Kadoksissa ollut video löytyi

Pari vuosikymmentä kadoksissa ollut video entisten latvasyrjäläisten juhlista Hevonojan kartanolla on löytynyt.

Video näytetään valkokankaalla latvasyrjäläisten perustamassa Myrskylän osuuspankissa ensi lauantaina 8.1. klo 12-14.

Pankin toimitusjohtaja Jorma Rouhiainen on perehtynyt pankin historiaan ja kertoo sen vaiheista.

Hevonojalla 26 vuotta sitten kuvatulla videolla näkyvät ja puhuvat entiset ja nykyiset myrskyläläiset, kuten Veli Fabritius, Erkki ja Aino Kirmanen, Sirkka Härkönen, Aili Pöllänen, Harri Ersala, Raimo ja Marja Härkönen, Härkönen, Eino Hämäläinen, Leena Pöllänen, Pentti Karjalainen, Marketta Karjalainen, Hilkka Raasina, Anneli Virtanen ja Veikko Pellikka.
Kartanon pihamaan Hevonojalle muuton 40-vuotisjuhlat 16.7.1985 kuvasi Timo Fabritius.

Eini Karhulahti tenttaa videolla veteraaneja Johannes Fabritiusta, Veikko Härköstä ja Juoso Karjalaista. Veteraanit kertovat värikkäästi, mitä kartanolla alkuaikoina tapahtui. Miehet vakuuttivat, että olosuhteisiin nähden elettiin sovussa. Kiperät asiat ratkottiin viimeistään köydenvetokilvassa tai pallopelissä. Karjalaisten muutto muutti kehityksen suuntaa Myrskylässä. Tomerat karjalaisisännät tarttuivat kunnan asioihin ja naisten rooli oli raskaina sodan jälkeisinä vuosina merkittävä.
– Lystiä pidettiin navetan vintillä, kertoi Markku Fabritiuksen isoisä Johannes.
Veikko Härkönen muisteli kuinka syksyn tullessa nuori väki valitsi muuton Myrskylän Soidinsuolle.
– Sinne valittiin nuoret asumaan, jotta suku jatkuisi. Soidinsuolle kesti sähkönkin tulo pari vuotta.

Hevonojan koulun opettaja Jorma Kovasin mainitsee videon lopussa kuinka karjalaisten kanssa oli helppo päästä väleihin, sillä he olivat vapaaehtoisesti muuttaneet Myrskylään ja ostaneet kartanon maat.

TERVETULOA!

MA-N

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>