Uukuniemen Martat pohtivat eettistä kuluttamista

Uukuniemen Martat kokoontuivat tiistaina 9.3.2010 pohtimaan eettistä kuluttamista marttatapaamisessa ja paikalla oli yhteensä 18 marttaa. Aihe on tämän vuoden marttatoiminnan kotitalousneuvonnan teema, ja osa II-Taitoavaimen suorittajista valitsi sen yhdeksi tehtäväkseen ja asiaa pohdittiin kolmesta näkökohdasta:

1. Mitä tarkoitetaan eettisellä kuluttamisella?
2. Suomalainen ruokavalio-terveellistä ja ympäristöystävällistä?
3. Reilumpaa matkailua.

Marttojen nettisivuilla eettisestä kuluttamisesta sanotaan, että se on marttamaista ja helppoa. Siihen kuuluvat seuraavat asiat: säästäminen, yhteiskäyttö, lainaaminen, kierrättäminen, lähellä tuotettu, reilu kauppa ja palveluiden suosiminen.

Eettinen kuluttaminen tarkoittaa kuluttamista, jossa otetaan huomioon oikeudenmukaisuus, ekologisuus tai jokin muu ei-taloudellinen arvo ostopäätöstä tehtäessä. Mitään virallista määritelmää ei ole, mutta voidaan sanoa myös, että se on moraalin mukaista kuluttamista.

Suomen kuluttajaliitto päätyi vuonna 2007 seuraaviin asioihin: luonnonvarojen kulutuksen hillitseminen, eläinten hyvinvoinnin lisääminen, työntekijöiden oikeuksien kunnioittaminen,ympäristönmuutoksen hidastaminen sekä jätteiden määrän lisääntymisen ehkäiseminen.
Näistä asioista virisi vilkas keskustelu alustusten pohjalta. Todettiin, että jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa omaan kulutuskäyttäytymiseen.
Luonnonvarojen kulutuksen hillitseminen on kaikkein tärkein asia eettisessä kuluttamisessa.
Tässä vain muutamia vinkkejä, jotka tulivat esille.
– Vältä kaikenlaisen turhan tavaran ostamista.Muista lainaaminen ja kierrättäminen! – Suosi Reilun kaupan tuotteita. Reilun kaupan merkki apuna tunnistamisessa. – Siirry luomutuotteisiin, muista marjat, sienet,hedelmät ja järvikalat.
– Suosi kotimaista, käytä myös aineettomia palveluja esim.palvelulahjakortti – Suosi kosmetiikassa tuotteita,joita ei ole testattu eläimillä, käytä mieluiten tekoturkista jne.
– Matkusta alle 1000km: matkat junalla, bussilla tai laivalla ja henkilöautokin täyteen lastattuna on lentokonetta ekotehokkaampi
– Korvaa osa ulkomaanmatkoista kotimaanlomilla

Lisää tietoa löytyy sivulta www.martat.fi

Näistä kaikista asioista on kyllä paljon tietoa myös lehdissä, televisiossa internetissä. Erilaisia kampanjoita, boikotointeja, liikkeitä ym. on perustettu tiettyjen asioiden puolesta ja näin on saatu esim. yrityksiä muuttamaan toimintaansa, jollekin voi olla tuttu päin vastainen boikotointi kuten Porkkanamafiointi. TV:n Kuningaskuluttaja on ohjelma, jossa käsitellään myös näitä eettisen kuluttamisen asioita. Monta kertaa todettiin esimerkkien valossa, että läheskään aina ei voi varmasti sanoa jostain tuotteesta, että juuri sen käyttäminen on ympäristöystävällisintä, koska toiselta kannalta siinä voi olla jotain muuta mikä ei ole hyväksi ympäristölle. Puhuttiin paljon myös kehitysmaista ja sinne suunnatusta avusta, esille tuli Naisten pankki ja osuustoiminta-aate ja myös ns. aineettomat lahjat.

Irmeli Tiainen

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>