Puupuistoa puuhaamaan

Kohta on kauppa, kahvila-baari ja jopa hostelli (hotelli). Mitä siis Niukkalan mäeltä vielä puuttuu? No tietysti oma arboretum! Surullisen kuuluisalle öljyvuototontille on kuin onkin nousemassa pian puulajipuisto paikallisten innovaattoreiden toimesta. – Huomasin tontin laidalla myytävänä -kyltin ja samalta seisomalta soitin välittäjälle. Kaupat on nyt lyöty lukkoon ja puiston suunnittelu aloitettu, kertoo tontin uusi omistaja Matti Laukkanen.

Idean puulajipuistosta esitti Vesa Berg ja Laukkanen näytti sille heti vihreää valoa. Se myös täydentää mukavasti muita kesäkuussa avattavia palveluja. – Ja onhan tontin laidalta aivan upeat näköalat Pyhäjärvelle. Siinä on hyvä istuskella penkillä maisemia ihaillen, Laukkanen sanoo. Metsä Woodin työtekehitysinsinöörinä työskentelevän Bergin mukaan aurinkoinen ja lämmin tontti soveltuu hyvin esimerkiksi jaloille lehtipuille sekä hieman eksoottisemmillelajeille. – Myöhemmin puuston alle voisi istuttaa myös enemmän varjoa vaativia lajeja, sanoo Berg.

Molemmat miehet uskovat että istutuksia päästään aloittelemaan jo tänä kesänä. Tarkoituksena on muokata maata, täydentää sitä tarpeen mukaan mullalla ja tuoda melko kookkaita taimia. Puulajipuiston lisäksi Laukkasen ajatuksissa on ollut minigolfrata, kyykkäkenttä tai jokin muu ulkoiluaktiviteettiin sopiva alue.

Syyskuussa tapahtuneen öljyvuodon ja rivitalojen purkutöiden jälkeen saastunutta maata jouduttiin kuljettamaan pois mittavia määriä. Vaikka maaperä onkin näytteiden perusteella puhdasta, olisi Bergin mukaan teoriassa mahdollista, että puiden juuristot sitoisivat mahdolliset öljyjäämät. – Ja onhan se ideologiana hieno, että öljyn saastuttamalle maalle istutetaan puita, jotka sitovat hiilidioksidia, toteaa Berg.

Purkupäätöstä odottamassa.
Tuomion tultua.
Tontin uusi elämä. Lähes puolen hehtaarin kokoisen tulevan metsän omistaja Matti Laukkanen keskellä.
Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>