Reetta Meriläisen mielestä parasta Uukuniemessä ovat ihmiset ja maisema

Reetta Meriläinen pitämässä juhlapuhetta Uukuniemi-juhlilla 29.6.2014.
Reetta Meriläinen pitämässä juhlapuhetta Uukuniemi-juhlilla 29.6.2014.

Sunnuntaina 29.6 Uukuniemi-juhlien juhlapuheen piti Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Reetta Meriläinen.

Uukuniemi on Meriläiselle tuttu paikka. Hänen isänsä on kotoisin Kummunkylästä ja isosetä Kirkonkylältä. Meriläiselle isän kotitalo oli ja on edelleenkin mummola. Nykyään talossa asuu Meriläisen edesmenneen serkun Reijo Pirhosen vaimo Hilkka Pirhonen.

Tapasin Meriläisen Uukuniemi-juhlien aikaan Pitäjäntuvalla.

-Nykyään käyn Uukuniemellä aika harvakseltaan. Isä ja äiti asui viimeiset vuodet Joensuussa ja heidän kuoltuaan minulta puuttuu sellainen luonnollinen syy käydä täällä. Meillä on mieheni kanssa kesäpaikka Tuupovaarassa niin välillä ajamme sitten Uukuniemen kautta, kertoo Meriläinen.

Monessa mukana

Meriläinen toimi 10 vuotta Helsingin Sanomien päätoimittajana. Eläkkeelle jäätyään hän on vaikuttanut ja vaikuttaa edelleen monissa yhteiskunnallisissa asioissa.

-Kirjoitan Helsingin Sanomiin kolumnia, mutta aiheet ovat enemmän yleisinhimillisiä asioita kuin politiikkaa. Toimin Naisten Pankissa ohjausryhmän puheenjohtajana. Naisten Pankissa keräämme rahaa kehitysmaiden naisten toimeentulon ja yrittäjyyden kohottamiseksi. Lisäksi olen mukana mentorointi –hankkeessa, jossa pyritään siihen että korkeakoulutetut nuoret eivät jäisi työttömäksi. Nuorten työttömyys on erittäin vakava ongelma. Olisi mielestäni suotavaa että sellainen ihminen, joka on 20 vuotta elämästään uhrannut koulunkäyntiin saisi työpaikan eikä jäisi kortistoon. Olemme nähneet että lyhyelläkin työttömyydellä voi olla tuhoava vaikutus, sanoo Meriläinen ja jatkaa että on mukana myös muutamissa säätiöissä.

Meriläinen huomauttaa että ehkä tärkein työpanos on kuitenkin siinä, kun hän hoitaa lapsenlapsia. Hän kertoo hauskasti että näin ollen hän auttaa kaikkein hektisimmässä työiässä olevia nuoria vanhempia.
-Lapsenlapsista on valtavasti iloa, pitävät jotenkin vetreänä. Samalla kuulee ketkä ovat Star Warsin pahimmat tyypit ja pysyy kärryillä nuorten idoleista kuten Robinista ja Isac Eliotista.

Polvijärvellä varttunut Meriläinen on ollut pienestä pitäen kiinnostunut urheilusta. Nuorena hän harrasti mm. pituushyppiä ja pesäpalloa. Aktiivisen penkkiurheilun hän on perinyt isältään. -Muistan vieläkin kun 6-vuotiaana valvoin isän kanssa talviolympialaisia. Suomalaiset pärjäsi todella hyvin ja isä halusi keittää mitalikahvit keskellä yötä, muistelee Meriläinen.

Aikuisella iällään Meriläinen kertoo hölkkäilevänsä omaksi ilokseen, tällä hän tarkoittaa yhdeksää juostua maratonia. Helsingin Sanomissa työskennellessään Meriläinen toimi myös urheilutoimittajana. Nykyään hänet voi nähdä Ylen Aamu-tv:ssä Jälkihiki-ohjelmassa keskustelemassa ja kommentoimassa ajankohtaista urheilua. Meneillään olevat jalkapallon MM-kisat kiinnostaa toki myös urheiluhullua Meriläistä.

-Nämä ovat ehkä parhaat jalkapallon MM-kisat mitä muistan. Tämä johtuu monestakin syystä. Ensinnäkin, kisoissa pelataan hyökkäävämpää jalkapalloa, joka on johtanut siihen että kisoissa on nähty paljon maaleja. Dramatiikkaa on paljon, monia isoja maita on tippunut pois analysoi Meriläinen ja jatkaa että kisoissa on mahdollisuus nähdä paljon lahjakkaita pelaajia jotka ovat vielä tuntemattomia isolle yleisölle.

Meriläinen sanoo kisojen antavan jalkapallosta paljon laajemman kuvan. Suosio on nousussa myös ei niin tunnetuissa jalkapallomaissa kuten Yhdysvalloissa ja Australiassa. Suosikkijoukkuetta kysyttäessä, tulee vastaus nopeasti.

-Olen julkisesti veikannut Argentiinaa joten siitä on pidettävä kiinni. Uskon myös että Saksa menee pitkälle systemaattisella pelityylillään.

Medialalla pitkään vaikuttanut Meriläinen uskoo että medialla on tulevaisuutta

-Media on tällä hetkellä monipuolisempaa kuin koskaan aikaisemmin ja se tulee tarjoamaan tulevaisuudessa enemmän töitä vaikka tällä hetkellä ei siltä näyttäisikään, pohtii Meriläinen.

Elämme murrosvaihetta, jossa analoginen media muuttuu digitaaliseksi. Paperilla oleva media ei häviä, mutta se tulee olemaan vain yksi media muiden joukossa.

-Ei pidä parkua sitä jos esimerkiksi parikymppiset eivät tartu enää sanomalehteen. Heillä on nykypäivänä tabletit tai älypuhelimet. Kaikki media on nyt verkossa, niin TV kuin painetut lehdetkin, kertoo Meriläinen ja jatkaa että nykyään jutut kiertävät paljon myös sosiaalisen median kautta.

-TT

Jaa juttu Facebookissa:

Yksi kommentti artikkeliin “Reetta Meriläisen mielestä parasta Uukuniemessä ovat ihmiset ja maisema”

 1. Antti Penttinen

  Hei!
  Välittäkää tämä tieto Reetta Meriläiselle, olkaa hyvä. Uskon, että niin teette. Juttu oli hyvä, ja Reetan puheet loistavia. Olin Uukuniemellä pitempään, mutta en päässyt kesäjuhlille. Olin tutkimassa omia juuriani jossain hieman kaakommassa. Reetta tietää kyllä, kuka minä olen, jos mainitsette sanan Helsingin Sanomat.
  Uukuniemi toimi tukikohtanani, ja oli minulla siellä lapsenlapsiakin mukana. He jäivät Suomen puolelle vanhempineen kalastelemaan.
  Kaikki kunnia lehdellenne, ja toivotan Teille onnea ja menestystä.
  Huomautan, että Uukuniemi on aivan luonnonihana paikka, vaikka sukuni ei olekaan ihan sieltä kotoisin.
  Kunnioittavin terveisin
  Antti Penttinen
  Helsinki Kallio
  Non R.S.V.P

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>