Rata Rautuun – myös monen uukuniemeläisen kohtalo

Heikki Ylikankaan kirjassa Rata Rautuun, käydään seikkaperäisesti läpi maalis-huhtikuun vaihteessa pääsiäisenä vuonna 1918 käytyä sisällissodan Karjalan rintaman ratkaisutaistelua. Tapahtumat kulminoituivat Raudun asemalle ja sen ympäristöön, jonka punaiset olivat miehittäneet. Asema ja rata olivat strategisesti tärkeitä, koska ne mahdollistivat miehistön ja materiaalin kuljetuksen Venäjältä punaisten tueksi.

Vaikka virallista sotatilaa valkoisen Suomen ja Venäjän välillä ei ollutkaan, osallistui aseman puolustukseen myös satoja venäläisiä taistelijoita; sotilaita, upseereita ja vapaaehtoisia joukkoja. Sen vuoksi valkoisten puolella sota koettiinkin vapaussotana venäläisten karkottamiseksi nuoren Suomen maaperältä.

Taistelut olivat sisällissodan tapaan poikkeuksellisen veriset ja niiden sekaan sotkeutui myös paikallinen väestö ja punaisten puolella mukana olleita perheitä; naisia ja lapsia. Vangiksi jäämistä pelättiin molemmissa leireissä, koska se merkitsi lähes varmaa kuolemaa. Punaisten tappion näyttäessä todennäköiseltä moni venäläinen upseeri mieluummin ampuikin itsensä kuin antautui vangiksi.

Oman mausteensa tapahtumiin toi myös molemmilla puolilla joukkoja johtaneet karismaattiset johtajat, joiden edesottamukset vaikuttivat myös monen rivimiehen kohtaloon.

Molempien sotivien osapuolien puolella oli myös uukuniemeläisiä. Pääasiassa uukuniemeläisiä miehiä kuului kuitenkin Sortavalassa koottuun valkoisen armeijan 8. jääkäripataljoonan, joka tuli ratkaisuvaiheessa mukaan valkoisten vahvistukseksi. Pataljoonan komentajana toimi Lennart Oesch, joka myöhemmin kunnostautui talvi- ja jatkosodissa, yleni kenraaliluutnantiksi ja palkittiin Mannerheimristin ritarin arvolla.

Suomen sotasurmat 1914-1922 verkkosivujen mukaan sisällissodassa sai surmansa 18 uukuniemeläistä, joista Raudun taisteluissa 12, nuorin vasta 16-vuotias Oskar Kettunen.

Rata Rautuun -kirja on lainattavissa Uukuniemen kirjastosta.

Linkki Suomen sotasurmat 1914-1922 verkkosivuille http://vesta.narc.fi/cgi-bin/db2www/sotasurmahaku/input (valitse kirjoillaolokunnaksi Uukuniemi ja paina Hae)

Kustantajan verkkosivut http://www.wsoy.fi/kirjat/-/product/no/9789510399798

JL

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>