Paronin musiikki kumpuaa luonnosta

Sunnuntaina 15.9. klo 15 pidetään Uukuniemen kirkossa konsertti, jossa soi säveltäjä Seppo “Paroni” Paakkunaisen musiikki. Konsertissa kuullaan 6 osaa sisältävä “Mysterium Sacrum”, laaja sävellys sekakuorolle ja soitinyhtyeelle Eeva Vainion teksteihin, sekä Paronin muuta hengellistä sävellys- ja sovitustuotantoa. Vanhat suomalaiset ja pohjoismaiset virsisävelmät saavat uuden sointiasun saksofonikvartetin, pianon, lyömäsoittimien ja basson soidessa. Kuorona on maineikas Kuopion Nuorisokuoro, johtajanaan Jussi Mattila. He saapuvat n. 40 laulajan voimin Parikkalaan ja Uukuniemelle, ja pitävät ennen konserttia oman harjoitusleirinsä srk:n vieraana. Yleisradio valitsi tällä viikolla kuopiolaiset Vuoden Nuorisokuoroksi 2013-14.
(linkki uutiseen:) http://yle.fi/uutiset/kuopion_nuorisokuoro_on_ylen_vuoden_nuorisokuoro/6826476
Vuonna 2009 KuNuKu voitti niinikään YLE TV2:n järjestämän Suomen Paras Kuoro-kilpailun.

Paroni Paakkunainen on urallaan toiminut niin muusikkona, säveltäjänä, sovittajana kuin yhtyeenjohtajanakin. Hän on tehnyt musiikkia laidasta laitaan, iskelmästä taidemusiikkiin, mutta ennen kaikkea hänet tunnetaan suomalaisen jazzmusiikin merkkihenkilönä, tavaramerkkinään ja keskeisenä instrumenttinaan baritonisaksofoni, jonka mukaan tulee myös “Baron/Paroni”-lempinimi.

Hän viettää tänä vuonna 70-vuotismerkkipäiväänsä. Uukuniemi.info jututti Paronia konsertin tiimoilta:

Olette vaimosi Ritvan kanssa asuneet Uukuniemellä marraskuu alusta 2006 ? Mikä teidät tänne johti?

– Kotimme oli tuolloin Järvenpäässä, mutta meillä oli pidemmän aikaa ollut ajatus asettua maaseudulle, “downshiftata”. Katselimme ensin asuntoja Punkaharjulta – kesäpaikkamme on Pihlajaveden rannalla – mutta Ritvaa kiinnosti käydä vilkaisemassa miltä näyttää Uukuniemi, Etelä-Suomen läänin äärimmäinen nurkka. Ajoimme Niukkalaan, katselimme kylää ja päätimme piipahtaa Hoviselän kahvilassa. Siellä meitä täysin yllättäen tervehti ystävä ja säveltäjäkollega Herman Rechberger, Uukuniemen kesäasukas hänkin. “Mitä SINÄ täällä teet”, varmaan kysyttiin silloin puolin ja toisin. No, kerroimme maallemuuttosuunnitelmista Hermanille, ja hänen kauttaan asia oli tavoittanut Raija ja Hannes Tiaisen. He sitten ottivat yhteyttä ja kertoivat, että heillä olisi Uukuniemen kirkonkylässä rivitalo-osake, joka voisi soveltua meille. Tuumimme asiaa hetken, Uukuniemeltäkin olisi sopiva matka kesäpaikkaamme, vain 80 km aiemman 350 km:n sijaan, ja kylä sekä asunto tuntuivat mukavilta. Niin myö päätettiin muuttaa tänne.

Mitä maaseutu ja luonto ylipäänsä teille merkitsee? Kuinka voimakkaasti ympäristö vaikuttaa sävellystyöhösi?

– Maaseutu ja luonto, etenkin hakkaamattomat metsät, puhdas vesi ja ilma, rauhallinen akustinen ympäristö ovat hyvin tärkeitä meille molemmille. Puiden kanssa symbioosissa elävät sienet, marjat, Pyhäjärven muikut, luomuliha – niin biisonin kuin lampaan – ja hunaja ovat ravintoa josta tietää miten ja missä se on kasvanut, missä ei ole ylimääräisiä myrkkyjä. Akustinen rauha, se että ei ole turhaa liikennettä ja meteliä, mahdollistaa sen että voimme keskittyä töihimme: minä säveltämiseen, Ritva neule- ja virkkaustekniikoiden suunnitteluun ja niistä kirjoittamiseen. Auringon ja pävänkierron näkeminen ja aistiminen on myös tärkeää. Ja ihan käytännön asiat totta kai merkitsevät, asuntomme on liikkumisen kannalta sopiva ja väljä.

– Isäni ja äitini muuttivat Kerimäelle vuonna -86, ja he löysivät mökkipaikan Pihlajavedeltä. Isä pyysi minut katsomaan paikkaa, sanoen että se on varmaan rauhallinen paikka säveltää. Siellä, Suur-Saimaan järviluonnon keskellä on tosiaan ollut hyvä työskennellä.

