Uukuniemen Martat kertoivat eläkeikäisten kerhossa hyvinvoinnista

Tilaisuus aloitettiin alkuhartaudella, jonka piti kerhon vetäjä diakonissa Maija Pesonen. Tämän jälkeen oli kahvitarjoilu, josta huolehti Maire Pirhonen.

Uukuniemen Marttojen II- taitoavainten suorittajat kertoivat Uukuniemen seurakuntatalossa kokoontuvassa eläkeläisten kerhossa hyvinvoinnista. Osallistujia oli 19 henkeä. Aluksi saatiin kaikki iloita viestistä, joka tuli tuoreelle tyttövauvan mummolle.

Irmeli Tiainen aloitti selvittämällä mitä on hyvinvointi. Siihen kuuluvat terveys, taloudellinen hyvinvointi,sivistys, asuminen, turvallisuus,luonto, kansalaisoikeudet, mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon ym.

Suomi on vuonna 2009 tehdyn kansainvälisen vertailututkimuksen mukaan maailman menestynein, vaurain tai hyvinvoiduin maa. Mitä sanaa käytettäneenkin sanasta prosperity. Vertailuissa oli yli sata maata. Tutkimuksessa huomioitiin sekä talous että elämänlaatu, näissä useita eri osa-alueita, ja kaikilla osa-alueilla Suomi oli kymmenen parhaan joukossa. Pari vuotta sitten tehdyn eurooppalaisen sosiaalitutkimuksen mukaan suomalaiset sijoittuivat myös onnellisuuden kärkisijoille.
Meillä on siis olemassa onnellisen elämän peruselementit. Suhtautumisemme elämään vaikuttaa hyvinvointiimme. Seuraavassa muutamia hyvää oloa tuottavia asioita:
– positiivinen ja rento asenne
– hymyn tuottama ilo
– avoin ja ihmettelevä mieli
– ennakkoluuloton suhtautuminen erilaisuuteen
– innostus asioista
– halu oppia uutta ja pysyä ajan tasalla
– huolehtia ulkonäöstä

Suurelta osin hyvinvointi on omissa käsissämme. Olemme vastuussa sekä itsestämme että toinen toisistamme. Muistakaamme, että parhaat asiat ovat kuitenkin ilmaisia. Elämä on tässä ja nyt. On osattava olla omassa elämässä.

Eija Kemppinen esitelmöi syömisen merkitystä hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta. Terveellisesti syödessä voi välillä heittää kalorit ja rasvahapot mielestä hauskanpidon ja hyvän seuran merkeissä.
Miten sitten onnistua syömisen suhteen,että siihen liittyvät asiat olisivat kohdallaan. Tässä ohjeita:
– syö sen verran kuin haluat ja hyvällä omallatunnolla
– syö tasaisesti pitkin päivää
– kaksi kunnon ateriaa päivässä
– riittävästi vihanneksia, hedelmiä ja marjoja
– rasvan laatu kuntoon

Arkiset valinnat ratkaisevat. Pikkuasioista ei kannata murehtia. Herkutella voi hyvillä mielin, jos nuo perusasiat ovat kunnossa.

Kirsti Kaijanen kertoi sosiaalisen osallistumisen ja kulttuurin harrastamisen merkitystä hyvinvoinnin lisääjänä. Hän korosti varhaislapsuuden merkitystä yhteisöllisyyden kehittymisessä, jolloin luodaan perhepiirissä luodaan kiintymys- ja luottamussuhde. Vähitellen piiri laajenee ja mukaan tulevat ystävät. Syntyy me-henki. Puuhataan yhdessä erilaisten asioitten parissa esim. talkoissa ja harrastuksissa. Tutkimusten mukaan ahkera kulttuurin harrastaminen ja kaikenlainen sosiaalinen puuhastelu estävät ennenaikaista tylsistymistä,so.dementoitumista.
Näitten asioiden ohella keskinäinen luottamus osoittautui tärkeäksi elämää ylläpitäväksi ominaisuudeksi-erityisesti naisten keskinäinen luottamus liittyi pitempään elinkaareen.

Lopuksi keskusteltiin vilkkaasti päivän teemasta ja muistakin asioista.

Maija Pesonen päätti tilaisuuden loppuhartauteen.

LAPSIPERHEET YHDESSÄ KOKKAAMAAN!

Lapsiperheet ovat tervetulleita kokkaamaan 17.4.2010 klo 10.00 Uukuniemen seurakuntatalolle Marttojen ohjauksessa. Ennakkoilmoittautuminen Birgit Siitoselle puh. 040 5391503 viimeistään 15.4 mennessä. Seurakunta järjestää tilaisuuden, katso seurakunta-uutisista.

IT

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>