Uukuniemelle entistä ehompi kuntosali ja liikuntatila

Kun Uukuniemen Urheilijat ilmoitti siirtävänsä Rajapirtillä sijainneen kuntosalin Tarnalan koululle, ei Uukuniemellä jääty toimettomiksi. Uutta liikuntatilaa sekä kuntosalia ryhdyttiin järjestämään Rajapirtille uuden yhdistyksen voimin varsin lyhyellä aikataululla. – Uukuniemen urheilijat eivät nähneet toivoa Rajapirtin säilyttämisessä. Meidän perustajajäsenillämme on todennäköisesti enemmän Uukuniemen uskoa, toteaa Uukuniemen Rajapirtti ry:n puheenjohtaja Vesa Berg. Bergin lisäksi yhdistyksen hallitukseen kuuluvat varapuheenjohtaja Marjo Levänen, Matti Laukkanen, Jouni Tiainen, Mika Yli-Kotila ja Katri Levänen.

Kuntosalin ja liikuntatilan perustaminen sujui Bergiltä jo rutiinilla. Hän oli mukana suunnittelemassa ja vetämässä Unu:n Leader -rahoitteista Rajapirtin kuntosalihanketta, jonka ensimmäinen vaihe toteutettiin 2012-2013. Tuolloin urheilijat hankkivat Rajapirtille juoksumaton sekä muutamia muita välineitä. Isompi hanke aloitettiin syksyllä 2013 ja kuntosali avattiin virallisesti reilu 6 vuotta sitten naistenpäivänä 2014. Nyt Uukuniemen Rajapirtti ry:n oli hankittava rahoitus ilman Leader-tukea. Bergin mukaan yritykset ja yksityishenkilöiden halu lähteä tukemaan Rajapirtin liikuntatilaa on osoitus siitä, että tarvetta sen säilyttämiselle on. Lisäksi se on kunnianosoitus niille maamiehille, jotka aikanaan olivat talkoovoimin rakentamassa Rajapirttiä.

Bergin mielestä Uukuniemen Rajapirtti ry:n hallituksen suurimmaksi haasteeksi osoittautui sopivien kuntosalilaitteiden sekä -välineiden löytäminen. Koronatilanteesta johtuen verkkokauppojen varastot olivat tyhjentyneet ja valmistajien toimitusajat olivat 3-4 kuukautta. Lopulta viimeiseksi oljenkorreksi jäi suorat yhteydenotot eri kuntokeskuksiin ja se kannatti. Kaivattu vastausviesti saatiin Joensuun Kuntokeskus Energyn Kari Karhulta, joka lähti innolla mukaan projektiin. Yhteistyö jatkuu edelleen.

Sekä Uukuniemellä että Joensuun päässä salilaitteiden siirron valmistelu tapahtui ripeästi ja kuljetuspäiväksi sovittiin perjantai 17.7. Rajapirtin salin seinien maalaus hoitui alta pois yhdessä päivässä ja oviaukkoihin rakennettiin vaneriset liuskat helpottamaan siirtotyötä. Laitteiden kuljetuksesta vastasi Suomen Muuttofirma. – Sponsoreiden avulla saimme hankittua tällä kertaa ihan ammattitason kaluston. Laitteita on aiempaan verrattuna enemmän, joten kuntosalia laajennettiin liikuntatilan puolelle kuitenkin siten, että peli- ja jumppa-aluetta jäi riittävästi, kertoo Berg.

Salilaitteiden matka Pohjois-Karjalasta Uukuniemelle sujui ongelmitta ja konttiautolastin purkamiseen saatiin apua paikallisilta voimamiehiltä. Kahden pitkän päivän jälkeen on välineet saatu omille paikoilleen ja lopputulos alkaa hahmottua. Työtä kuitenkin vielä riittää ennen kuin sali saadaan avattua jäsenten käyttöön. – Paljon on tullut jo kyselyjä Booty Builderista, jota ei lähialueelta muilta saleilta löydy. Uutena laitteen arvo on noin 5500 euroa eikä meidän laitteemme juuri uudelle häviä. Oma suosikkini on kuitenkin ehdottomasti Panatta-ristikkäistalja, kertoo Berg. Ensi viikolla Rajapirtillä keskitytään käytännön järjestelyihin. Bergin mukaan muun muassa pelialuetta rajataan ja peilit asennetaan kuntosalin seinälle. – Tavoitteena on avata sali jäsenten käyttöön heti elokuun alussa ja siitä tiedotetaan erikseen jäsenkirjeitse, Berg sanoo.

