Mustaojan tilalla töitä tehdään aamusta iltaan

IMG_1929
Mika Berg “vanhan navetan” ovella, jonne uudet myymälätilat rakennetaan.

Mika Berg ja Anne Soini ovat pyörittäneet Uukuniemen Kummunkylässä Mustaojan maitotilaa jo yli kymmenen vuotta. Aiemmin Mikan vanhempien isännöimällä tilalla tapahtui sukupolvenvaihdos vuonna 2002.  Sen jälkeen tilalla on tehty suuria uudistuksia: vuonna 2007 valmistui uusi makuuparsipihatto, jossa lypsyn hoitaa DeLavalin VMS-lypsyrobotti.

-Lypsäviä meillä on tällä hetkellä n. 70, nuorkarjaa viitisenkymmentä, kertoo Mika. Näin talvisaikaan tilan työt keskittyvät pääasiassa navetan ympärille. Työpäivät alkavat aamuvarhaisella ja jatkuvat iltamyöhään. -Tavallisesti menen 6.30 aamukahville navetan toimistolle ja odottelen seitsemäksi töihin tulevaa karjanhoitajaa. Siemennystilaukset on tehtävä kahdeksaan, ja eläinlääkäritilaukset yhdeksään mennessä, sanoo Mika. -Ja yleensä silloin on myös lypsyt katsottu, jatkaa Anne. Aamun töihin kuuluu lisäksi mm. virtasen kuljetusta, lypsyrobotin ja parsien pesua jne. Kesällä traktori- ja ulkotyöt luonnollisesti lisääntyvät. Vakituinen ulkopuolinen työntekijä tilalla on ollut nyt pari vuotta. -Tällä hetkellä meillä on ollut kaksi osa-aikaista työntekijää, Mika kertoo.Työntekijöiden aamutyöaika päättyy 11.30, jatkuu taas klo 16 ja loppuu klo 19. -Itse sitten toimimme sellaisena ”joustavana työvoimana”, naurahtaa Mika.

Vaikka teknologia vähentääkin työtä merkittävästi, lisää se vastaavasti varautumista ja jatkuvaa valmiudessa olemista.-Käytännössä katsoen oma kännykkä on ollut hälytysvalmiudessa maaliskuusta 2007 lähtien. Annen kanssa pyrimme käymään kauempana asioillakin vuorotellen. Jos hälytys tulisi, olisi paikalla oltava mahdollisimman pian. Lypsyrobotti esimerkiksi ei kestä useamman tunnin pysäytyksiä, kertoo Mika.

Valion maitoauto käy tilalla joka toinen aamu. Viime syksynä Venäjän pakotteiden seurauksena valiolaisten osuuskuntien maidosta maksama tuottajahinta aleni merkittävästi. – Ja odotettavissa on, että hinta laskee edelleen, Mika sanoo. Maitotilan ohella Annen ja Mikan sivuelinkeinona on nyt jo viitisen vuotta toiminnassa ollut  Lantec Oy. Mutta kuinka ison tilan töiden lisäksi on ylipäätään mahdollista pyörittää Lantec Oy:n kaltaista yritystä? -Onhan se välillä aika haasteellista, etenkin kesäisin jolloin myymälän toiminta on vilkasta. Ilman palkattua työvoimaa se ei onnistuisi, Mika jatkaa.  -Tällä hetkellä asennustöistä Simpele-Uukuniemi alueella vastaa lähes kokonaan Viinasen Pasi.

Videovalvontakameroiden myynnillä aloittanut yritys laajensi ensin toimintaansa tietotekniikkamyyntiin ja asennuksiin. Rakennustarvikemyynti tuli mukaan kolme vuotta sitten.

– Viime kesänä päätimme keskittää myymälätoiminnan tilan yhteyteen, Mika kertoo

Nyt kevään aikana vanhalla navetalla aloitetaankin remontti, jonne tulevat myymälän uudet tilat. Varsinaisia aukioloaikoja ei ole. -Yleensä asiakkaat soittavat etukäteen, että ovat tulossa. Se onkin paras tapa varmistaa, että olen pihapiirissä, sanoo Mika. -Muuten myymälän pito menee luontevasti omalla painollaan, kun tilalla on joka tapauksessa oltava, hän lopetttaa.

 

Vieraile Mustaojan tilan Facebook sivuilla:

https://fi-fi.facebook.com/mustaojantila

Lantec Oy:n nettisivut:

http://www.lantec.fi/

 

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>