Risto Kuisma – Karjalan puolestapuhuja

Risto Kuisma ja uukuniemeläinen Aatos Kemppinen ovat aikanaan juosseet Tukholman maratoonissa peräkkäin.
Risto Kuisma ja uukuniemeläinen Aatos Kemppinen tapasivat Uukuniemi-juhlissa sunnuntaina. He ovat aikanaan juosseet Tukholman maratonissa peräkkäin.

 

Vuoden 2000 presidenttivaalien ehdokas käy kesäisin Savonlinnassa.

Uukuniemellä vietettiin viikonloppuna perinteisiä Uukuniemi-juhlia. Sunnuntain pääjuhlan juhlapuhujana oli entinen AKT:n puheenjohtaja ja kansanedustaja Risto Kuisma. Vaikka vierailu Uukuniemen karjalaisilla juhlilla oli Kuismalle ensimmäinen kerta, on karjalaisuus hänelle lähellä sydäntä. Uukuniemen historiakin oli tullut tutuksi kuusi vuotta sitten jolloin Kuisma valitsi Uukuniemen historia -kirjan vuoden karjalaiseksi kirjaksi.

-Olen toisen polven siirtokarjalainen. Synnyin heti jatkosodan jälkeen Savonlinnassa, jossa Viipurista lähtöisin oleva isäni ja Sortavalasta lähtöisin oleva äitini kohtasivat, kertoo Kuisma.

Oikeustieteen kandidaatti ja vuoden 2000 presidentinvaalien ehdokas Kuisma on Karjalan puolestapuhuja. Hän kertoo että, talvisodan rauhansopimuksessa koettu vääryys Karjalan pakkoluovuttamisesta olisi vieläkin korjattavissa ja Karjala voitaisiin saada takaisin.

– Ei sodalla, eikä ehkä lähitulevaisuudessa, mutta mahdollista se on. Pitemmän päälle oikeus voittaa. Karjalaisilla on siihen oikeus ja mielestäni se olisi heille hyvä asia, pohtii Kuisma ja jatkaa että Putinin politiikka on kuitenkin etäännyttänyt asiaa.

Myös meineillään oleva EU-kriisi herättää Kuismassa vahvoja tunteita. Hän on sitä mieltä, että Kreikka on saatava pois EU:sta.

-Aikanaan vastustin Kreikan liittymistä, mutta minulle vain naurettiin. Mitenkä on asian laita nyt? kysyy Kuisma.

Laukkoskella asuva Kuisma harrastaa vanhoja moottoripyöriä. Pyöräinnostukseen on vaikuttanut myös Kuisman oma poika, Karri Kuisma, joka menestyi varsin hyvin motocrossissa MM-sarjatasolla asti. Risto Kuisma on vanhoilla päivillään osallistunut esimerkiksi Päijänteen ympäriajoihin. Myös juokseminen on lähellä sydäntä ja takana on komeat 30 maratonia.

Kesäisin Kuisma käy usein synnyinkaupungissaan Savonlinnassa. Tärkeitä arvoja hänelle ovat muun muassa oikeudenmukaisuus, rehellisyys, tasa-arvo ja vapaus.

 

Jutun oikeudet omistaa Itä-Savo. Julkaisulle on saatu lupa Itä-Savon uutispäälliköltä ja allekirjoittaneelta.

-TT

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>