Muusikko Timo Valtonen viettää joulun Saksassa

Uukuniemeltä kotoisin oleva Timo Valtosen esiintyy 10.3.2009 Tv 1:n dokumenttisarjassa Tosi tarina. Kuvaukset ajoittuivat Uukuniemellä heinäkuulle 2008 ja Saksassa kuvattiin viitenä päivänä juuri äskettäin. Dokumentin ohjaa Taru Mäkelä.

Timo Valtonen viettää joulun Saksassa

Berliinissä asuva muusikko Timo Valtonen viihtyy Euroopan suurkaupungissa.
– Asun Berliinissä, koska tämä kaupunki lienee mielenkiintoisin, mikäli on kiinnostunut Euroopan kulttuureista ja sen eri ilmiöistä, Valtonen kertoo.

Viime kesänä kuvatun dokumentin kuvauksissa oli osuus, joka kuvattiin Uuukuniemellä Kummun koululla.Timo on seurannut syksyn koulukeskustelua koulun tulevaisuudesta. – Koulu pitäs säilyttää, koska ei siitä mitään säästöä ainakaan todella synny. Jokainen paikkakunta tarvitsee oman koulun ja oppilaat pieniä rauhallisia kouluympäristöjä monestakin syystä, kuten tiedämme. Timo kommentoi.

Timo Valtosen juuret ovat Uukuniemellä. Nuorena mies kaipasi isompiin ympyröihin, joten hän päätti lähteä Keski-Eurooppaan Saksaan opiskelemaan kirkkomusiikkia. Saksassa Timo työskenteli opiskelun ohella Hampurin merimieskirkolla. Myöhemmin opiskeluun kuuluivat historia ja kasvatustiede. – Välissä tein myös saksan kielidiplomin.
Pian Timosta tuli Hampurin merimieskirkon kulttuurivastaava, jolle lankesi kirkkomusiikin lisäksi popahtavampien esitysten järjestely. – Ajattelin, mikseipä suomalainen tango sopisi Saksaan, Timo toteaa. – Kun saksalainen kuuntelee suomalaista tangoa ensimmäistä kertaa, ensireaktio on: onpas eksoottista.
– Suomalainen tango menestyy, jos sen esittäjä osaa välittää jotain sellaista, joka koskettaa kuuntelijan sielua.
– Tango puhuu tunteiden, rakkauden puolesta ja viestii yhteiskunnallisesta sanomasta, Timo pohtii.
Timon mielestä yhteiskunta on nykyään niin teknistynyttä, että ihmiset haluavat kuunnella artistin julistavan tunteiden ja luonnon puolesta.

Saksassa viitisentoista vuotta asunut Timo Valtonen esiintyy ympäri Eurooppaa Tangon taikaa -orkesterinsa kanssa. Valtosen yhtyeeseen kuuluu soittajia, joista yksi on soittanut hanuria muun muassa Berliinin filharmonikoissa ja toinen tehnyt yhteistyötä rock-muusikko Tom Waitsin kanssa Timo Valtonen & Tangon Taikaa on maamme rajojen ulkopuolella eniten esiintynyt suomalaisen tangon esittäjä mitä erilaisimman yleisön parissa aina punkkarista kruununprinssiin. Timoa on konsertoinut myös Uuden Musiikin Festivaaleilla Turussa, Firenzen muotimessuilla, Suomi-Saksa-seuran tilaisuuksissa ja Seinäjoen Tangomarkkinoilla tänä kesänä tangoseminaarissa yhdessä hanuristi Timo Saarimäen kanssa.Hänelle on myönnetty tänä vuonna Suomen kulttuurirahaston taiteilija-apuraha suomalaisen tangokulttuurin edistämiseen.

– Suomalaisen ja argentiinalaisen tangon suurin ero on siinä, että argentiinalaisen tangon juuret ovat suurkaupungeissa, kun taas suomalaisella tangolla on juurensa maaseudulla.

Joulun Timo aikoo viettää työn parissa. – Jos joulupäivinä jää aikaa ihan vaan rentoudun, Timo sanoo.

Toivotan uukuniemeläisille rauhallista ja kiireetöntä joulua t. Timo Valtonen

Suomen suurlähetystön konsertti-ilmoitus Berliinissä:
Timo Valtonen ja Tangon Taikaa konsertti 13.12 klo 19
Nürnberg, Bayern os.Jägerheim, Valznerweiherstr. 75, Nürnberg

Poimintoja Timo Valtonen&Tangon taikaa kotisivulta:

”Kukapa olisikaan sopivampi tangon markkinamies kuin Timo Valtonen, pitkä vaalea hyvin suomalaisen näköinen mies. Hänen tenoriäänensä soi sävykkäästi ja ilmaisuvoimaisesti / Valentin Butt lumosi harmonikansoitollaan / tangolähettiläs Timo Valtosen ja huikean taitavan saksalaisyhtyeen Tangon Taikaa-konsertti oli virkistävä kokemus ja pitkä askel tangon syvimmän olemuksen ytimeen / hieno ja mieliinpainuva konsertti” – Koti-Karjala 30.1.

”suomalaista tangoa tehdään Euroopassa salonkikelpoiseksi / huippuosaamista” – Puruvesi 21.1./ 24.1.

”tangon taikaa ja suuria tunteita / tango ja tenori Timo Valtonen hurmasivat nurmekselaisia Hannikaisen salissa / tangoja tulkitsivat Sabine Worthmann, kontrabasso, Ali Husseini, rummut, sekä Olli Rautiainen, harmonikka. Kansainvälinen ryhmä rikkoi perinteisen suomalaisen tangon vähän jumputtavaakin rytmiä taidokkaasti improvisoiden ja tarjoten nautittavia tulkintoja vanhoista tutuista sävelmistä” – Ylä-Karjala 14.2.

”kyse on siis kulttuuriviennistä, parhaimmillaan.” – Parikkalan-Rautjärven Sanomat 7.2.

– Mäntyharjulla konserttia seurasi kuvausryhmä – YLE on päättänyt kuvausten jälkeen erillisen dokumenttiohjelman tekemisestä television ykköskanavalle. Kuvaukset sijoittuvat varsinkin Saksaan.

Maija Ala-Nikkola

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>