen ruokapöydän herkkujen jälkeen pidettiin varsinainen sukukokous. Kokouksessa keskusteltiin kotisivuista, sukujulkaisusta ja päätettiin järjestää seuraava kokous Jyväskylän seutuville 2012.
Sukuseuran hallitukseen valittiin Anneli Minks Raisiosta (pj), Mirja Vesalainen Liedosta (vpj), Matti Matikainen Lappeenrannasta (siht.), Arja Nevalainen Helsingistä ja Terho Matikainen Savonlinnasta.

Matti Matikainen/Sah

Jaa juttu Facebookissa:

Yksi kommentti artikkeliin “Uukuniemen Matikaiset juurillaan”

  1. Katsoin sukujuhliemme elok. 2010 Uukuniemellä artikkelia. Hyvä, että löytyi, kun http://www.uukuniemi.fi-sivusto oli lopetettu.
    En tiedä, kuka oli laittanut kuviin selostuksia. Huomasin ainakin 2 virhettä. En tiedä, voiko niitä oikaista tai onkom se tarpeen. Pirkko Matikainen esittelee suvun vanhinta asumispaikkaa. Se on Niukkalassa ei Matrissa. Reino Ahokkaan vieressä kasvot eteenpäin on varapuheenjohtajamme Mirja Vesalainen, Anneli Minks kuvan oik. reunassa.
    Kiitos tästä mahdollisuudesta.
    PM

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>