Uusia ulottuvuuksia kopterikuvauksella

Vaikka kauko-ohjattavilla helikoptereilla on kuvattu ilmasta käsin jo useiden vuosien ajan on kopterikuvaaminen yleistynyt viimeisten viiden vuoden ajan huomattavasti. Nykyään kuvauskoptereita käytetään paljon mm. mainosten, tv-sarjojen ja elokuvien kuvaamiseen, sillä niiden visuaalinen näyttävyys on silmiinpistävää. Kuvauskopterilla saadaan näyttäviä ilmakuvia satojen metrien korkeudesta suhteellisen taloudellisesti ja vaivattomasti.

Jere Karhinen ohjaamassa Phantom 2 kopterikameraansa.
Jere Karhinen ohjaamassa Phantom 2 kopterikameraansa

Lintuperspektiivin kauneutta

Sur rur rur rur, kuuluu edestäni kun Uukuniemeltä kotoisin oleva ja Joensuussa nykyisin asuva Jere Karhinen, 22, lentää kopterikamerallaan eteeni. Kaukaa laite kuulostaa ja näyttää jättimäiseltä hyttyseltä. Joensuun Linnunlahdella ohi kulkevat ihmiset jäävät hämmästelemään ja ihmettelemään tätä pörräävä laitetta.
Jere on harrastanut kopterikuvausta vuoden vaihteesta saakka. Hän kertoo nähneesä tv:ssä videon, jossa kuvaamiseen oli käytetty juuri kopterikameraa. Se innosti Jeren ostamaan ja kokeilemaan laitetta. Alunperin hän omisti halvemman laitteen, mutta sen mentäessä rikki Jere päätti panostaa harrastukseen.

-Kopteri on DJi:n Phantom 2, jossa käytän Action- kamerana tunnettua GoPro Hero 3+ kameraa. Laitteistoon kannattaa panostaa, jos haluaa laatua ja hyvää kuvaa. Kaikkiaan olen käyttänyt rahaa noin 2000 euroa ja tämä sisältää mm. kopterin, kameran, kuvanvakaajan, näytön, lähettimen ja vastaanottimen, laukun sekä lisäpalikoita, kertoo Jere ja jatkaa että tulevaisuudessa tavoitteena on ostaa vieläkin suurempi ja ammattimaisempi kopteri.

Kamerakopterilla on laillista lentää 150 metrin korkeuteen. Kuvaa pystyy seuraamaan reaaliajassa kaukohjaimeen liitettävän näytön kautta. Raskaat kuvausvälineet heikentävät lentoaikaa, joka on normaalisti noin 20 minuuttia. Laitteesta löytyy automaattinen kotiinpaluu toiminto, josta on hyötyä silloin kun esimerkiksi signaali heikentyy ja yhteys häviää.

Vielä toistaiseksi Jere harrastaa kopterikuvausta omaksi ilokseen ja kertoo sen olevan mukavaa ajanvietettä. Hän ei sulje kuitenkaan pois ajatusta tehdä kuvausta ammattimaisemmin tulevaisuudessa kunhan taidot vielä kehittyvät.

Kopterilla saa kuvattua todella näyttäviä videoita satojen metrien korkeudesta lintuperspektiivistä
Kopterilla saa kuvattua todella näyttäviä videoita satojen metrien korkeudesta

Tähän mennessä Jere on kuvannut Joensuun alueella, Uukuniemellä ja Kerimäellä. Hän kertoo tekevänsä maisemakuvausta, urheillukuvausta ja oikeastaan kaikkea mahdollista mihin ilmakuva kelpaa. Tänä kesänä hänellä on tarkoitus kuvata enemmän juuri Uukuniemen aluetta ja koostaa siitä lyhyt videopätkä.

Aivan helppoa ei kopterilla lentäminen ja kuvaaminen kuitenkaa ole. Harrastuksessa pitää tietää tarkalleen mitä tekee, jotta vaaratilanteita ei koidu ja että laite säilyy ehjänä. Elektroniikka-asentajan ammatinpätevyydestä on ollut Jerelle hyötyä harrastuksessa.

-Muutaman pakkolaskun olen joutunut tekemään kun aloitin harrastuksen. Se johtui siitä etten ollut vielä panostanut lisäpalikoihin jotka näyttävät nopeuden, matkan ja korkeuden. Mielestäni pitäisi osata perustaidot elektroniikan korjauksesta, jos haluaa laitteen ostaa. Isojen ihmisjoukkojen lähellä lentämistä pitää välttää, jotta ei aiheuta häiriötä. Lapsille tätä en suosittele, opastaa Jere.

Hän on opetellut harrastuksesta kaiken omatoimisesti. Apuvälineenä ovat olleet youtubesta löytyvät lukuisat opetus- ja huoltotoimenpidevideot. Kuvaamistaan videopätkistä Jere on koostanut lyhyitä maisemavideoita eri paikoista. Videoiden editoinnin tekee luonnollisesti Jere itse.

-Tässä tuntee tavallaan itse lentävänsä. Kamerakopterilla pystyy liikkumaan todella nopeasti ja pääsee sellaisiin paikkoihin mihin normaalisti ei pääsisi. On mahtavaa tutkia paikkoja lintuperspektiivistä. Välillä joutuu tosin väistelemään lokkeja, naurahtaa Jere.

-TT

 

Jeren kuvaamia videoita (ensimmäisessä videossa pätkiä myös Uukuniemeltä):

Näytöltä pystyy seuraamaan kuvaa reaaliajassa
Näytöltä pystyy seuraamaan kuvaa reaaliajassa

jere_2

Jeren laitteisto kulkee kätevästi mukana
Jeren laitteisto kulkee kätevästi mukana
Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>