Uukuniemen historia valmistuu ensi kesäksi

Kaksi vuotta kestänyt Uukuniemen historia valmistuu ensi kesäksi. Historiatoimikunta tarkisti viimeisen viidennen luvun ja vielä toivotaan historiaan liittyviä valokuvia, joissa olisi työtä ja toimintaa.
Historia ulottuu 1980-luvulta 1990-luvulla tehtyyn kuntaliitokseen ja kirjoittajana toimii FM Jaana Juvonen Joensuusta. Rahoittamiseen ovat osallistuneet Parikkalan kunta, Uukuniemiseura ja Uukuniemen Osuuspankki.

”Uukuniemeläisiä oli vuonna 1880 n. 4 400 ja kuntalaisten määrä lisääntyi runsaalla tuhannella asukkaalla vuoden 1920 alkuun ja oli n. 5 500.Uukuniemen seurakunnan kirjoissa oli vuoden 1944 lopussa 5 907 henkeä.(vrt. uuden Parikkalan kunnan asukasluku n. 6 000), mutta vähitellen
siirtoväki alkoi muuttaa kirjojaan sijoitusseurakuntiinsa. Uukuniemen seurakunnasta muutti vuosina 1945 – 1950 kaikkiaaan 4 049 ihmistä muualle Suomeen.
Sodan jälkeen sisäasiainministeriö selvitti, oliko osittain luovutetuilla kunnilla, kuten Uukuniemellä edellytyksiä jatkaa itsenäisenä kuntana.Uukuniemeläisillä itsellään oli vahva kanta pysyä itsenäisenä. Lukuisten neuvottelujen ja kirjelmien jälkeen Uukuniemi hyväksyttin säilymään
kuntakartalla. Kiitos Uukuniemen kunnan luottamushenkilöille sekä viranhaltijoille ja työntekijöille, jotka määrätietoisella toiminnalla ja sitkeydellä rakensivat ja kehittivät asukasmäärältään pientä kuntaa ja veivät sitä eteenpäin.Uukuniemen monivaiheinen historia avaa yhä paremmin ymmärtämään ja myös kunnioittamaan uukuniemeläisyyttä sekä niitä ajatuksia ja mielipiteitä, joita kunnan eri vaiheissa on tuotu esiin.
Parikkalan seutukunnalla käytiin useaan otteeseen kuntarakennekeskustelua. Vuonna 2003 alkanut kuntien yhdistymisen valmistelu päätyi 1.1.2005 Parikkalan, Saaren ja Uukiniemen kuntien lakkauttamiseen ja uuden Parikkalan kunnan perustamiseen. Uukuniemen kunnan väkiluku oli tuolloin 501 asukasta.”
(Alpo Kosonen, puhe Uukuniemijuhlilla 28.6.2008).

Edellinen historiateos Uukuniemi rajan halkoma pitäjä on vuodelta 1955 ja sen toimitti Uukuniemiseuran johtokunta. Kirjaa voi kysellä Uukuniemiseurasta.www.uukuniemiseura.fi
Uusi historiateos menee painoon alkuvuodeesta 2009 ja sitä myydään Uukuniemijuhlilla kesäkuun lopussa 2009. Historiatoimikunnan jäseniä ovat Asko Kemppinen, Paavi Tiainen, Erkki Lemetyinen, Eino Repo, Eeva Pekonen, Tuija Aronen, Jari Venhovaara ja Eeva Paakkinen.
Maija Ala-Nikkola

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>