Tenkanen tulee, oletko valmis?

Lauantaina se on jälleen täällä. Yksi Uukuniemen kesän odotetuimmista tapahtumista koittaa kun laulava helsinkiläinen sporakuski Aarne Tenkanen saapuu viidettä kertaa keikkailemaan Juholan Biisoniareenalle. Navetan ylisillä Tenkasen taustatukena Tempuntekijät -yhtyeen sijaan nähdään tänä vuonna paikallisista soittajista koottu bändi. Ensimmäinen “Tenkas-keikka” lähti Matti Laukkasen ideasta kun vanhalle kaverille piti saada järjestettyä töitä myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Keikka oli menestys ja navetan yliset pursuilivat liitoksistaan kun 400 innokasta kuulijaa tamppasi lattiaa ratikkakuskin tahdissa. Siitä lähtien on Tenkanen tehnyt comebackin Uukuniemellä joka kesä.

Kai “Kaide” Järvisen esittämä Aarne Tenkanen on alunperin Gösta Sundqvistin huippusuosittuun Koe-eläinpuisto -radio-ohjelmaan 90-luvun alussa luotu kuvitteellinen hahmo. Helsinkiläisen raitiovaununkuljettajan pääasialliset kiinnostuksen kohteet ovat. Varsinainen laulajaura alkoi vuonna 1995 julkaistun Hemaisevan seksikäs pörröpää -singlen myötä. Edelleen aktiivisesti keikkailevan artistin viimeisin pitkäsoitto Ymmärrät varmaan ilmestyi vuonna 2014.  Laukkasen mukaan aktiivista kiertue-elämää elävän ratikkakuskin kesän huipentuma, eräänlainen “stadionkeikka”. Mutta mikä on Tenkasen Uukuniemi-menestyksen salaisuus? Suosion syyksi Laukkanen arvelee hyvin rakennettua ja toteutettua kokonaisuutta. – Tenkasen brändi toimii täällä. Ensimmäinen keikka oli todella onnistunut ja sitä kautta sana tietysti levisi, toteaa Laukkanen. – Ihmiset kokoontuvat Juholaan nyt “tenkasille”.

Eikä “tenkasille” näy loppua jatkossakaan. Hulluista ideoistaan tunnettu Laukkanen on pitänyt huolen, että sporakuski viihtyy Uukuniemellä tulevinakin kesinä. Muutama viikko takaperin yrittäjä lähti piipahtamaan Helsingissä hakemassa Biisoniareenalle tavaran täydennystä. Puutoslistalla olleet asiat ehtivät kuitenkin unohtua jo matkalla, mutta jotain sentään tuli hankittua. Nimittäin raitiovaunu. Eurolla. – Kauppakassiin ratikka ei mahtunut ja raideyhteydet Uukuniemelle ovat aika huonot, Laukkanen virnistää. Lopullinen käyttötarkoitus menopelille on vielä auki, mutta viimeistään ensi kesänä Juholan pihamaalle voi  tulla ihmettelemään ihka oikeaa ratikkaa. Tuktukin lisäksi. Ja täytyyhän sporakuskilla oma sporansa olla.

Aarne Tenkanen esiintymässä Juholassa heinäkuussa 2014. Kuva: Tuomas Tiainen.
Tenkasilla Juholan navetan yliset pursuilevat liitoksistaan. Kuva: Tuomas Tiainen.

K.L.

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>