Pakkolaskupaikkaa etsimässä

Eilinen lentomestari Pentti Tuiskun (89 v) yhteydenotto käynnisti Uukuniemen Kummunkylässä päivälleen 66 vuotta sitten lähes unohtuneen tapahtuman selvittelyn. Tänä päivänä ei ole jäljellä montakaan veteraania, jotka olivat paikalla pakkolaskun tapahtuma-aikaan.

Niukkalan kylässä asuva Väinö Kokko (82) muistaa olleensa autoilija Pekka Tuomisen pihassa silloin, kun BL-142:n runko oli nostettu kuorma-auton lavalle poiskuljetusta varten. Koneen siivet ja moottorit oli irrotettu ja kuljetettiin eri kuormassa. Kummunkyläläinen Jouni Suppola muistaa isoisänsä Jussi Suppolan kertoneen, että kone oli yrittänyt pakkolaskua ensin Kummunsuolle, mutta lentäjä olisi vetänyt nokan ylös huomattuaan suon liian vetiseksi.

Pakkolaskupaikka on noin 1½ km koulunmäeltä pohjoissuuntaan pellolle, jonka nykyään omistaa Veli-Matti Suutarinen. Hän kertoi joskus takavuosikymmeninä peltoa äestäessään löytäneen erikoisen paksun lasinpalasen. Puhelinkeskustelussamme lentomestari Pentti Tuiskun kanssa kuvatessani tätä lasinpalasta, hän tunnisti sen olleen osa BL-142:n pleksisestä tuulilasista. Näin pakkolaskupaikka on melkoisella tarkkuudella paikallistettu. Lentomestari Tuisku kertoo, että kone sattumalta törmäsi noin 2 metrin korkuiseen kiveen iskeytyen ohjaamon ja moottorin väliin. Kivi pysäytti Tuiskun miehistön pommikoneen ennen kuin kone olisi tuhoutunut vain parikymmentä metriä peltosaran päässä olleeseen sankkaan metsään. Kuvissa Reijo Tiitta näyttää kiveä, joka on juuri tuo Tuiskun mainitsema pysäyttäjäkivi. Reijon isä Otto Tiitta oli tiettävästi mies, joka haki loukkaantuneet hevoskärryllä koneen hylyltä Kummun koululle.

Lentomestari Tuisku kertoo, että miehistö ei tiennyt pakkolaskupaikkaa; oliko se Suomen vai vihollisen puolella. Apua hakemaan lähtenyt kk-ampuja alik. Sven Rosendahl varusti loukkaantuneet ampumavalmiiksi kp:llä ja valopistoolein. Matkalla Rosendahl oli poikennut läheiseen latoon, josta oli löytänyt suomenkielisin tekstein olevia lannoitesäkkejä ja näin todennut paikan olevan Suomen puolella. Tämä tieto, jonka kummunkyläläiset ovat kertoneet, oli uutta lentomestari Tuiskulle. Kk-ampuja Rosendahlin ja loukkaantuneiden miesten tiet erosivat Kummunkylässä ja Rosendahl kaatui Ilomantsissa vain noin kuukauden jälkeen tästä tapahtumasta.

Olemme sopineet valmistelevamme mahdollista tapaamistamme lentomestari Pentti Tuiskun kanssa koneen pakkolaskupaikalla Uukuniemellä vielä tämän kesän aikana. Odotamme myös uukuniemeläisten ja etenkin kummunkyläläisten yhteydenottoa tapahtumaan liittyvissä tiedoissa.

Sah

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>