Ilpo – onnen tuoja

Lottovoiton väitetään tuovan onnea, mutta se osuu kohdalle harvoin – tuskin koskaan. Sen sijaan kansan uskomuksen mukaan nokikolarin näkeminen on selvä onnen merkki. Meille uukuniemeläisille onnen tuoja, nuohoojayrittäjä Ilpo Suutarinen, on päivittäinen näky kylän raitilla.
-Varsinkin näin lämmityskauden alkaessa kalenterini on pitkälle varattu. Tällä hetkellä nuohoukset on sovittu kolmeksi viikoksi eteenpäin, luettelee Ilpo. Talven tullessa kiire lisääntyy, kun varsinainen tulisijojen käyttö alkaa. Pakkaskaudella rakenteet ovat kovilla ja lämpötilojen muutokset rapauttavat niitä. Nuohouksen yhteydessä tarkistetaan, että muurit, piiput ja mm. tikasrakenteet ovat kunnossa. Joskus tulisijoista tai muureista löytyy vikoja, joita kiinteistön omistaja ei ole havainnut. On välttämätöntä, että nuohous ja samalla tulisijojen kuntotarkistus tehdään säännöllisesti, vakituisten asuntojen osalla kerran vuodessa ja vapaa-ajan asuntojen kohdalla joka kolmas vuosi. Joskus tämä lainkohta tahtoo kiinteistönomistajilta unohtua ja ikävien palovahinkojen kohdalla vastuu saattaa siirtyä vakuutusyhtiöltä omistajalle, muistuttaa Ilpo.

Yli 20 vuotta nuohoojayrittäjänä toiminut Ilpo Suutarinen harmittelee sitä, ettei nuorten keskuudessa ole riittävää kiinnostusta nuohooja-ammattiin.
-Pitäisi päästä siistimpiin sisähommiin, se tuntuisi kiinnostavan nuorempaa väkeä. Työtä näyttää riittävän tulevaisuudessakin etenkin, kun enemmän siirrytään kotimaisen puun käyttöön. Nyt meitä Parikkalan alueella toimii kaksi piirinuohoojaa. Itse hoidan pääasiassa Uukuniemen ja Saaren aluetta. Tosin avuksi on tulossa nuorempi oppipoika, joka kouluttautuu ammattiin oppisopimuksella. Ammattikoulutusta järjestetään mm. Tampereella ja kouluttautuminen kestää noin 2,5 – 3 vuotta.

Lisätietoja alasta saa Nuohousalan Keskusliitto ry:stä ja kotisivuilta www.nuohoojat.fi

Yhteystiedot:
Ilpo Suutarinen
puh. 050 5605922
sähköposti: ilpo.suutarinen(at)gmail.com

Sah

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>