“Peräkyliltäkin pitäisi töihin päästä.” Teiden kunto huolestuttaa Uukuniemellä

Säätiedotus näyttää yöksi lumisadetta ja työmaalle olisi startattava heti aamuvarhaisella. Uukuniemen kirkonkylällä ajomatkaan on talven aikana saanut varata reippaasti enemmän aikaa eikä nelivetoinen autokaan pahitteeksi olisi. Teiden kunto on aiheuttanut harmaita hiuksia niin asukkaille kuin ammattiautoilijoille. Savonlinja Oy:n kuljettaja Esko Karhinen kyyditsee oppilaita Saarelle ja Uukuniemelle. Päivässä hän ajaa kirkonkylälle peräti viisi kertaa. – Ensimmäisen kerran kirkolla on oltava jo 7.35. Yhtenäkään aamuna kovan lumisateen jälkeen eivät tiet ole olleet siihen aikaan aurattuna Tarnalasta eteenpäin, Karhinen kertoo. Hänen mukaansa isolla autolla pääsee auraamattomallakin tiellä ajamaan kohtuudella. Suurempi ongelma on paksu polanne, jonka vuoksi tärinä on melkoinen. – Lumi ehtii tamppaantua pahasti ja esimerkiksi hakeautojen ajaessa tamppaantuneen lumen päältä ketjuilla tilanne pahenee entisestään, toteaa Karhinen.

Myös kirkonkylällä asuvan Mikko Riihisen mielestä tarvetta tiekarhulle olisi. Kesälahden Apteekissa työskentelevä Riihinen on ajanut työkseen linja-autoa sekä puutavara-autoa. – Tie on kyllä ihan karseassa kunnossa ja kouluarvosana olisi tyydyttävä. Jos sen kunnolla karhulla vetäisi, niin sitten oltaisiin jo lähellä kiitettävää, kokenut kuljettaja sanoo.

Riihisen naapuri Markku Uimonen kertoo keskustelleensa tieasiasta useiden tahojen kanssa. Koulukuljettajien lisäksi esimerkiksi Eksoten kodinhoitajat ovat valittaneet tien kuntoa kun aamulla pitäisi päästä jakamaan asiakkaille lääkkeitä. – Kerran sattui poliisipartiokin olemaan liikenteessä ja he pysähtyivät päivittelemään, miten täältä kukaan pääsee mihinkään, Uimonen hymähtää. Hän kertoo olleensa yhteydessä myös ELY-keskukseen ja kannustaa muitakin soittamaan Väyläviraston asiakaspalvelunumeroon. – Harmi etteivät aliurakoitsijat ole ottaneet tähän kantaa. Erityisesti ihmetyttää teiden aurausjärjestys. Tällä hetkellä auto koukkii Mikkolanniementien ja muut hiljaisemmat tiet matkalla ennen kuin jatkaa eteenpäin. Helpompaa ja edullisempaa tietysti on mutta ei kohtuullista asukkaille tai työssäkävijöille, Uimonen toteaa.

ELY-keskus huolehtii maanteiden kunnosta tehtävänä on huolehtia maanteiden kunnosta ja se tilaa niihin liittyvien alueiden ja varusteiden hoidon urakoitsijoilta. Urakoitsijat valitaan kilpailuttamalla ja urakat ovat tavallisesti viisi- tai seitsemänvuotisia. ELY määrittelee urakkaan sisältyvät työt ja hoidon laatutason Väylän toimintalinjojen ja laatuvaatimusten perusteella.
Urakoitsija toteuttaa työt valitsemillaan menetelmillä, hankkii materiaalit ja koneet sekä vastaa laadusta ja raportoinnista ELY-keskukselle, joka valvoo sopimuksen toteutumista. Toimintalinjoilla varmistetaan samanluokkaisten teiden samantasoinen hoito maan eri osissa.

Parikkalan alueella urakasta vastaa NCC, joka puolestaan on tilannut teiden kunnossapitoon liittyvät palvelut paikallisilta aliurakoitsijoilta.

Väylän asiakaspalvelun yhteystiedot löytyvät alla olevan linkin kautta:

https://vayla.fi/yhteystiedot#.XFHNdlUzbIU

Pienemmällä autolla on vaarana jäädä jumiin lumipöpperöön. Kuva: Kyllikki Uimonen.
Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>