Uukuniemen kansakoulun avajaiset

Uukuniemeltä lokakuun 1 päivänä 1880:

Tänäpänä avattiin täälläkin juhlallisesti kansakoulu ensikerran työhönsä. Kansaa oli saapunut runsaasti, mutta parhaasta päästä likitienoilta; pitemmän matkan takaiset eivät voineet saapua juhlalle, koska lokakuun ensimmäistä päivää vasten yöllä tervehti meitä ensimmäinen tämäntalvinen lumisade, ja koko päivän satoi ankaralla pyryllä lumi-räntää. Kouluhuone oli tätä tilaisuutta varten mitä viehättävämmästi kaunistettu, wiheriöillä köynnöksillä, kukilla ja kasveilla, jotka olivat seurakunnan kohteliaat säätyhenkilöt toimittaneet.

Juhlatoimitus alkoi kello 11 ennen puoltapäivää wirrellä 357, 5:stä w. alkaen, jonka veisasi laulajakunta neliäänisesti, minkä oli äsken seurakuntaan tullut kansakoulunopettaja ahkeralla työllä saanut toimeen. Tämän weisattua astui kansakoulujohtokunnan esimies kirkkoherra Walle puhujalavalle ja aloitti hartaalla rukouksella puhumistoimen. Tämän loputtua weisattiin virren 259:n 10 wärssy. Nyt aloitti taas kirkkoherra Walle puheen, ensin katselemalla ihmisiä jo luomisestaan alkain aina meidän aikoihin asti, ja selkeästi huomauttamalla, kuinka tärkeä välikappale koulu on ihmiselle, jotta hän oppisi tuntemaan Jumalaa ja itseänsä ja koko luotua maailmaa. Sitten puhuja piti tervehdyspuheen kansakoulunopettaja J. Pitkäselle, jonka olivat yksimielisesti kutsuneet opettajaksi tähän alkavaan kouluuun. Tämän loputtua laulettiin “Maamme” neliäänisesti. Nyt astui puhujalavalle w.t. kappalainen pastori P. Poutiainen ja aloitti puheet Matth 10 luvun 14 wärsystä ja otti pitemmältä puhuakseen koulun hyödystä. Sitten lausui puhuja sydämelliset kiitokset omasta ja seurakunnan puolesta kirkkoherra Wallelle kaikista hänen waiwoistaan, joita on saanut tuntea tätä hyvää asiaa ajaessa, ja myöskin tervehdyspuheen opettaja P:lle.

Sitten weisattiin virsi 234, wärsy 1 ja 9. Nyt alkoi opettaja P. työnsä saapuwille tulleitten oppilaitten nimien kirjoituksella, joita oli 23, ja jälestäpäin on tullut lisää, että toivottavaa on että oppilaita tulee tarpeeksi. Sitten astui kansakoulunopettaja Pitkänen puhujalavalle ja piti tervehdyspuheen seurakuntalaisille ja lapsille, jotka oli äsken koulun kirjoihin kirjoitettu ja pyysi sulkea lasten wanhempain ja koko seurakuntalaisten suosioon tuon alkavan koululaitoksen ynnä itsensä. Lopuksi weisattiin virsi 413, ja rahwas riensi tyytyväisenä kotiinsa.

Syrjästä katsoja

Lähde: Uusi Suometar no 125 18.10.1880, s. 3 Alkuperäinen juttu PDF-versiona (13,9 Mt) http://digi.lib.helsinki.fi/sanomalehti/secure/showPage.html?action=preCreatedPdf&id=426940

Oppilasmäärästä:
Uusi Suometar no 30 7.2.1881 tietää kertoa että kouluun olisi tulijoita enemmän kuin voidaan ottaa. Huoneiden pienuuden tähden kouluun ei ole sopinut kuin 36 oppilasta, mikä määrä on ollut jo koulun alusta asti.

LH

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>