Kuntosaliprojektin jälkeen Uukuniemen Rajapirtti ry:n hallitus siirtyy suunnittelemaan seuraavia toimia rakennuksen pään menoksi. Valmisteilla on muun muassa museohanke, joka on tarkoitus toteuttaa ensi vuoden aikana. – Olisi todellinen lottovoitto jos jollakin olisi tallella kuvamateriaalia esimerkiksi Urho Kekkosesta, joka tiettävästi vieraili Rajapirtillä vaalikiertueellaan vuonna 1956, sanoo Berg.

Berg on ollut viime vuoden mukana Uukuniemen Maamiesseuran toiminnassa, joten kiinteistön ylläpitokulut ovat hyvin tiedossa. Hänen mukaansa niihin on kuitenkin ollut löydettävissä ratkaisut. Kuntotarkastuksessa rakennus on osoittautunut niin ikään perusterveeksi. Viime päivät ovat puheenjohtajalla venähtäneet pitkiksi ja töitä on tehty reippaasti kellon ympäri. – Tänään siivoustöiden lomassa kävin läpi vanhoja arkistoja ja hymy nousi huulille lukiessani uukuniemeläisen maanviljelijä Aimo Siitosen sanat vuodelta 1956: “Kautta historian on leimaa-antavana piirteenä uukuniemeläisessä luonteessa ja ihmiskuvassa ollut peräänantamaton sitkeys, jolla asioihin on tartuttu”.

Uukuniemen Rajapirtti ry:n jäsenyyttä haetaan kirjallisella jäsenhakemuksella joko suoraan sähköpostitse sihteerille (katri.levanen@matriset.fi) tai täyttämällä verkkosivuilta löytyvän yhteydenottolomakkeen. Hallitus käsittelee hakemuket viikoittain.

Jäsenmaksut vuonna 2020: Perusjäsenyys 20€, kuntosali- ja liikuntatilajäsenyys 50€. Alle 15 -vuotiaat jäsenet pääsevät käyttämään liikuntatilaa perusjäsenmaksulla.

Uukuniemen Rajapirtti ry:n liikuntatilaa ja kuntosalia ovat tukemassa:

Juholan Biisoniareena

Itä-Suomen Monimestarit Oy

Pitäjän Timpuri Oy

Luomutila Marjanen

Parikkalan Sähkötaito Oy

Parikkalan Valo Oy

Matriset Oy

Uukuniemen Kyläkauppa

Papinniemi Camping

Pajarinhovi Oy

Taksi Timo Solonen

Suurtuvan tila

Hovilan tila

Nuohouspalvelu Suutarinen

Aleksi Avux Palvelut

Heikki Laukkanen

Osmo Melanen

Petri ja Susanna Haverinen

Erityiskiitokset Joensuun Kuntokeskus Energyn Kari Karhulle, Teemu Karhulle ja Niko Karhulle!

Uukuniemen Rajapirtti ry Facebookissa.

Nettisivut löytyvät osoitteesta www.rajapirtti.fi

Tilanne torstai-aamuna 16.7. Uukuniemen Rajapirtti ry:n perustajajäseniin kuuluva Jouni Tiainen maalauksen pohjatöiden parissa.
Tilanne illalla. Maalausmestarina Uukuniemen Rajapirtti ry:n puheenjohtaja Vesa Berg.
Laitteiden lastaus alkoi Joensuun Metropolissa klo. 8 perjantaina.
Matka jatkui Kari Karhun johdolla Kuntokeskus Energyn Ylämyllyn toimipisteelle.
Perille Rajapirtille saavuttiin iltapäivän puolella.
60 kuution konttiautoon ei juuri jäänyt tyhjää tilaa
Apuvoimia lastin purkuun saatiin Suurtuvan tilalta. Vasemmalla Jarno Tynkkynen ja Tuukka Tynkkynen.
Muuttofirman Atte sai vaihtelua perinteisiin muuttohommiin.
Pitkän lauantaipäivän jälkeen salilaitteet olivat löytäneet kutakuinkin paikoilleen ja lopputulos alkoi hahmottumaan.
Keltamustat Panatta-laitteet on suunniteltu ja tehty ammattilaiskäyttöön.
Muoti-ilmiöksi noussutta Booty Builderia ei myöskään muualta lähiseudulta löydy.
Panatta-ristikkäistalja kotiutettiin Rajapirtille Ylämyllyltä.
Rajapirtin järjestelytyöt ovat pitäneet puheenjohtaja Vesa Bergin kiireisenä. Salilaitteiden säätöjä testattiin sunnuntai-iltana.
Kuntosalikalustoa on täydennetty perustajajäsenten omilla välineillä.
Koripallojen, jalkapallojen, hulavanteiden ja sählymailojen lisäksi lapsille löytyy oma “paini- ja hyppyalue” sekä pihapelejä.
Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>