Uukuniemelle uutta ripsakasta yrittämistä

Erno Tikkinen saa opastusta penkkipunnerrukseen
Erno Tikkinen saa opastusta penkkipunnerrukseen

Katri Levänen on juuri perustanut oman hyvinvointi-  ja liikuntapalveluyrityksen, Ripsakan. Tapasimme Rajapirtillä. Kuntoilun ohessa keskustelimme yrityksestä ja paluumuutosta Uukuniemelle.

 

Terveys ja kuntoliikunta on kasvattanut suosiotaan suuresti viimeisten vuosien aikana. Televisiossa näkee entistä enemmän fitness-ohjelmia, kuntosalit täyttyvät ihmisistä ja uutiset leviävät erilaisista ruokavalioehdotuksista. Uukuniemi sai viime vuoden puolella uuden hienon kuntosalin Niukkalassa sijaitsevan Rajapirtin tiloihin. Yksi tämän salihankkeen takana olevista henkilöistä on paluumuuttaja ja Uukuniemen Urheilijoiden puheenjohtaja Katri Levänen, 26.

Kuntosalilla Katrin ohjauksessa

Kuntosalille tullessani huomaan ensimmäiseksi oven pielessä roikkuvan vihkosen. Se on tarkoitettu nimen kirjoittamiseen salikäynnistä. Avasin sen ja katsoin kuinka paljon ihmisiä on käynyt päivittäin. Yllättävää ei ole se että nimiä on kertynyt lähes koko vihko täyteen, vaan se miten eri-ikäisiä salilla käy. Katri jos kuka tietää tämän, sillä hän on pitänyt talven mittaan erilaisia liikuntakerhoja niin UnU:n kuin kansalaisopiston puolesta.

Alkulämmittelyjen jälkeen aloitamme jalkakyykkytreenillä. Se on lyhyesti sanottuna levytangolla tapahtuva liike, jossa tangon ollessa pään takana hartioiden ja olkapäiden päällä, laskeudutaan kyykkyyn ja noustaan ylös. Olen jonkin verran salilla käynyt ja kuvittelin tämän osaavani. Paluu maanpinnalle tapahtuu kuitenkin nopeasti, kun olen tehnyt ensimmäisen toistoni.

 

Katri Levänen näyttää miten tehdään oikeaoppinen jalkakyykky
Katri Levänen näyttää miten tehdään oikeaoppinen jalkakyykky

-Pidä selkä enemmän suorana, mutta kallista vartaloa hieman eteenpäin kyykyn syvetessä, opastaa Levänen ja korjaa samalla tangon paikkaa.

Kumma kyllä seuraavat toistot sujuvat näillä ohjeilla paljon paremmin, enkä aikaisempaan verrattuna meinaa enää kaatua eteenpäin kyykkyä tehdessä. Vaikutukset lihaksiinkin ovat toista luokkaa. On tainnut Katri antaa neuvoja ennenkin. Kyselin tarkemmin hänen uudesta yrityksestään Ripsakasta.

Monipuolista tarjontaa

-Teen yksityishenkilöille ravinto ja kunto-ohjelmia ja tarvittaessa minut saa mukaan opastamaan. Voin toimia sellaisena tsempparina ja innostajana, kertoo Levänen.

Pelkästään personal trainerina ei Levänen aio toimia vaan tarjolla on myös muita hyvinvointi– ja liikuntapalveluja.

-Yrityksille tarjoan esimerkiksi TYKY-päiville palvelupaketteja joissa on mm. luentoja ja ohjattuja tunteja. Voin tehdä myös kuntotestausta ja seurantaa.

Katri Levänen on opiskellut Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa, pääaineenaan terveyskasvatus ja sivuaineenaan liikuntalääketiede. Yliopiston opintoihin kuului mm. valmennus- ja testausopin kursseja ja urheilupsykologiaa, unohtamatta fysioterapian opintoja ammattikorkeakoulusta. Voi siis todeta, että liikunta-ala on hänelle varsin hyvin hallussa.

 

Takaisin maaseudulle

Opintojen jälkeen hän suuntasi Joensuuhun, jossa työskenteli Fittari nimisellä kuntosalilla pääasiassa crossfit-ohjaajana. Kaupallisessa liikuntakeskuksessa työskentely ei kuitenkaan ollut lopulta se, mitä hän halusi tehdä ja maisema vaihtui takaisin maaseudulle Uukuniemelle.

-Isossa kaupungissa on valmiit mallit miten kaikki tehdään. Täällä pystyn yksilöllisemmin vastaamaan ihmisten tarpeisiin, pohtii Levänen.

Aivan helppoa ei paluumutto ole kuitenkaan ollut. Levänen kertoo miten hän aikaisemmin ajatteli, että ei ikinä pystyisi enää asumaan maalla monen kaupungissa vietetyn vuoden jälkeen. Hän päätti kuitenkin kokeilla, sillä kaupungin kiire alkoi käydä sietämättömäksi ja veri veti Uukuniemellle.

-Ajattelin, että takaisin muuttaminen olisi vaikeampaa mitä se itseasiassa lopulta oli. Kivahan täällä on olla, enkä halua takaisin kaupunkilaiseksi, Levänen kertoo ja jatkaa että aikaisemmin koettu stressin tunne on hävinnyt kokonaan.

Oman alan töitä voi olla vaikea löytää pieneltä kylältä tai edes sen lähiseudulta. Leväsen talvella pitämät jumpat keräsivät kuitenkin suosiota, joka johti kyselyihin jatkon kannalta. Katri päätti perustaa oman yrityksen. Tavoitteena säilyttää kylällä alkanut kuntoilubuumi ja saada ihmiset liikkeelle.

-Ideologiani on että ihmisten tulisi oppia kuuntelemaan itseään, eikä sitä mitä ulkopuolelta syötetään. Tärkeintä minulle on, että pystyisin motivoimaan eri lähtökohdista tulevia ihmsiä liikkumaan ja haluaisian että liikkumisen ilo säilyisi eikä olisi vain kuukauden tai kahden juttu.

Lisätietoja Ripsakasta löytyy osoitteesta www.ripsakka.fi

-TT

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>