Uukuniemen moukariringin kautta nuorten MM-kilpailuihin Yhdysvaltoihin

Markus Kokkonen harjoitteli Uukuniemen urheilukentällä ensi viikolla alkaviin yleisurheilun 19-vuotiaiden MM-kilpailuihin.
Markus Kokkonen harjoitteli Uukuniemen urheilukentällä ensi viikolla alkaviin yleisurheilun 19-vuotiaiden MM-kilpailuihin.

Uukuniemen urheilukentältä saattoi kuulla maanantaina 14.7 kovia jysähdyksiä. Ne johtuivat siitä että kentän moukariringistä sinkoutui säännöllisin väliajoin moukari komeassa kaaressa taivaalle ja putosi aina noin 70 metrin päähän ringistä. Pyhäselän Niittylahdesta kotoisin oleva Markus Kokkonen oli tekemässä viimeistä harjoitusta ennen kisamatkaa Yhdysvalloissa 22.– 27.7 järjestettäviin Eugenen yleisurheilun 19-vuotiaiden MM-kilpailuihin.

-Kesä on mennyt mukavasti ja moukari on lentänyt hyvin, kertoo Kokkonen.

Tänä kesänä kuuden kilon moukarilla ennätyksekseen 73.21 heittänyt Kokkonen lähtee tavoittelemaan Yhdysvaltoihin finaalipaikkaa. Hän on kisojen ainut suomalainen miesedustaja heittolajeissa.

-Keskiviikkona on edessä pitkä matkustaminen. Aluksi lennetään Amsterdamiin ja sieltä Oregonissa sijaitsevaan Portlandiin Yhdysvalloissa. Portlandista on sitten vielä parin tunnin bussimatka Eugeneen. Paikan päällä on viikko aikaa toipua aikaerosta, mutta onneksi sitä on alettu jo ajaa sisään seuraamalla pitkälle yöhön jatkuvia jalkapallon MM-kisoja, sanoo hyväntuulinen Kokkonen.

Ensimmäistä kertaa ei Kokkonen kuitenkaan ole arvokisoissa mukana, sillä takana on jo mm. viime vuotiset saman ikäluokan EM-kilpailut Italiassa jossa hän sijoittui kahdeksanneksi. Ikäluokkasansa tämän kauden maailmantilastosta Kokkonen löytyy sijalta 23. Tilastoja hallitsevat yli 80 metriä heittäneet qatarilainen Ashraf Amgad Elseify ja unkarilainen Bence Pasztor.

Kuulantyöntäjästä moukarinheittäjäksi

Markus Kokkonen on harrastanut monipuolisesti urheilua jo pienestä pitäen. Hän pelasi mm. viisi vuotta jalkapalloa ja saavutti SM-mitaleita kuulantyönnössä ennen siirtymistä kokonaan moukarinheittäjäksi. -Olimme

Kokkosen valmentaja uukuniemeläinen Sakari Tiainen antaa viimeisiä ohjeita ennen kesän tavoitteena olleita MM-kilpailuja.
Kokkosen valmentaja uukuniemeläinen Sakari Tiainen antaa viimeisiä ohjeita ennen kesän tavoitteena olleita MM-kilpailuja.

aikanaan harjoittelemassa ja treenikaverini isä pyysi minua kokeilemaan miten moukari minulta luonnistuisi. No sehän lähti ihan hyvin ja sai minut innostumaan. Kuulantyöntö sitten vähentyi ja siirryin moukariin. Viitisen vuotta olen nyt moukaria heittänyt ja kehitys on mennyt koko ajan eteenpäin, kertoo Kokkonen.

2009 syksystä saakka Kokkosta on valmentanut uukuniemeläinen Sakari Tiainen. Hän kuvaa Markusta ahkeraksi harjoittelijaksi. Tiainen muistuttaa että huipulle pääsy on pitkäjänteistä toimintaa. -Monta kertaa käy niin että vaikka nuori olisi kuinka lahjakas, ei hänellä ole intoa kovaan harjoitteluun. Yleensä ne jotka pärjäävät ovat lisäksi monipuolisia urheilijoita muutenkin, pohtii Tiainen.

Kokkosella innostuksen säilymiseen ovat vaikuttaneet eteenpäin menneet tulokset ja se että hän on pysynyt terveenä. Loukkaantumiskierteeseen joutuessa on sieltä vaikea nousta takaisin huipulle ja monesti ura loppuu siihen.

Kokkonen harjoittelee 5-6 kertaa viikossa. Talvella vähintään kuusi kertaa mutta kesällä kilpailujen alla harvemmin. Kovin treenikausi ajoittuu huhtikuulle. Harjoittelu on monipuolista ja sisältää mm. kuntosaliharjoittelua, heittoja, hyppyjä, kuntopiiriä ja lenkkeilyä. Valmentaja Tiainen kertoo uusivansa harjoitusohjelman 7-viikon välein.

Markus Kokkonen ja valmentaja Sakari Tiainen
Markus Kokkonen ja valmentaja Sakari Tiainen

Ensi vuonna Kokkosen moukariksi vaihtuu 7.26 kiloa painava miesten moukari joka on tuttu hänelle harjoituksista ja Kalevan kisojen karsinnoista. Tänä kesänä kyseinen karsinta tulee nopeasti sen jälkeen kun Suomen nuorten 16 hengen joukkue palaa Eugenen kilpailuista. Aika ei jää siis paljon palautumiseen, mutta karsintarajan, 65 metriä, ylittäminen on silti realistista Parikkalassa yli 64 metriä heittäneelle Kokkoselle. -Kalevan kisojen jälkeen on vielä muitakin kovia kilpailuja kuten oman ikäluokan SM-kisat ja Pohjoismaiden mestaruus -kilpailut.

Lukiosta juuri päässyt Kokkonen lähtee ensi syksynä suorittamaan asepalvelustaan Lahden urheilujoukkoihin. Armeijan jälkeen vuorossa ovat korkeakouluopinnot. -Tällä hetkellä mielessä olisi lukea fysioterapeutiksi. Pitää sitä jotakin lähteä opiskelemaan, miettii Kokkonen.

Mikäli nuoren Kokkosen kehitys jatkuu samana ja tulokset paranevat ovat parhaat vuodet vasta edessäpäin. Ei ole siis mitään estettä sille etteikö Kokkosta nähtäisi tulevaisuudessa nuorten MM-kilpailujen sijaan aikuisten vastaavissa arvokilpailuissa. Sen hän tiedostaa itsekin. -Tottakai olympialaiset ja aikuisten MM-kilpailut ovat tulevaisuuden tavoitteita.

-TT

Markus Kokkonen aloittaa urakkansa 19-vuotiaiden MM-kilpailuissa karsinalla 24.7. Finaali käydään 26.7 aamulla klo 4 Suomen aikaan.

 

Treeniohjelma on monipuolinen ja siihen kuuluu mm. aitahyppyjä
Treeniohjelma on monipuolinen ja siihen kuuluu mm. aitahyppyjä
Jaa juttu Facebookissa:

Yksi kommentti artikkeliin “Uukuniemen moukariringin kautta nuorten MM-kilpailuihin Yhdysvaltoihin”

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>