Uukuniemen VPK tarvitsee kipeästi uusia jäseniä

Uukuniemen VPK:n palotalli sijaitsee Niukkalassa. Petteri Hirvonen (vasemmalla), Marko Ulvinen ja Kirsti Ulvinen toivovat saavansa lisää uusia aktiivisia jäseniä VPK:n toimintaan.
Uukuniemen VPK:n palotalli sijaitsee Niukkalassa. Petteri Hirvonen (vasemmalla), Marko Ulvinen ja Kirsti Ulvinen toivovat saavansa lisää uusia aktiivisia jäseniä VPK:n toimintaan.

Suomessa on sammutussopimuksen omaavia vapaaehtoisia palokuntia reilu 500 kappaletta. Uukuniemellä VPK on toiminut jo vuodesta 1976 lähtien. Se on osa Etelä-Karjalan pelastuslaitosta. Vapaapalokunta on tärkeässä roolissa pienillä syrjäisillä kylillä ja paikkakunnilla, sillä tulipalon, onnettomuuden tai sairauskohtauksen sattuessa avun saamiseen voi mennä hetki ennen kuin yksikkö saapuu kuntakeskuksesta.

-Lähtövalmius meillä on noin viisi minuuttia. Kohteen ollessa 15 kilometrin säteellä olemme siellä noin 10 – 15 minuutissa. Käytännössä siis puolet nopeammin kuin esimerkiksi jos Saarelta lähtee yksikkö tänne. Parikkalasta menee luonnollisesti vielä kauemmin, kertoo Uukuniemen VPK:n päällikkö Marko Ulvinen.

Ulvinen on ollut vapaaehtoisessa palokunnassa jo lähes 20 vuotta. Hän kertoo, että parhaimmillaan jäseniä on ollut reilu parikymmentä. Nyt Uukuniemen VPK:ssa on 6 jäsentä. Uusia innokkaita kasvoja tarvittaisiin siis kipeästi, sillä muuten toiminta on vaarassa loppua.

-Monesti ihmisillä on ennakkoluuloja että tämä on liian sitovaa. He sanovat että on kiirettä tai muita töitä. Kyseessä on vapaaehtoinen palokunta, ei kukaan oleta että joka hälytykseen on kerittävä. Minulla on itsellänikin pienet lapset kotona ja jos olen yksin lasten kanssa niin eihän sitä tietenkään silloin voi lähteä. Aika ei varmasti ole este, sillä hälytysmäärät ovat niin pienet ja suurin osa niistä on illalla tai yöllä, sanoo Ulvinen ja jatkaa että talvisaikaan VPK pyörii kolmen ihmisen varassa sillä muut ovat töissä tai opiskelemassa muualla.

Uukuniemen VPK:lla on vuodessa keskimäärin 30 hälytystä, puolet niistä on ensivastetehtäviä. Harjoituksia pidetään joka toinen viikko (lukuunottamatta kesäkuuta ja heinäkuuta), eli siis 4h kuukaudessa. Viime keväänä VPK perusti nuoriso-osaston 7-15 vuotiaille lapsille.

-Nöyrä toive kyläläisille, että tulisivat mukaan. Liittymiseen ei vaadita mitään ja hommaan perehdytetään. Sammutustyöhön tarvitsee suorittaa Etelä-Karjalan seudulla järjestettävän sammutustyökurssin joka kestää pari viikonloppua. Kuluja ei tule sillä pelastuslaitos maksaa kurssit, kertoo toinen pitkään toiminnassa mukana ollut Kirsti Ulvinen ja jatkaa että liittyminen ei katso sukupuoleen vaan naiset ovat yhtälailla tervetulleita kuin miehetkin.

Joillekin ihmisille liittymiseen saattaa liittyä pelko toiminnan vaarallisuudesta. VPK:n päällikkö Ulvinen vakuuttaa kuitenkin että toiminta on turvallista. Vaaraa ei ole kun noudatetaan sääntöjä ja ohjeita. -Turhia riskejä ei oteta, teemme työt omaa henkeä uhkaamatta. Tolkku tässä hommassa pitää olla. Tietysti läheltä piti tilanteita on tullut, mutta palokuntalaisille ei kuitenkaan ole sattunut mitään, rauhoittelee Ulvinen.

Vapaapalokuntalaisena toimiminen vaatii auttamisen halua, mutta se antaa paljon takaisin. Sekä Marko Ulvinen että Kirsti Ulvinen molemmat näkevät toiminnan parhaaksi puoleksi onnistumisen tunteen kun pystyy auttamaan ja huomaa että hätä on ohi. Syrjäisellä Uukuniemellä nopea auttaminen voi olla elintärkeää.

-Olemme suurennuslasin alla. Jos toiminta ei aktivoidu, ruvetaan karsimaan. Harmittaahan se jos toiminta täältä loppuu, miettii Marko Ulvinen.

Innokas nuori varapäällikkö

Yksi Uukuniemen VPK:n kuudesta jäsenestä on nuori Tarnalasta kotoisin oleva Petteri Hirvonen. Vuonna 2009 toimintaan mukaan tullut Hirvonen oli aluksi 4 vuotta harjoitusryhmässä. Viime vuonna hän suoritti sammutuskortin ja nyt hän on jo noussut Uukuniemen VPK:n varapäälliköksi.

-Petteri on niin innokas, joten ajattelin että tehdään hänestä varapäällikkö. Nyt kun ajattelee niin olisi pitänyt suoraan päälliköksi ylentää, naurahtaa nykyinen päällikkö Marko Ulvinen.

Uukuniemen ja Saaren VPK:n toiminnassa mukana oleva Hirvonen innostui palokuntatoiminnasta jo lapsena. 10-vuotiaana hän kävi yhdessä kavereiden kanssa Saaren nuorisotalolla kokeilemassa toimintaa, joka veti lopulta mukaansa.

-Tämä on mukava harrastus. Tapaa kavereita ja pääsee auttamaan, sanoo Hirvonen.

Talvet hän opiskelee Mikkelin ammattikoulun aikuispuolella metsäkoneenkuljettajaksi. Tarkoituksena on saada sivutyö maaseutuyrittäjänä toimimisen rinnalle Tarnalan kotitilalla. Hän rohkaisee innokkaasti kaikkia nuoria kokeilemaan vapaaehtoista palokuntatoimintaa.

-Jonkun kerran käy kokeilemassa että miltä se tuntuu. Siinähän sen sitten näkee onko itselle oikea harrastus. Välillä tämä on myös fyysistä hommaa, pohtii Hirvonen ja kertoo että vähän aikaa sitten hän hoiti sammutustyön yksin ennen kuin muut kerkesivät paikalle.

Hirvonen vetää Uukuniemen VPK:n nuoriso-osastoa ja voi olla että tulevaisuudessa hänet nähdään johtamassa koko VPK:ta. Sillä niin nopeasti on aktiivisen nuoren ura vapaaehtoisessa palokuntatoiminnasa edennyt.

-TT

Liittyminen Uukuniemen vapaaehtoiseen palokuntaan:

Yhteydenotot: Marko Ulvinen 050 598 3355

 

Onko sinusta palomiehen saappaisiin? Tee testi:

http://spek.entecore.fi/resources/palomiestesti/index.html

Lisätiedot Suomen vapaaehtoisesta palokuntatoiminnasta osoitteesta:

http://www.palokuntaan.fi/

 

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>