Uniikki uukuniemeläinen Pertsa

Mikrosika alias minipossu Pertsa, Uukuniemen ainoa saparohäntä, asustelee nyt jo neljättä vuotta Kirkonkylällä eläinlääkäri Heli Heikkosen perheenjäsenenä. Rodultaan Pertsa on sukua vietnamilaiselle roikkovatsasialle. – Eräällä asiakkaalla oli todella söpö minipossu johon ihastuin. Sitten olikin jo hankittava oma. Pertsa tuli meille kasvattajalta Mikkelistä, kertoo Heikkonen. Navetta-asuntonsa Pertsa jakaa lampaiden kanssa ja kämppikset ovat tulleet toimeen keskenään oikein hyvin. – Pertsa arvostaa herkkuja, vaikka onkin yleisesti ottaen hyvin kaikkiruokainen. Varsinkin liha, kala, juustot ja välillä tietysti makeammatkin herkut tekevät kauppansa, Heikkonen jatkaa. Täysin toimettomana ei minikärsäkkään ole tarvinnut olla, vaan kaikenlaisia projekteja on usein meneillään. Näistä mainittakoon esimerkiksi maansiirtotyömaa.

Pertsa myös kommunikoi ja ilmaisee itseään varsin äänekkäästi. – Kova on juttelemaan ja kirkuu lujaan, jos on eri mieltä. Nimensä tunnistaa silloin kun haluaa, kuulo tuntuu olevan hyvin valikoiva, tuumaa Heikkonen.

Toisinaan nelisorkkainen veijari keksii myös kolttosia. – Muutaman kerran Pertsa on murtautunut rehuvarastoon ja järjestelee muutenkin paikkoja omien mielihalujen mukaan. Onneksi ikää on jo sen verran, että iso osa ajasta menee ihan nukkumiseen.

Uukuniemen komein kärsäpää on jo ehtinyt karjun ikään.

Pertsa jakaa lampaiden kanssa läävän lisäksi myös ulkoreviirin.

 

K.L.

Kuvat: Kyllikki Uimonen / Heli Heikkonen

Jaa juttu Facebookissa:

Yksi kommentti artikkeliin “Uniikki uukuniemeläinen Pertsa”

 1. Mervi Fries-Hirvonen

  Toivotaan Pertsalle pitkää ikää , ensi kesänä taas tavataan kun tullaan siihen naapuriin tyttären poikamme Eeron kanssa ja
  Jori ja Marvinkin ymmärtävät sitten enemmän “roikkuvatsan” päälle, että kokoonpanoa kerrakseen kun seurataan Pertsan
  touhuja lampaiden kanssa. Ihanaa kun joku Suomessakin jaksaa pitää tälläisia kotieläimiä!

  Aurinkoista kevään odotusta sinne kotikonnuille täältä Alppimaasta !
  t. Mervi

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>