Uukuniemen Nuorisoseura juhli

Heli Heikkonen (vasemmalla), Sinikka Rantanen, Minna Pasi ja Tuija-Liisa Leino. Kuva: Irmeli Tiainen.
Heli Heikkonen (vasemmalla), Sinikka Rantanen, Minna Pasi ja Tuija-Liisa Leino. Kuva: Irmeli Tiainen.

Yksi maan vanhimmista toimivista nuorisoseuroista, Uukuniemen Nuorisoseura ry, vietti 120-vuotisjuhliaan viime lauantaina juhlavissa ja iloisissa tunnelmissa. Ohjelmaa riitti iltapäivästä myöhäiseen iltaan, ja juhlapaikkana toimi itseoikeutetusti 100-vuotias Nuorisoseurantalo Uukuniemen kirkonkylässä.

Juhlat avasi tervetuliaispuheellaan seuran nykyinen puheenjohtaja Heli Heikkonen. Alussa vietettiin hiljainen hetki kolmen poisnukkuneen nuorisoseuralaisen muistoksi. He olivat Mikko Salmi, Esko Salminen ja Kari Tapanainen. Nuorisoseurojen tervehdyksen juhlaan toivat toiminnanjohtaja Tuija-Liisa Leino ja suunnittelija Minna Pasi. He myös luovuttivat Uukuniemen Nuorisoseuran pitkäaikaiselle puheenjohtajalle Sinikka Rantaselle hopeisen kunniamerkin tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta seuran hyväksi. Parikkalan kunnan tervehdyksen ja onnittelut esitti kunnanjohtaja Vesa Huuskonen.

Juhlapuheen piti opettaja Irmeli Tiainen, joka painotti puheessaan lasten ja nuorten toiminnan merkitystä seuran historiassa. Hän otti esimerkiksi hyvin toimineen yhteistyön Uukuniemen koulun ja Nuoriseuran välillä. Irmeli Tiainen korosti seuran vaikutusta kulttuurin vaalijana Uukuniemellä. Näytelmätoiminta on kautta vuosikymmenten kuulunut seuran toimintaan, ja Irmeli Tiainen otti esimerkiksi 90-luvun aktiiviset vuodet, jolloin Nuorisoseuran näytelmäryhmä esitti mm. suuret musiikkinäytelmät Tukkijoella ja Viulunsoittaja katolla, sekä puhenäytelmät Evakkotie, 30 hopearahaa, Särkelä itte ja Hilman-päivät. Puheen lopussa kuultiin yleisökommentti, jossa muisteltiin myös seuran 40- ja 50-luvun näytelmätoimintaa. Näytelmäharrastuksella onkin ollut suuri yhteisöllinen merkitys Uukuniemellä kautta vuosikymmenten.

Nuoremman uukuniemeläisen sukupolven puheenvuoron piti Maaret Berg-Tynkkynen. Edellisten puhujien tapaan mukavan välittömästi ja omakohtaisesti puhunut Berg-Tynkkynen muisteli omaa lapsuuttaan Uukuniemellä, kotiseudun merkitystä ja paluumuuttajan kokemuksia ja havaintoja.

Pääjuhlan juonsi näyttelijä Mirva Kuivalainen. Karjalaisten lauluun päätetyn juhlan jälkeen nautittiin seuran tarjoamaa biisonikeittoa.
Ruoan jälkeen oli vuorossa joensuulaisen nukketeatteriryhmä Vääräpyörän esitys.

Kansanmusiikkia ja kaksi tuntia tanssia

Alkuillasta ohjelma muuttui musiikkipitoiseksi. Muusikko, säveltäjä Seppo ”Paroni” Paakkunainen soitti vanhoja suomalaisia perinnepuhaltimia, ja kertoi sävellystyöstään, jossa hän käyttää Suomen kansan vanhaa runoaarteistoa. Paronia säestivät säveltäjä Herman Rechberger lyömäsoittimilla ja muusikko Petri Tiainen koskettimilla.

Petroskoista paikalle oli saapunut muusikko, toimittaja Arto Rinteen luotsaama Sattuma-yhtye. Karjalan kielen eri murteilla sekä suomeksi ja venäjäksi laulavan Sattuman musiikki on mukaansatempaavan taidokasta ja tunteikasta kansanmusiikkia. Sattuma vieraili Uukuniemellä toistaa kertaa, edellinen kerta oli vuonna 2011 Papinniemessä järjestetyillä Elotulirock-festivaaleilla.

Illan päätti Uukuniemellä jo varsin suureen suosioon kohonnut Mustat Silmät-trio, karismaattisena solistinaan Jori Kalliola.

Juhlaa varten oli haastateltu seuran toiminnassa eri vuosikymmeninä mukana olleita henkilöitä, ja haastatteluista kuvattu video sekä otteita näytelmistä oli esillä juhlassa.

Tarkempia tietoja Uukuniemen Nuoriseuran toiminnasta ja historiasta löytyy seuran kotisivuilta:
http://koti.uukuniemi.info/nuorisoseura

PT/IT

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>