Punamullan keitto Martta-Mäkelässä

Punamullan keittäminen aloitettiin aamukymmeneltä ja valmista maalia saatiin jo yhteen mennessä, tosin keitos oli vielä kuumaa. Pitihän sitä heti sivellä testaamismielessä seinään ja yhdessä todettiin värisävyn olevan erittäin kauniin.

Paikalle oli marttojen lisäksi uskaltautunut kolme miestä ja heidän apu oli tarpeen, sillä tellinkien siirtely ja vanhan maalin rapsuttelu ja harjaaminen korkeimmilta kohdilta vaati uskallusta, ja mielihyvin martat luovuttivat nämä hommat miehille. Paikalla oleville martoille riitti kyllä kaapimista ja harjaamista seinistä.

Punamullan keittäminen oli marttojen puheenjohtaja Armi Käpin ja Aki Rantasen osaavissa käsissä.

Punamulta on oikea perinnemaali, jonka alku juontaa jo kivikaudelle. Talonpoikaisleiman se sai 1800-luvulla.Viime aikoina punamullan suosio on kasvanut. Onhan se halpaa, ekologista ja hengittävää. Se on myös kestävää, puhtaalle puupinnalle tehty maalaus kestää yleensä 30-50 vuotta.
Marttojen valmistusohje punamullan keittämisessä oli seuraava:

Punamullan keitto-ohje: 50 l maalia

Vesi 40 l
Rautasulfaatti (rautavitrilli) 3 kg
Ruis-tai vehnäjauho 4 kg
Punamulta 8 kg
Keitetty pellavaöljy(vernissa) 3 l

Lisää rautasulfaatti kuumaan veteen. Sekoita ruisjauho hiljalleen sekaan ja keitä seosta niin kauan, että se puuroutuu. Lisää punamulta myös hiljalleen, hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi vernissa, jonka jälkeen seosta keitetään vielä 2-3 tuntia. Ohje UULATUOTTEELTA www.uula.fi

Varsinainen Martta-Mäkelän maalaaminen tapahtuu perjantaina 24. pv alkaen klo 10.00.

Irmeli Tiainen

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>