Mysterium Sacrum-konsertti sisältää niin kuorosävellyksiä kuin soitiyhtyeelle sovittamiasi vanhoja kansankoraaleja. Olet puhunut kierrätyksen ideasta: otetaan vanhoja, ehkä jo unohdettujakin virsimelodioita, kunnostetaan ne – kuin arvokas huonekalu entisöidään – ja sillä on taas käyttöä. Arvosi tuntuvat kumpuavan luonnon kunnoittamisesta ja kristinuskosta. Voidaanko sanoa, että musiikissa soi sinun uskontunnustuksesi?

– Ainakin näissä hengellisissä sävellyksissä ja sovituksissa. Muu tuotantoni pohjautuu pitkälti suomalaiseen perinnemusiikkiin. Mitä vanhempaa sen kiinnostavampaa. Esim. itkuvirsissä ja runosävelmissä on aarteita.

Täytät tänä vuonna 70. Urasi on merkittävä ja laaja, musiikin genrerajat ovat ylittyneet niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Mitä suunnittelet, mistä vielä haaveilet muusikkona ja säveltäjänä?

– Nyt työn alla on Nils-Aslak Valkeapäätä muistava ja juhlistava “Aillohacca 70-jagi riemut”-konsertti Savoy-teatteriin Helsinkiin ja Sajos-kulttuurikeskukseen Inariin. Sen jälkeen 17.11. Oulun Karjasillan kirkossa kantaesitetään “12 hetkeä”-passio Eeva Vainion tekstiin.

– Olen aiemmin säveltänyt paljon Kalevalan tekstejä, eri yhteyksiin. Nyt olen valikoinut Suomen kansan vanhoista runoista niitä alkuperäisversioita, jotka ovat olleet pohjana Lönnrotin Kalevalalle, ja työn alla on näyttämöteos näistä teksteistä

Uukuniemi.info kiittää Paronia haastattelusta, ja onnittelee lämpimästi merkkivuoden johdosta.

PT

———————————————————

Mysterium Sacrum-konsertti Uukuniemen kirkossa (Uukuniementie 1012)
15.9. klo 15.

Paroni Paakkunainen, sävellykset ja sovitukset
Eeva Vainio, tekstit

Kuopion nuorisokuoro, johtaa Jussi Mattila

Teemu Takanen, Paroni Paakkunainen, Matti Leinonen, Mikko Suhonen (saksofonit)

Markku Lehikoinen (basso), Marko Salmela (lyömäsoittimet), Petri Tiainen (piano ja harmooni)

Ohjelma 10 eur

Parikkalan seurakunta toivottaa konserttiin tervetulleeksi erityisesti 70- ja 75-vuotisjuhliaan tänä vuonna viettävät jäsenensä. Kutsutuille on kahvitilaisuus Niukkalan srk-talolla (Pajarintie 1) klo 13.30 alkaen.

———————————————————-

Seppo “Paroni” Paakkunainen (s. 24.10.1943 Tuusula)

1958 – 1968 sosiaalista soittoa Suomen tanssilavoilla eri yhtyeissä ja siinä sivussa opiskelua Sibelius – Akatemiassa ja jatsimusiikin julistusta härmäläisille.
1969 ponnahdus Finnairin siiville ja esittämään lähes kaikilla mantereilla suomalaista musiikkia. Keikkailu ulkomailla huipentui esim. Carnegie Hall- konserttiin 1984 ensimmäisenä suomalaisena jazzmuusikkona kansainvälisen George Gruntz – Concert Jazz Bandin solistina ( itse rakennettu tuohihuilu soittimena ). 1980 – 93 Karelia yhtyeen säveltaiteilijana Eurooppa/ USA yli 250 konserttia. 1993 Lillehammer Winter Olympic Games kulttuuriolympiadin kiertue USA, Japan, Spain ja Germany sekä avajaisten musiikkiosuus.

Vahvana vaikuttimena ovat olleet suomalainen ja saamelainen kansanmusiikki. Pitkä ja tiivis yhteistyö lähes 30 vuoden ajan joikutaiteilija Nils-Aslak Valkeapään (1943-2001) kanssa.

Hengellisten suurimuotoisten teosten lisäksi mm.
1980/90 Sami Luondu Gollerisku, joikusinfonia ke 1980 Piteå
1981-82 Tanomania, sinfoninen orkesterisarja voittajateos Nordring – kilpailussa -82

teatteri- ja draamamusiikkia:
1976 Kanteletar
1985 Kalevala Draama
1986 – 2010 lähes 40 musiikkikokonaisuutta YLE/Radioateljee – ohjelmiin

muita sävellyksiä:
YL:n kestohitti Dalvi Duoddar Luohti pseudonyymillä Baron von Klumpenfrau
kymmeniä big band teoksia, joista useat sarjamuotoisia

2014-15 vaihteessa etnisen musiikkidraaman Kumiseva hanki kantaesitys Rovaniemellä, libretto Pirkko Arstila

Yhtyeitä: The Boys, Islanders, Soulset, Karelia, Tuohi-kvartetti, Saxperiment

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>