Ulmasesta Uukuniemen uusi Unikeko

Kuluva viikon aloitti unikeonpäivä ja uukuniemeläisen perinteen mukaan Pyhäjärven aaltoihin viskattiin jälleen tuore Uukuniemen Unikeko. Papinniemen rantaan päräyttäneestä Volvosta kannettiin tällä kertaa ulos pitkän linjan Vasukas Mirja Ulmanen. – Titteli tuntuu mukavalta ja rennolta. Tuntuu hyvältä, kun asiat joita olen vienyt yhdessä muiden kanssa eteenpäin, ovat jollain tasolla merkityksellisiä, Ulmanen sanoo. Tavallisessa arjessa Ulmanen tunnustautuu kuitenkin enemmän aamuvirkuksi. – Kuulema nukun liian vähän, hän sanoo.

Nykyisin Espoossa asuvan kesäuukuniemeläisen sukujuuret ovat Iisalmessa. Ensimmäisen kerran Ulmanen kuuli Uukuniemestä Etyk-kesänä vuonna 1975. – Olin kesätöissä Helsingissä ja tanssin Dipolissa uukuniemeläisen opiskelijapojan kanssa. Nämä 31 vuotta, jotka olen Uukuniemellä käynyt vapaa-ajan asukkaana, olen miettinyt, että kukahan se insinööripoika oikein oli, hän pohtii. Kesällä 1989 tie kuljetti Uukuniemelle ja samalla syttyi rakkaus Suitsansaareen ja koko paikkakuntaan. Tulevan appiukon esittelemänä löytyi rantapalsta josta tuli nuoren parin “työleiri” vuosikymmeniksi ja omien sanojensa mukaan homma jatkuu edelleen.  

Vasukkaiden toiminnassa Ulmanen on ollut mukana aina yhdistyksen perustamisesta lähtien. Vuosien varrelta mieleen nousevat  muun muassa Vasukkaiden historiapolkuprojekti, yhteiset retket ja toimiminen Kummunkorkea koulun hallituksen puheenjohtajana.

– Tänä keväänä tein Citynomadi.com – sovellukseen Uukuniemi-kierroksen niille, joille Uukuniemi on uusi käyntikohde. Kun luin Suomen Kylät ry:n tiedotteen asiasta , niin heti alkoi raksuttamaan, että tätä ilmaista tilaisuutta ei voi jättää vaan ryhdyin puuhaan ja heti, Ulmanen kertoo. Hyviä ideoita hän kertoo saaneensa esimerkiksi Kummun kyläyhdistykseltä, uukuniemi.info -sivustolta sekä Uukuniemi-seuran Riitta Katkolta.  Digiloikan myötä Uukuniemi on koko maailman tavoitettavissa.

Poikkeuskevät lopetti koulutus- ja kehittämispalveluyrittäjän työt kuin seinään. Peruuntuneiden koulutustilaisuuksien vuoksi Ulmanen ryhtyi muokkaamaan koulutuksia etäversioiksi. Tällä hetkellä työn alla on lappilaisille elintarvikeyrittäjille suunnattu työhyvinvointitutkimus ja siihen liittyvä webinaarisarja. – Harmi, että tällä itäreunalla saarta ei verkkoyhteys toimi kunnolla. Muutoin olisin mökillä enemmänkin, toteaa Ulmanen. Puuhakas nainen kertoo pitävänsä kalastuksesta, marjastuksesta sekä terapeuttisesta metsässä “haahuilusta” karhuista huolimatta. Kesäaikaan Espoossa käydään hoitamassa vain pakolliset asiat mutta syyskelien ja lisääntyvän hämärän myötä veneily saareen alkaa olla liian jännittävää.

Paljon on ehtinyt vuosikymmenten aikana tapahtumaan. – Uukuniemen väki on vähentynyt ja ikääntynyt. Hyviä ystäviä on nukkunut pois mutta toisaalta uusia ja aktiivisia ihmisiä on tullut tilalle, Ulmanen pohtii. Hänen mielestään Uukuniemi kaipaa yrittäjähenkisiä ihmisiä jotka voivat tarjota palveluja vakituisille asukkaille ja satunnaisille vierailijoille läpi vuoden.  – Mielestäni aina on oikea aika käydä ja olla Uukuniemellä. Tuloja tarvitaan, jotta saadaan paikat pidettyä kunnossa, samoin rohkeutta ja hulluutta, sanoo Ulmanen.

Vasukkaiden kesätapahtumat päättyvät 1.8. klo. 9 Kirkkomäellä järjestettävään aamutoriin.

Unikekoa vietiin riuskoin ottein vanhan hetekan kyydissä! Kuva: Jarkko Valjus.
Pulahdus Pyhäjärveen karisteli viimeisetkin hiekat silmistä. Kuva: Jarkko Valjus.
Mirja Ulmanen on Uukuniemen Unikeko vuosimallia 2020. Kuva: Jarkko Valjus.
Kuva: Mirja Ulmanen.

Virtaa Unikeko saa mökkisaunan portailta avautuvasta maisemasta. Kuva: Mirja Ulmanen.
Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>