Taiteilijapari tekee paluun Uukuniemen kirkkoon

Alkukeväästä korona iski kovaa etenkin taide- ja kulttuurialan tekijöihin. Kovaa se iski myös Uukuniemellä kesäpäiviä viettävään pariskuntaan Mirva Kuivalaiseen ja Petri Tiaiseen. – Suunnilleen viikossa tyhjeni koko kevään ja kesän keikkakalenteri. Tosin samalla väheni stressikin, naurahtaa Tiainen. Freelance-näyttelijä Kuivalaisen mukaan töiden äkillinen loppuminen oli iso ansionmenetys, mutta toisaalta se on tuonut mukanaan aivan uudenlaisia toimintatapoja ja -malleja, jotka voivat tulevaisuudessa poikia erilaisia työtehtäviä. – Esimerkiksi äänikirjatöitä on tullut teatterin tilalle ja Petrillä puolestaan on ollut etätyöpajoja entuudestaan tuntemattomien muusikoiden kanssa, sanoo Kuivalainen.

Tiaisen ja Kuivalaisen mielestä verkostoituminen on ollut monen taidetyöntekijän pelastus. Esityskanavana ovat toimineet sosiaalisen median viestimet kuten  Facebook tai Youtube.  Etätyöskentely on mahdollistanut myös pidemmät jaksot maaseudulla pääkaupunkiseudun sijasta. Keikkojen ja esiintymisten sekä teatteriharjoitusten suhteen on jo havaittavissa pientä piristymistä ja elokuu näyttääkin Kuivalaisen mukaan  melko tukkoiselta. – Tietysti taustalla koko ajan vaikuttaa pelko siitä, miten pitkälle ajalle koronan tuomat vaikutukset yltävät, toteaa Kuivalainen.

Ensi viikon keskiviikkona Kuivalaista ja Tiaista voi kuulla Uukuniemen kirkossa klo. 19 alkavassa konsertissa “Onni -lauluja pimeydestä valoon”.  Pariskunnan lisäksi mukana on näyttelijä-laulaja Lotta Huitti. Ohjelmistoon kuuluu Tiaisen sävellyksiä, jotka on tehty muun muassa Aleksis Kiven, Katri Valan ja Jarkko Martikaisen teksteihin. Lisäksi kuullaan myös Huitin omia lauluja sekä Tiaisen kanssa yhteistyönä syntyneitä sävellyksiä. – Iso osaa lauluista on sävelletty jo vuosia sitten, jolloin työskentelimme Kuopion kaupunginteatterissa. Omia suosikkejani ovat kuitenkin Lotan laulut, koska ne ovat itselleni tuoreita ja innostavat esiintymään. Yhteistyönä tehdyt sävellykset ovat olleet piristävä kokemus, Tiainen kertoo. Myös Kuivalaisen on helppo nimetä oma suosikkinsa ohjelmistosta. – Jarkon tekstiin sävelletty “Ennen oltiin vaan”. Siinä on mielestäni jotain todella ajankohtaista, hän sanoo. Kuivalaisen ja Tiaisen mielestä konsertista löytyy jotain jokaiselle sukupolvelle. Osa sävellyksistä on suoraan musikaaleista, joten ne sopivat hyvin myös nuorille kuulijoille.

Vaikka kevät onkin Kuivalaisen sanoin ollut “outoa lillumista”, on katse suunnattu kohti syksyä ja muutaman viikon päässä alkavia teatteriharjoituksia. Kuivalainen on mukana Kuopion kaupunginteatterin “Kaksoiselämää” -musikaalissa, jossa soivat Juice Leskisen hienoimmat laulut. Elokuussa ensi-iltansa saa myös Teatteri Avoimien Ovien “Martan valinta”, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Kaija Pakarinen.  Tiaista työllistävät keikkojen lisäksi musiikinopettajan opinnot Sibelius-akatemiassa.

Ensi viikon kirkkokonserttiin pari toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleiksi. Edes koronan ei tarvitse antaa rajoittaa. – Meillä on Uukuniemen kirkossa paljon tilaa ja mahdollisuus istua väljästi, joten sinne uskaltaa hyvin tulla jännittämättä, sanoo Tiainen hymyillen.

Petri Tiaisen ja Mirva Kuivalaisen kevät ja kesä on ollut koronan vuoksi haastava. Uukuniemen maalaismaisemista pariskunta ehtii nauttia vielä pari viikkoa.
Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>