BL-142 pommikoneen muistomerkki Kummunkylään

Kuluvan kesänä olemme seuranneet sodan aikana Kummunkylään 12.6.1944 pakkolaskun tehneen Bristol Blenheim -pommikoneen ja sen miehistön selviämistarinaa. Koneen pilotti kers Pentti Tuisku ohjasi BL-142 -pommikoneen onnistuneeseen pakkolaskuun Kummunkylän pellolle koneen vaurioiduttua ilmatorjuntatulesta Karjalan Kannaksella. Nyt kesän aikana pakkolaskupaikkaa on tutkittu jopa miinaharavoin mahdollisten koneen osien löytämiseksi. Kummunkylässä asunut, silloin 12 -vuotias Olavi Tiitta kävi paikalla tunnistamassa törmäyskiven ja sen vieressä olleen ladon perustukset.
-Olin Marjoniemen kankaalla puunistutuksessa ja kiiruhdimme aamulla paikalle kuultuamme koneen pudonneen. Laskutelineet olivat jääneet kauas pelto-ojaan ja kone oli liunnut nurmea pitkin pysähtyen lopulta kiveen peltosaran päässä. Vielä aamulla paikalla oli voimakas bensan haju. Lentäjät oli jo viety pois paikalta, kertaa Olavi selkeää muistikuvaa.
-Pakkolaskutapahtuma on osa sodan historiaa ja koskettaa edelleen paikkakuntalaisia. Tästä tapahtumasta on jo kulunut 66 vuotta, mutta veteraanien uhrauksia itsenäisyytemme säilyttämiseksi emme unohda, perustelee Jouni Suppola.

Uukuniemi-seura ry ja Uukuniemen Kummunkylän kyläyhdistys yhdessä ovat päättäneet pystyttää muistomerkin pakkolaskupaikalle. Koneen ohjaaja lentomestari Pentti Tuisku (89 v.) tulee itse paljastamaan muistomerkin. Muistomerkin paljastaminen tapahtuu lauantaina 4.9. klo 12.00 alkaen josta siirrytään klo 13.15 alkavaan juhlatilaisuuteen Niukkalan Maamiesseuran talolle. Tilaisuudet ovat avoimet kaikille ja etenevät liitteenä olevan ohjelman mukaan.

Pakkolaskusta on uutisoitu www.uukuniemi.info -sivuilla kuluvan kesän aikana. Alla olevista linkeistä pääsee tutustumaan BL-142:n pakkolaskua koskeviin aikaisempiin juttuihin, mm. Pentti Tuiskun kuvaus tapahtumasta.

http://www.uukuniemi.info/artikkelit/?id=827
http://www.uukuniemi.info/artikkelit/?id=749
http://www.uukuniemi.info/artikkelit/?id=752

Sah

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>