Uudenvuoden päätös toi uuden elämän

 

Vielä vuosi sitten katsoi Olli-Pekka Nousiaisen peilistä aivan toinen mies. Koko ikänsä paino-ongelmien kanssa painiskellut parikymppinen nuorukainen oli turhautunut jatkuvaan väsymykseen, ja myös veriarvot sekä kilpirauhasarvot antoivat viitteitä terveysongelmista. Aiemmat laihdutusyritykset olivat kyllä tuottaneet tulosta, mutta joka kerta kilot palasivat vähitellen takaisin. – Kitudieetit olin jo kokeillut ja kahteen otteeseen pudottanut 30 kg, mutta muutos ei ollut pysyvä, kertoo Nousiainen. – Armeijaan lähtiessäni painoin 146 kg jonka vuoksi lääkäri kysyi halusinko B-ryhmään vai suorittaisinko armeijan myöhemmin. Sanoin, että tulen myöhemmin uudelleen, Nousiainen kertoo. Hän alkoi etsiä tietoa netistä ja päätyi lopulta sivustolle, jossa kerrottiin ketoosiruokavaliosta. – Näin videon, jossa kyseistä ruokavaliota noudattanut henkilö kertoi saavuttamistaan tuloksista. Vuosi sitten heti uudenvuoden jälkeen päätin lopulta kyseisiä ohjeita kokeilla, koska aiemmat ruokavaliot eivät olleet itselläni toimineet.

Uusi vuosi uusine ruokavalioineen muutti jääkaapin sisällön kertaheitolla. Ketoosiruokavaliossa hiilihydraattien osuus kokonaisenergiansaannista on vain noin 5% ja ravinto koostuu pääasiassa rasvaisesta lihasta, salaatista ja erilaisista rasvan lähteistä aina voista pähkinöihin. – Lähipiirin suhtautuminen oli varsinkin alkuvaiheessa kauhisteleva. Olihan sitä melkein 20 vuotta opetettu, että voita ja rasvaista lihaa tulisi vältellä, pohtii Nousiainen. Ensimmäiset kaksi viikkoa olivat vaikeimmat, mutta sen jälkeen makeanhimo alkoi helpottamaan ja paino putoamaan. – Sen verran olin asiaan jo etukäteen perehtynyt, että tiesin alkuvaiheen ongelmista. Olin niihin osannut varautua. Näin jälkikäteen ajateltuna tämä on ollut henkisestikin kaikkein helpoin painonpudotusprojekti.

Nousiainen syö noin 2500 kcal vuorokaudessa mikä on hänen kokoiselleen,kevyttä työtä tekevälle ihmiselle normaali määrä. -Vei toki jonkin aikaa, että sain aineenvaihdunnan kuntoon. Aiemmat dieetit reippailla miinuskaloreilla olivat sen omalta osaltaan sekoittaneet, hän sanoo. 146 kilon runko on enää muisto vain. Vuodessa tiputettuja kiloja on nyt noin 60, joista 90% lähti ensimmäisen puolen vuoden aikana. – En osaa edes oikein kuvailla kuinka paljon tämä muutos on vaikuttanut elämänlaatuun, Nousiainen hymähtää. – Sosiaaliset suhteet, mieliala, uni ja yleinen jaksaminen ovat kaikki parantuneet ja veriarvot ovat nykyisin normaalit. Myös liikunta on tullut mukaan kuvioihin, tosin tällä ruokavaliolla suosin enemmän pitkäkestoista liikuntaa parina päivänä viikossa. Räjähtävät ja kovatehoiset harjoitukset vaatisivat toisenlaisia energianlähteitä, sanoo Nousiainen.

Ketoosiruokavalio ei kaikille sovellu ja Nousiainen suositteleekin kokeilemaan sitä silloin jos ylipainoa on reippaasti ja muut laihdutusyritykset eivät ole olleet kestäviä. – Esimerkiksi diabetesta sairastavalle tämä ei sovellu, ei myöskään jos treenaa tavoitteellisesti tai tekee työtä, jossa tarvitaan räjähtävää voimaa. Hupaisaa kyllä, Nousiainen itse työskentelee leipomossa. – En osaa sanoa onko se joka ollut laihdutusprojektia ajatellen etu, että on päivittäin leipien ja pullien ympäröimänä, niihin jollain tavalla kyllästyy, hän miettii. -Välillä toki tuoreen leivän tuoksu ainakin alkuvaiheessa saattoi haasteita asettaa, mutta aika nopeasti sekin meni ohi.

Seuraavana tavoitteena Nousiaisella on parantaa kuntoa, sillä armeija häämöttää edessä. – Kyllä minä sinne takaisin menen viimeistään 2019. Lääkäri sanoi, ettei minusta alle satakiloista saa. Voin sitten ilmoittautua, että “Alokas Nousiainen, 80 kiloa”, hän nauraa.

 

Olli-Pekka Nousiainen teki elämänsä päätöksen vuosi sitten.

 

K.L.

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>