Uukuniemen historiakirja julkaistaan kesäkuun 27 päivänä Uukuniemi-juhlien yhteydessä. Aineistot historiakirjaan on koottu Uukuniemen seurakunnan ja kunnan arkistoista, museoilta, valtion arkistoista ja kirjallisuudesta. Suuri osa kuvista on saatu yksityisten ihmisten albumeista. Historian kirjoittajana on toiminut FM Jaana Juvonen Joensuusta. Historiatoimikunnan jäseniä ovat Asko Kemppinen, Paavo Tiainen, Erkki Lemetyinen, Eino M. Repo, Eeva Pekonen, Tuija Aronen, Jari Venhovaara ja Eeva Paakkinen.
Uukuniemen historian kirjoittamisesta teki 2003 aloitteen argeologi Ville Laakso Turun yliopistosta. Historian kirjoittaminen aloitettiin vuonna 2007 Parikkalan kunnan ja Parikkalan seurakunnan yhteishankkeena.
Edellinen kotiseutukirja -Uukuniemi rajan halkoma pitäjä- julkaistiin 1950-luvulla, joten historiakirjalle oli selvä tarve.
Kirjassa on keskeisenä toisen maailmansodan jälkeinen aika
Kirjan sisältö painottuu 1800-luvun lopusta aina kuntaliitokseen 2005. Sisältö keskittyy kunnan ja seurakunnan tapahtumiin, elinkeinoihin sekä toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan. Uukuniemen historia on kautta vuosisatojen ollut selviytymistä. Toimeentuloa on saatu maasta ja pienviljelyksestä, yhteisöllisyys on ollut vahvaa ja hengellinen herätys on luonut omaleimaisuutensa. Toinen maailmansota pirstoi 6000 asukkaan pitäjän ja valtaosan elämisen edellytyksistä. Uukuniemen kunnan sodan jälkeinen elämä oli silti vilkasta jälleenrakentamisen, kulttuurin, seura- ja yhdistystoiminnan aikaa. Kunnan itsenäisyys oli ollut useita kertoja uhattuna ja lopulta se joutui Etelä-Suomen läänin pohjoisimmaksi kunnaksi. Itsenäisen Uukuniemen kunnan historia päättyi vuoden 2004 loppuun, kun vuoden 2005 alun kuntaliitoksessa entiset Uukuniemen, Saaren ja Parikkalan kunnat muodostivat uuden Parikkalan kunnan.
MA-N/Sah
Uukuniemen uusi historiateos julkaistaan Uukuniemi-juhlilla
Jaa juttu Facebookissa:
Kommentoi