Luovutetun Karjalan kartat internetversiona

Lähemmäs suvun historiaa www.karjalankartat.fi

Maanmittauslaitos julkaisi uuden maksuttoman internet verkkopalvelun, jonka avulla vanhat Karjalan kartat ovat helpommin niistä kiinnostuneiden saatavilla.

Se on ensimmäinen internetissä julkaistu yhtenäinen Karjalan kartasto. Kokonaisuus kattaa yli 40 000 paikannimeä.

Nyt voi helposti esitellä jälkipolville maita ja mantuja.

Vaikka kartat on piirretty ennen vuotta 1939, auttavat ne myös vanhan kotitilan löytämisessä. Hakukone tunnistaa paikannimien lisäksi myös osan alueen sukunimistä. Kun vanha tila löytyy, antaa palvelu sille tarkat koordinaatit. Näiden avulla mahdollisen kivijalan voi löytää muuttuneestakin maastosta.

Paikan voi myös merkitä karttaan omin sanoin ja lähettää siitä kuvan sivuston muodostamalla linkillä omille ystävilleen.

Toisen maailmansodan päätyttyä Suomi joutui luovuttamaan pääosan Karjalasta. Luovutettu alue käsitti Viipurin, Sortavalan ja Käkisalmen sekä kaksi kauppalaa; Koiviston ja Lahdenpohjan. Karjalan maalaiskunnista luovutettiin 39 kokonaan ja 21 osittain. Valtakunnasta lohkaistiin yksi tärkeimmistä maakunnista ja kymmenesosa koko maasta.

Liittoutuneiden valvontakomissio esitti lokakuussa 1944 vaatimukset Neuvostoliitolle luovutettujen alueiden kartta-aineistojen muun muassa 1:20 000 – 1:500 000 luovuttamisesta. Vaaditut kartat, 16 miljoonaa lehteä, luovutettiin lyhyessä määräajassa. Myös uuden valtakunnanrajan karttalehdet leikattiin luovuttamista varten kahtia rajaa myöten.

Karjalan karttojen digitointihanketta ovat tukeneet Karjalan Kulttuurirahasto, Genimap Oy, Maanmittauslaitos sekä Lappeenrannan ja Imatran kaupungit sekä Joutsenon kunta. Imitsi Oy ja Topografikunta ovat skannanneet kartat.

MA-N

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>