TIEDOTE: FINtangoFI – suomalaisen tangon, luonnon ja saunomisen lomaviikko Parikkalan Uukuniemellä 24.– 31.8. kutsuu iskelmämusiikkimme historian, saunakylän ja fintiaanikulttuuriin pariin Karjalan Pyhäjärven rannalle

Viikon avaa suomalaisen tangon historiasta ja keskeisistä tekijöistä kertovan kirjauutuuden esittely klo 14. Menestyneestä Gösta Sundqvist -elämäkerrastaan tunnettu Timo Kalevi Forss kertoo teoksestaan Tähdet meren yllä ja suomalaisen tangon merkityksestä ja kerroksellisuudesta. Kiinnostavina uusina ilmiöinä hän nostaa esiin Saksan FINtangofestivaalit ja Vallilan Tangon. Viimeisin FINtango Hampurissa keräsi peräti 15 000 kävijää. Vallilan Tango esiintyy avajaisissa klo 16 ja 21. Konsertteja edeltää FINtangon tanssinopettajien Leena Erholtzin ja Mika Lustigin pitämä lyhytkurssi, joka sopii myös tangon vasta-alkajille. Klo 17-18 on kurssi edistyneille tangon harrastajille.

Lomaviikon jokailtaisen saunakylän musiikillisista helmistä vastaa popikoni, Maustetyttöjen tuottaja, Radio Helsingistäkin tuttu DJ Vilunki

Viikon kaukaisin kutsuvieras on Lyz Jaakola, uuden Fintiaanit-dokumenttielokuvan keskushenkilö, ojibweintiaaniheimon muusikko ja hengenluoja.

DJ Vilungin saunakylä ja Lyz Jaakola ovat osa viikon päättävää Elotulirockia, jossa kuullaan erilaisia suomalaisia yhtyeitä.    

Lyz Jaakola ja DJ Vilungin saunakylä, 24.8. avajaisissa klo 16-24

Mitä muuta yhteistä suomalaisilla ja fintiaaneilla on saunomisen lisäksi? Maria Seppälän, Katja Ketun ja Meeri Koutaniemen Fintiaanit-dokumentin päätähti Lyz Jaakola saapuu tutustuttamaan fintiaanikulttuuriin ja etsimään pohjoisten heimojemme/kansojemme samankaltaisuuksia mm. musiikista, luontoyhteydestä ja esi-isien arvostuksesta.

USA:n Suurten järvien alueella elävien Fintiaanien kulttuuri noudattaa Amerikan alkuperäisväestön ja suomalaissiirtolaisten kulttuurin perinteitä. FINtango-viikolla tarjoutuu Lyzin johdolla mahdollisuus perehtyä tarkemmin fintiaanikulttuuriin päivittäin vaihtuvien teemojen kautta. 

Lyz Jaakola. Kuva: Meeri Koutaniemi

Pyhäjärven äärelle rakentuu pienimuotoinen ja intiimi saunakylä paljuineen ja nuotioineen, mihin kaikki ovat tervetulleita saunomaan, uimaan ja rentoutumaan tuttujen ja tuntemattomien iskelmien parissa. Saunat ovat lämpimänä viikolla klo 17–22 (sunnuntaina 15–22).

Vallilan Tango ja tanssiopetus

Vallilan tangoa on hiljattain isänsä perintöä vaaliva Kalervo Kärki kuvannut sensaatiomaiseksi. Samaa kuulee niin kuulijoilta kuin tanssijoilta. On ihanaa tuntea kehossaan 30-50-luvun täysin tuntemattomia ja tunnettuja tanssihelmiä aidon klarinetin, trumpetin, saksofonin, kitaran ja monen muun aidon instrumentin lävistämänä. Tämä suomalaisen tangon ja iskelmän uusi vientivaltti nähdään ja kuullaan nyt autenttisessa maaseutumiljöössä. Ennen päivän konsertteja tarjoutuu mahdollisuus oppia ja verestää tanssiaskelia FINtangon tanssiopettajien Leenan ja Mikan johdolla. He ovat pitäneet ulkomailla jo yli sata suomalaisen tangon tanssikurssia.

Vallilan Tango. Kuva: Nauska

FINtango, pidetty Saksassa, tuntematon Suomessa

FINtango-toiminta Saksassa antaa toivoa siitä, että suomalainen tango voisi nousta maailmalla yhtä tunnetuksi kuin argentiinalainenkin tango, joka on oman maansa kulttuurin lippulaiva. Suomalainen tango on ollut koko kansan kulttuuria, jota on helppo oppia tanssimaan ja jonka äärellä on mukava tunnelmoida muuten vain. Siihen ei liity elitististä leimaa. FINtangoFI-lomaviikko on työn paljouden takia toistaiseksi vain sivujuonne ja keskittyy suomalaisten ja Suomessa olevien matkailijoiden tavoittamiseen. Jos uusia resursseja työhön saadaan, voi siitä tulla tärkeä osa kulttuurivientiämme.

Kuva: FINtango
Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>