Timo Valtosen henkilökuvaa tehtiin Uukuniemen maisemissa

Tv 2 esittää ensi tiistaina klo 20 Tosi tarina -dokumenttisarjassa on Taru Mäkelän ohjaaman henkilökuvan Timo Valtosesta, joka kiertää maailmalla esittämässä suomalaisia tangoja. Ohjaaja ja kuvaaja Jouko Seppälä seurasivat viime heinäkuussa Timoa niin Uukuniemen idyllisissä maisemissa kuin marraskuisen Hampurin ja Berliinin keikkamaisemissa. Esitystensä lomassa muusikko kertoo uransa vaiheista ja elämänfilosofiastaan.
Tangon lisäksi Timo soittaa ohjelmassa Uukuniemen ja Hampurin Jacobi-kirkon urkuja. Jälkimmäisiä soitti aikanaan myös Bach, joka sai koesoiton perusteella tuon kirkon kanttorin paikan, muttei voinut ottaa virkaa vastaan, koska ei pystynyt maksamaan korruptioituneen järjestelmän vaatimia kynnysrahoja.

Timo on ylivoimaisesti eniten esiintynyt suomalaisen tangon esittäjä Suomen ulkopuolella. Tavoitin kiireisen hänet puhelimitse Helsingistä, jossa hän oli vierailulla. Hän halusi kuitenkin lähettää lämpimät terveiset uukuniemeläisille.
– Ohjaaja Taru Mäkelä teki hienon dokumentin ajatuksistani ja kanttoriudestani. Saan esittää Bach-uruilla oman sävellykseni “Kirchenhochzeitswalzer”. Hieman harmittaa, että dokumentin tango-osuus on niin lyhyt muun rinnalla, eikä se esimerkiksi näytä yleisön hurmioitunutta vastaanottoa tai vaikkapa Valentin buttin, Berliinin filharmonikkojen vierailevan hanuristin upeaa tangosooloilua. Tarua kiinnosti eniten huviksemme tekemämme kapakkakierros, koska siellä oli nuoria ja se sopi hyvin erääseen hänen teemoistansa, raha/taide. Itse ymmärsin dokumentin niin, että hän on luonut taideteoksen siitä, mikä on taiteen ja kulttuurin olemus hänen mielestään. Aika jännä juttu!

Timo kokee juurensa olevan vahvasti Uukuniemellä. – Mitä mie arvostan Uukuniemellä… Se on miulle kaiken alku ja juuri, kotiseutu, jota kaipaan. Jos tulisi luppoaikaa, kävisin selvittämään vaikkapa Pyhäjärven nimen taustaa omalta näkökannaltani.
– Ohjaaja Taru Mäkelä saa minut dokumentissaan puhumaan luontoyhteyden menettämisestä, joka on ollut ihmisen pitkän historian suurin muutos, mitä olemme koskaan kokeneet. Luonnon käsittäminen pyhänä ei ole enää länsimaiselle yhteiskunnalle ominaista – vain häivähdyksen verran. Uskon, että tämä tekee meistä ihmisistä systeemien heittopusseja. Uukuniemeläisyydessä arvostan myös ajatusta, että me ihmiset kuulumme yhteen tietyn maiseman ja luonnon sekä kulttuurihistorian kanssa. Kun olin pieni, oli maailma niin toinen, käytiin kylässä ja tiedettiin mitä tehtiin ja mihin kuuluttiin.

Timo Valtosen uudet Tangoo taikaa www.tangontaikaa.de -sivut avautuvat maanantaina.
Tosi tarina tv-ohjelman uusinnat torstaina klo 10.30 ja perjantaina klo 16.30. YLE TV1:lle tuottanut Kinosto Oy.
MA-N

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>