Mikä ihmeen Martta-Mäkelä?

Uukuniemi.infon sivuilla on ollut juttua Martta-Mäkelän maalaustalkoista. Moni ei kuitenkaan tiedä mistä paikasta on kysymys, joten tässä hiukan lisätietoa.

Uukuniemen marttayhdistyksen käytössä oleva Martta-Mäkelä sijaitsee Uukuniemen kirkonkylässä Pyhämäen kupeessa. Martta-Mäkelä on saanut nyt kauniin italianpunaisen värin seiniin ja ikkunoihin valkean värin. Talo on ollut Uukuniemen marttojen käytössä pari vuotta eli siitä lähtien kun kunta myi kirkonkylän koulun. Martoilla oli koululla omat kangaspuut ja kutomispaikka.

Marttojen onneksi tilanteesta kuuli henkilö, joka harrasti itsekin kutomista. Hän ymmärsi marttojen murheen ja lupasi vanhan vuosikaudet joutilaana seisseen mökin marttojen käyttöön. Niin marttojen kangaspuut saivat “uudet” tilat mökistä, joka nimettiin Martta-Mäkeläksi. Nimi tulee tilan nimestä Mäkelä ja tietysti Martta tuli etuliitteeksi. Paikkakunnalla tunnetaan talo Matikaisen mökkinä. Matikainen oli suutari eli käsillä tekemisen perinne jatkuu iloisen punaisessa Martta-Mäkelässä.

IT / JL

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>