
Pohjois-Karjalan poliisin ja paikalliset reserviläiset järjestävät perinteisen Talvisodan päättymisen muistotilaisuuden Uukuniemellä. 75 vuotta sitten päättyneen talvisodan muistoksi Uukuniemen sankarihaudoille kokoonnutaan jo 26 perättäistä kertaa. Tilaisuudet aloitettiin vuonna 1990.
Tämän vuoden Talvisodan muistojuhla on erityisen mittava. Päivän tilaisuuksia juhlistaa rakuunasoittokunta johtajanaan musiikkimajuri Petri Junna, reserviläisistä muodostettu kunniavartio ja lippujoukkue. Puheen sankarihaudoilla pitää PK:n aluetoimiston päällikkö eversti Jouni Mattila ja Uukuniemen kirkossa vietettävän juhlatilaisuuden puheen prikaatikenraali Antti Lankinen.
Vuonna 2010 muistotilaisuuksien alkuhistoriaa selvitti Uukuniemen Kokonlahdessa asuva Harri Kylliäinen seuraavasti:
-Vuoden 1989 kesällä tapasin kirkonmäellä paikallisia sotaveteraaneja, jotka toivoivat huomiota myös uukuniemeläisille Talvisodan Kollaan sankarivainajille ja veteraaneille, kertoo Harri sen ajan keskusteluista.
Oli kulunut 50 vuotta Talvisodan kovista päivistä. Kollaa oli uukuniemeläisten Talvisodan taistelutanner, jossa maata puolustettiin rintarinnan Marokon Kauhun, Aarne Juutilaisen komppanian kanssa. Nyt Neuvostoliitto oli hajonnut ja asiakirjoja avattiin. Talvisodan syttymisen tapahtumat tunnustettiin, tosiasiat tulivat julkisuuteen. Itsenäisyytemme puolustamisen oikeutta ja sotiemme veteraaneja alettiin arvostaa. Ikääntyvät veteraanimmekin uskaltautuivat avautumaan kokemuksistaan.
-Syksyllä 1989 otin yhteyttä silloiseen KarJP:n komentajaan ja hänen suoranaisesta ”käskystään” laskimme seppeleen Uukuniemen sankarihaudalle ensimmäisen kerran 13.3.1990 kuuden reserviläisen muodostaessa osaston, kertaa Harri. Sodan muiston ja itsenäisyyden arvostuksen kasvaessa joukkomme on kasvanut tänään 35 reserviläisen suuruiseksi.
Uukuniemeläiset taistelivat Talvisodassa JR 34/5. komppaniassa mm. Kollaalla. Talvisodan jälkeen JR 34:n kantahenkilöstö ja osa varusmiesikäisestä miehistöstä sijoitettiin Joensuun pohjoispuolella olevaan Kontiolahden kunnan Kontioniemeen, johon muodostettiin koulutuskeskus. Pohjois-Karjalan Prikaatin lakkauttamisen jälkeen Pohjois-Karjalan Prikaatin kilta vaalii Kollaan taisteluiden perinteitä.
Sah