Marttaenergiaa kuntosalin täydeltä

Tammikuu on kuntosaleilla sesonkiaikaa kun innokkaat treenaajat toteuttavat uudenvuoden lupauksiaan, karistelevat joulukiloja tai tavoittelevat kesäkuntoa. Tungosta riittää myös Rajapirtin kuntosalilla – ainakin keskiviikkoisin aamupäivällä, kun joukko Uukuniemen Marttoja kokoontuu jokaviikkoiselle kuntosalitreenilleen. – Pisin tauko kuntosalikäynneissä on ollut viime kesänä, jolloin emme kolmeen viikkoon tänne ennättäneet kun oli niin paljon kaikkea muuta ohjelmaa, kertoo Uukuniemen Marttojen puheenjohtaja Armi Käppi. – Ensimmäisenä kesänä “lomaa” pidettiin vain viikko, jatkaa Eija Kemppinen. Treenivuosia näillä virkeillä naisilla on takana pian jo kolme, sillä Rajapirtin kuntosali avattiin käyttöön naistenpäivänä vuonna 2014. Tälläkin kertaa paikalle on kirpeästä pakkaskelistä huolimatta saapunut yhteensä seitsemän marttaa. Käppin ja Kemppisen lisäksi kuntoilemaan ovat tulleet Outi Salminen, Aini Harmanen, Inkeri Vanhanen, Lea Moller ja Eila Pennanen. Parhaimpina päivinä heitä on aamutreenillä jopa kymmenen.

Syyt kuntosalilla käymiseen liittyvät sekä fyysiseen kuntoon että sosiaalisiin suhteisiin: – Että pysyttäisiin kunnossa, vielä vanhanakin, perustelee Käppi. -Vaikka puolet on kyllä ihan tätä sosiaalista kanssakäymistä. Tämä on meidän hyvinvointikeskus, hän jatkaa samalla kun liikuttelee kevyen näköisesti jalkaprässiä, johon painoja on lastattu reippaasti yli hänen oman painonsa. Suosikkiliikkeet ja -laitteet ovat jo löytyneet. Eniten kannatusta saa jalkaprässin lisäksi soutulaite, mutta myös vatsapenkkiä ja reisiojennuslaitetta martat kuluttavat ahkerasti. Ohjeita salilla treenaamiseen naiset saivat jo heti kuntosaliharrastuksen alkuvaiheessa Uukuniemen Urheilijoiden järjestämissä opastuksissa. Lisäksi vinkkejä on ammennettu sekä televisiosta että lehdistä. – Omaa kehoa kuunnellen täällä tehdään, pitää testata mikä tuntuu hyvältä, toteaa Eija. Martat ovat oiva esimerkki siitä, että kuntosaliharrastuksen aloittaminen ei ole myöhäistä vanhemmallakaan iällä. Valtaosa heistä ei ollut salilla käynytkään ennen Rajapirtin kuntosalin avajaisia. Liikkumaan on kuitenkin totuttu jo lapsesta asti, työtä tekemällä ja koulumatkat hiihtäen tai kävellen. Lisäksi osa käy jumpassa tai vesijumpassa sekä lenkkeilemässä. – Onhan tämä kuitenkin ihan erilaista. Varmaan voimaa on tullut. Käsivarretkaan ei enää kipeydy hiihtäessä, pohtii Eija. – Ja on paljon vetreämpi olo, jatkaa Outi. – Ja energisempi, huudahtaa Armi, nappaa käsiinsä kulmatangon ja ryhtyy tekemään hauiskääntöä.

Aktiivisia Uukuniemen Martat ovat muutenkin. On luontoretkiä, teatteriretkiä, ruokakursseja ja kahvituksia. Viimeisimpinä käsitöinä he mainitsevat muun muassa vauvoille neulotut sukat ja yhdessä työstetyn torkkupeiton. – Uukuniemi-juhlien kahvitusta olemme hoitaneet jo vuosia, se on kesän suurin ponnistus, kertoo 45 vuotta Martta-toiminnassa mukana ollut Käppi.  Yleensä martat viihtyvät salilla noin tunnin kerrallaan. Lopuksi hiukan venytellään ja toisinaan saatetaan palloakin pelata. Salin jälkeen suunnataan kimppakyydillä kyläkauppaan ja sieltä kotiin kahvinkeittoon sekä ruoanlaittoon.

Näitä virkeitä naisia ei voi kuin ihailla. Liikunnalla on ollut iso rooli jaksamisen tukemisessa. – Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, omasta terveydestä pitää huolehtia, kannustaa Eija.

Martat työn touhussa. Juoksumatolla Armi Käppi, kahvakuulaa nostelemassa Outi, soutulaitteessa Inkeri Vanhanen ja jalkaprässissä Eija Kemppinen.
Martat työn touhussa. Juoksumatolla Armi Käppi, kahvakuulaa nostelemassa Outi Salminen, soutulaitteessa Inkeri Vanhanen ja jalkaprässissä Eija Kemppinen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rajapirtin kuntosalijäsenyys vuonna 2017 on 50€/vuosi. Käyttömaksuun sisältyy myös Uukuniemen Urheilijoiden jäsenmaksu. Liittyminen onnistuu helpoiten täyttämällä jäsenhakemuksen osoitteessa www.uukuniemenurheilijat.fi/?sivu=liityjaseneksi ja maksamalla kuntosalimaksun sivulla näkyvälle tilille.

IMG_2699
Uukuniemen Maamiesseurantalo Rajapirtti on saanut kuntosalin myötä uuden elämän.
Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>